ekonomiczny komputer stacjonarny
ekonomiczny komputer stacjonarny
Witajcie,
Potrzebuję komputer domowy, możliwie energoszczędny, w małej obudowie, w zasadzie tylko do internetu, plus czynności biurowe - z jakimś zapasem "mocy". Wystarczy mały dysk 200-300GB (chętnie i zapewne SSD) Nie mam możliwości połączenia z siecią kablem, zatem musi mieć (możliwość dołożenia) kartę sieciową bezprzewodową. Zakup rozsądnie niskobudżetowy 400-700zł. Oczywiście Windows (który?)na pokładzie.
Doradźcie proszę jaki procesor, ile ramu, jakie inne ważne komponenty lub np. link do aukcji/oferty - sklepu. Stawiam na gotowce np. Lenovo, Della.
ps. Mam monitor FHD.
Potrzebuję komputer domowy, możliwie energoszczędny, w małej obudowie, w zasadzie tylko do internetu, plus czynności biurowe - z jakimś zapasem "mocy". Wystarczy mały dysk 200-300GB (chętnie i zapewne SSD) Nie mam możliwości połączenia z siecią kablem, zatem musi mieć (możliwość dołożenia) kartę sieciową bezprzewodową. Zakup rozsądnie niskobudżetowy 400-700zł. Oczywiście Windows (który?)na pokładzie.
Doradźcie proszę jaki procesor, ile ramu, jakie inne ważne komponenty lub np. link do aukcji/oferty - sklepu. Stawiam na gotowce np. Lenovo, Della.
ps. Mam monitor FHD.
W tej cenie to raczej "polizingowego" laptopa z fakturą, gwarancja i windą w komplecie bym wziął a nie stacjonarkę - wpisz na allegro "laptopy za 700 zł" - od groma tego jest - zamiast pałować się w składanie trupa to masz gotowca i do tego mobilnego ...
Ostatnio zmieniony wtorek 11 lut 2020, 15:38 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 4 razy.
Z gotowcami jest jedna wada - kupujesz w ciemno. Nie wiesz co za płyta siedzi w środku, jaki dysk twardy, jaki ram itd.. Dla większości to nie problem, ale jak lubisz wiedzieć co masz to tutaj masz ograniczenie.
Uderzaj w polisingowe bo przy tym budżecie szału nie zrobisz. Na sam Windows ledwo Ci starczy. Przykładowe zestawy https://amso.pl/pol_m_Poleasingowe-100. ... 5B1%5D=131 Firmę znam, brałem od nich do nie jednej firmy kompy. W pracy biurowej dają radę.
8 giga ramu to niezbędne minimum wg. mnie. Z procesora i3 bądź i5. Więcej w budżecie nie ugryziesz pewnie. Z systemem szału nie ma, w zasadzie z automatu dostajesz 10-tkę. Przykładowa sztuka https://amso.pl/product-pol-95831-Dell- ... PL-U1.html
Karta sieciowa pod USB jakiegoś TP-LINKa i będzie ok.
EDIT :
Ciężko będzie i5 i 8 GB raz z SSD za 400 zł.
Uderzaj w polisingowe bo przy tym budżecie szału nie zrobisz. Na sam Windows ledwo Ci starczy. Przykładowe zestawy https://amso.pl/pol_m_Poleasingowe-100. ... 5B1%5D=131 Firmę znam, brałem od nich do nie jednej firmy kompy. W pracy biurowej dają radę.
8 giga ramu to niezbędne minimum wg. mnie. Z procesora i3 bądź i5. Więcej w budżecie nie ugryziesz pewnie. Z systemem szału nie ma, w zasadzie z automatu dostajesz 10-tkę. Przykładowa sztuka https://amso.pl/product-pol-95831-Dell- ... PL-U1.html
Karta sieciowa pod USB jakiegoś TP-LINKa i będzie ok.
EDIT :
Ciężko będzie i5 i 8 GB raz z SSD za 400 zł.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
TO nie pomogę - do 400 zł to dla mnie trup - sorry ale w tej cenie nigdy nawet nie rozpatrywałem kompa, sam używam polizingowego laptoka za 900 zł kupionego 4 lata temu (do neta i czasem pograjki w jakieś prostackie tytuły sprzed 10 lat) - działa do dziś a mogę go wziąć ze sobą w dowolne miejsce jako całość.
Uwaga - nie odbieraj tego dosłownie - da się zrobić nawet taniej skupując jakieś wynalazki ale co do stacjonarnych gotowców omijałbym szeroko i jedynie laptoki uważam za sensowne - skoro masz monitor to i tak plus że oglądać będziesz wyraźniej a stojący laptok to tez minimum miejsca.
Uwaga - nie odbieraj tego dosłownie - da się zrobić nawet taniej skupując jakieś wynalazki ale co do stacjonarnych gotowców omijałbym szeroko i jedynie laptoki uważam za sensowne - skoro masz monitor to i tak plus że oglądać będziesz wyraźniej a stojący laptok to tez minimum miejsca.
https://allegro.pl/uzytkownik/computer-style?price_from=399&price_to=725&string=Lenovo%20ssd%20t
Polecam tego sprzedającego, kupiłem tam swojego T540p z roczną gwarancją. Po 3 miesiącach padła matryca, ale w ramach gwarancji wymienili bez problemu na nową - to się może zdarzyć, trzeba być tego świadomym kupując sprzęt używany, ale znajdzie się tam i5+SSD do 700zł.
A drugi monitor jak znalazł do laptopa, nie ma nic lepszego
Polecam tego sprzedającego, kupiłem tam swojego T540p z roczną gwarancją. Po 3 miesiącach padła matryca, ale w ramach gwarancji wymienili bez problemu na nową - to się może zdarzyć, trzeba być tego świadomym kupując sprzęt używany, ale znajdzie się tam i5+SSD do 700zł.
A drugi monitor jak znalazł do laptopa, nie ma nic lepszego
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
Czyli laptop posłuży jako "pełnoprawna" stacjonarka??
Mogę odczepić akumulator żeby go nie zniszczyć ciągłym używaniem z zasilaczem??
Chyba teraz wszystkie mają wifi?
I podłącze zewnętrzny monitor i klawiaturę??
Jeśli tak, to znaczy że wielkość wbudowanej matrycy nie ma znaczenia, ale optimum to 12-14''.
ok. to zmieniam pytanie - jaki laptop Lenovo poleasingowy/używany, zastosowanie i budżet do 700 zł - bez zmian.
Używam/łem starego pancernego IBM/Lenovo T40 i chciałbym żeby ten miał równie solidną konstrukcję.
Mogę odczepić akumulator żeby go nie zniszczyć ciągłym używaniem z zasilaczem??
Chyba teraz wszystkie mają wifi?
I podłącze zewnętrzny monitor i klawiaturę??
Jeśli tak, to znaczy że wielkość wbudowanej matrycy nie ma znaczenia, ale optimum to 12-14''.
ok. to zmieniam pytanie - jaki laptop Lenovo poleasingowy/używany, zastosowanie i budżet do 700 zł - bez zmian.
Używam/łem starego pancernego IBM/Lenovo T40 i chciałbym żeby ten miał równie solidną konstrukcję.
Baterię możesz wyjąć, naładuj ją wpierw do 60%. Sam tak używam. Myszkę, klawiaturę i monitor spokojnie możesz podłączyć.
Z moich doświadczeń nie polecam ci Lenovo, moje jedyne doświadczenia z tą marką są negatywne, każdy laptop wadliwy. Podpowiadali mi tu, że kiedyś robiono lepsze Lenovo niż teraz. Więc może ew. jakiś starszy model, ale nie wiem jak bardzo stary...
Z moich doświadczeń nie polecam ci Lenovo, moje jedyne doświadczenia z tą marką są negatywne, każdy laptop wadliwy. Podpowiadali mi tu, że kiedyś robiono lepsze Lenovo niż teraz. Więc może ew. jakiś starszy model, ale nie wiem jak bardzo stary...
-
1. W firmie nawet mamy stacje dokujące - do każdego ThinkPada takie są, nie musisz każdorazowo podpinać monitora, klawiatury, internetu etc. Jeden przycisk i laptop jest wolny. Szukaj pasującej stacji, jak już będziesz mieć laptopa, a kosztują już nawet od 30złTOUAREG pisze:1 Czyli laptop posłuży jako "pełnoprawna" stacjonarka??
2 Mogę odczepić akumulator żeby go nie zniszczyć ciągłym używaniem z zasilaczem??
3 Chyba teraz wszystkie mają wifi?
4 I podłącze zewnętrzny monitor i klawiaturę??
2. Zostaw go na stałe - posłuży jako UPS, a jak w szafie się przypadkiem rozładuje do zera - będzie do niczego. Raz na jakiś czas go po prostu rozładuj (odłącz zasilacz od komputera) i naładuj.
3. Trzeba się postarać o takiego, który nie ma
4. Tak, nawet jak nie masz stacji dokującej. Sprawdź tylko, jakie wyjścia ma laptop, który chcesz kupić. Stacje często mają więcej, lub nawet każdego rodzaju.
Chyba każdy ThinkPad to spełnia.murgrabia1410 pisze:To szukaj takiego z łatwym dostępem do czyszczenia radiatora CPU / filtra.
Zgadzam się - ale tylko urządzenia z poza serii ThinkPad. Tam Lenovo dało ciała... ThinkPad to zupełnie co innego. Cała firma jedzie na ThinkPadach - po 10 lat niektóre żyją i mają się dobrze. Często łącznie z oryginalnymi bateriami...Mocarny pisze:Z moich doświadczeń nie polecam ci Lenovo
Jak będziesz szukać, to:
Seria W - kiedyś najwyższa, później zostało T
Albo własnie seria T.
Reszta - według uznania i portfela
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
Co do awaryjności to zdecydowanie marketowe nie mają startu do biznesowych, nawet tych ponad 5 letnich dlatego takie poleasingowe to najlepsza opcja.
Stacja dokująca świetna sprawa, od siebie również polecam. Co do baterii to aplikacje producenta ew czasami w biosie się da ustawić limit ładowania na poziomie 60-80% i jeśli praktycznie ma być nie odłączany to coś takiego bym zastosował.
Ewentualnie co do Windowsa... jeśli ma być tylko do internetu + drobne biuro to bym się nad linuxem zastanowił aczkolwiek jeśli nie masz żadnego doświadczenia z innymi systemami to nie ma co na siłę kombinować.
Stacja dokująca świetna sprawa, od siebie również polecam. Co do baterii to aplikacje producenta ew czasami w biosie się da ustawić limit ładowania na poziomie 60-80% i jeśli praktycznie ma być nie odłączany to coś takiego bym zastosował.
Ewentualnie co do Windowsa... jeśli ma być tylko do internetu + drobne biuro to bym się nad linuxem zastanowił aczkolwiek jeśli nie masz żadnego doświadczenia z innymi systemami to nie ma co na siłę kombinować.
Ja po przeczytaniu tematu miałem zamiar coś pomóc, bo sam 2 tyg temu zakupiłem budżetowy komp stacjonarny no ale cena ~1400zł (min wychodzi ok 800-900zł za nowego sensownego np z wlutowanym w płytę J5005 czy Intel NUC z takim prockiem). No ale każdy ma odmienne potrzeby i ja mam np G5400T (droższy od zwykłego G5400) ale zjada on mi mniej prądu niż laptop i przy codziennych, niewymagających zastosowaniach, szybkością bije laptopowego i7 6700HQ, pomimo, że w benchmarkach wyraźnie przegrywa z nim. Jeśli mi się znudzi za jakiś czas, to włożę tylko nowy procesor i3/i5/i7 8-9gen i dalej będzie to śmigać aż miło.
PS Jeśli dopiero teraz wymieniasz D525 na coś nowszego to naprawdę podziwiam za cierpliwość.
PS Jeśli dopiero teraz wymieniasz D525 na coś nowszego to naprawdę podziwiam za cierpliwość.