Pomiar ceilingbounce

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karoka

Pomiar ceilingbounce

Post autor: karoka »

Witajcie forumowicze.
Czytałem na forum o aplikacji ceilingbounce. Jak dokonujecie nią pomiaru ? Latarkę kierujecie na czujnik telefonu, trzeba ją skierować ogólnie na telefon czy potrzeba to zorbić pomiar w jakimś pudle aby było to wiarygodne ?
Proszę o rady.
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Tak jak zaobserwowałem, to pomiary robią w pudłach.
karoka

Post autor: karoka »

Dobrze tylko co z tym faktem dalej ? Gdzie skierowana jest latarka ? Na czujnik w telefonie czy świeci w drugą stronę ?
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Przejrzyj ten temat. Tam masz komorę mocarności. Pudło pomiarowe. Ja robię troszkę inaczej. Bo nie telefonem a fotorezystorem. Ale w sumie prawie na to samo wychodzi. Z jednej strony wkładam fotorezystor z drugiej latarkę. Do długiej tuby po ręczniku papierowym.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Mocarny

Post autor: Mocarny »

Ścianki pudełka muszą być matowe (czyli np kartka papieru) no i latarka nie skierowana bezpośrednio w czujnik. Ja to zrobiłem tak, ale czasem też wsadzam latarkę do środka, oczywiście ustawiam żeby nie świeciła prosto w czujnik. Nie musi być jak u mnie ale ważne, żeby każda latarka była ustawiana w ten sam sposób. Ja to zrobiłem tak, bo każdą latarkę kładę w tym samym miejscu i nie muszę się martwić że będzie pod złym kątem czy krzywo - każda przecież pionowo stoi tak samo.

Jak już zrobisz takie pudełko, czy cokolwiek innego (może być nawet karton po mleku), to kalibrujesz aplikację - wybierasz kilka lepszych latarek, czytasz jakie tam producent podaje wartości lumenów i ustawiasz żeby takie same pokazywały w aplikacji. Ja kalibruję żeby było tak z 10% niżej, bo mam poczucie, że tak jest bardziej zbliżone do prawdy. Jak już przy każdej z tych latarek uzyskasz w aplikacji wyniki zbliżone do tych podanych przez producenta latarki, wszystko jest gotowe.

Tylko nie zapomnij o skarpecie
ODPOWIEDZ