Latarki o dlugim czasie swiecenia
Latarki o dlugim czasie swiecenia
Po pierwsze dzień dobry, to mój pierwszy post dlatego chciałbym przywitać się z wszystkimi użytkownikami forum.
Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc w wyborze latarki, przewertowałem forum I niestety nie znalazłem jasnej odpowiedzi na mój problem (oczekiwania).
Poszukuję dwóch latarek (jedna zasilana 18650, druga 14500 lub 1xAA).
Moje oczekiwania to:
1. Jasność 900/1000 (18650), 500/600 (14500)
2. Wymiary do 15cm (18650), do 10cm (14500), średnica jak najmniejsza
3. Snop światła dość rozproszony
4. Barwa światła raczej ciepła
5. Cena do ok 300 PLN / 200 PLN
6. NAJWAŻNIEJSZE - jak najdłuższy czas pracy na baterii
Z góry dziękuję za pomoc,
Marcin
P.S. przepraszam za brak polskich znakow, ale mam tylko komputer firmowy i zablokowana klawiature na EN
Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc w wyborze latarki, przewertowałem forum I niestety nie znalazłem jasnej odpowiedzi na mój problem (oczekiwania).
Poszukuję dwóch latarek (jedna zasilana 18650, druga 14500 lub 1xAA).
Moje oczekiwania to:
1. Jasność 900/1000 (18650), 500/600 (14500)
2. Wymiary do 15cm (18650), do 10cm (14500), średnica jak najmniejsza
3. Snop światła dość rozproszony
4. Barwa światła raczej ciepła
5. Cena do ok 300 PLN / 200 PLN
6. NAJWAŻNIEJSZE - jak najdłuższy czas pracy na baterii
Z góry dziękuję za pomoc,
Marcin
P.S. przepraszam za brak polskich znakow, ale mam tylko komputer firmowy i zablokowana klawiature na EN
Ostatnio zmieniony środa 21 sie 2019, 16:32 przez OgnikPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli latarka ma być zasilana jednym ogniwem czy to 18650 czy 14500 to różnice w pracy poszczególnych latarek jakieś duże nie będą bo fizyki się nie oszuka bo ogniwa mają pewne maksymalne pojemności. Możesz też wziąć pod uwagę latarki na ogniwa 26650 lub na nowy standard czyli 21700 gdzie pojemności takich ogniw jest około 5000mAh gdzie maks przy 18650 to 3500.
Jak potrzebujesz światła bardziej rozproszonego niż zasięgu to tanią i dobrą konstrukcją na jedno ogniwo 18650 jest Convoy S2+.
Jak potrzebujesz światła bardziej rozproszonego niż zasięgu to tanią i dobrą konstrukcją na jedno ogniwo 18650 jest Convoy S2+.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Co do powitania to nie wiedziałem, że powinno być w specjalnym dziale gdyż kierowałem się: "...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem."
Myślę, że wielkość ogniwa 18650, a co za tym idzie wielkość całej latarki jest maksimum tego co mogę zaakceptować. Bardziej pojemne akumulatory powodują już znacznie większe wymiary samych latarek.
@ptja myślałem, że diody świecące wraz z towarzyszącymi układami mogą się charakteryzować pewną wydajnością w stosunku do konsumpcji prądu I stąd moje podejrzenie, że jedna latarka może świecić np. 2h, a inna przy zbliżonej jasności 2,5h. Oczywiście nie oczekuję też cudów I łamania praw fizyki.
Myślę, że wielkość ogniwa 18650, a co za tym idzie wielkość całej latarki jest maksimum tego co mogę zaakceptować. Bardziej pojemne akumulatory powodują już znacznie większe wymiary samych latarek.
@ptja myślałem, że diody świecące wraz z towarzyszącymi układami mogą się charakteryzować pewną wydajnością w stosunku do konsumpcji prądu I stąd moje podejrzenie, że jedna latarka może świecić np. 2h, a inna przy zbliżonej jasności 2,5h. Oczywiście nie oczekuję też cudów I łamania praw fizyki.
Ostatnio zmieniony środa 21 sie 2019, 16:35 przez OgnikPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
"11. Brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. "
Nie ma tu mowy o specjalnym dziale, temacie itp., choć jest to mile widziane.
Pozdrawiam[/code]
Cytuję regulamin:1984 pisze:I tak zaraz poleci do kosza, ze względu na brak przywitania w odpowiednim dziale.
Chyba że masz chody i regulamin Cię nie obowiązuje - jak to ma tu czasem miejsce.
"11. Brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. "
Nie ma tu mowy o specjalnym dziale, temacie itp., choć jest to mile widziane.
Zasadniczo, to przy pewnym poziomie wykonania, latarki mają bardzo zbliżone czasy świecenia przy tej samej jasności, więc tu często się goni za małymi procentami. Chyba, że porównujemy jakieś dwie skrajne opcje, typu "znakomity sterownik z przetwornicą wysokiej sprawności, najnowsza selekcjonowana dioda i bardzo dobra szybka z powłokami AR" vs "sterownik MOSFET, dioda gorszego sortu i standardowa szybka"OgnikPL pisze:@ptja myślałem, że diody świecące wraz z towarzyszącymi układami mogą się charakteryzować pewną wydajnością w stosunku do konsumpcji prądu I stąd moje podejrzenie, że jedna latarka może świecić np. 2h, a inna przy zbliżonej jasności 2,5h.
Pozdrawiam[/code]
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Moja podpowiedź - najpierw linki:
- https://pl.aliexpress.com/item/33009862476.html - mocna latara z mocnym sterownikiem bez PWM-a czyli bez mrygania na żadnym z trybów - barwa 5000K - moim zdaniem do codziennych prac nawet za dnia idealna
- powyższa latarę zamawiasz z czymś takim - https://pl.aliexpress.com/item/1577614278.html z soczewką TIR 25 stopni - przy czym albo dogadujesz się z Simonem (właściciel sklepu z tymi latarkami - ogólnie jest bardzo życzliwy i jest w stanie wymienić Ci u siebie i wysłać latarkę "na gotowo") lub zamówić i samemu podmienić sobie soczewkę - proste jak wiązanie sznurowadła.
Dlaczego 25 stopni - bo to ani szeroko ani wąsko - tak akurat w sam raz na dystans do 15m
- dodatkowa część skracająca latarkę https://www.banggood.com/18350-Battery- ... rehouse=CN
- tanie ogniwa https://www.fasttech.com/products/0/100 ... ble-li-ion o pojemności realnej ok 800mA - idealne do krótkiej wersji latarki
No i ogniwa 18650 - gdziebądź i gdzie CI wygodniej i taniej.
Dlaczego tak - bo:
tak wygląda latarka wersja 18650 i 18350 obok siebie
Dłuższa ma 115mm a krótsza 80mm
A tak schemat "rozebrany":
Jak widać jedynym elementem który zmniejsza/zwiększa rozmiar jest ten środkowy.
Jak można wywnioskować jednym dodatkowym elementem zmniejszasz ilość latarek do 1 sztuki plus dodatkowy krótki korpus a bateryjki 18350 (Soshine 18350) są tanie jak barszcz i łatwo dostępne
jako ciekawostkę dopowiem że ta mała latarka ma zasięg teoretyczny 360m ...
Wadą mojego rozwiązania jest brak stabilizacji szczególnie na maksymalnym trybie - gdzie spadek jasności jest już zauważalny po 3-4 minutach świecenia (no ale ma 1800 lm przy wydajnej 18650 ...) na trybie 30% wypluwa ok 500 lm STABILNIE przez ok. 2,5h.
Stąd maksymalny tryb do "przyświecenia" a 30% można stale używać do wyssania z ogniwa ostatnich soków ...
Czas działania regulujesz ... ilością ogniw 18650 w kieszeni - sugeruje co najmniej dwa - jedno w latarce drugie w pudełku - razem na 30% trybie masz ok. 5h świecenia i ok 500lm światła non stop.
Poza tym zamykasz się z całością zakupów w kwocie mniejszej niż 200 zł - łącznie z ładowarką jeśli nie masz na 2 ogniwa ...
- https://pl.aliexpress.com/item/33009862476.html - mocna latara z mocnym sterownikiem bez PWM-a czyli bez mrygania na żadnym z trybów - barwa 5000K - moim zdaniem do codziennych prac nawet za dnia idealna
- powyższa latarę zamawiasz z czymś takim - https://pl.aliexpress.com/item/1577614278.html z soczewką TIR 25 stopni - przy czym albo dogadujesz się z Simonem (właściciel sklepu z tymi latarkami - ogólnie jest bardzo życzliwy i jest w stanie wymienić Ci u siebie i wysłać latarkę "na gotowo") lub zamówić i samemu podmienić sobie soczewkę - proste jak wiązanie sznurowadła.
Dlaczego 25 stopni - bo to ani szeroko ani wąsko - tak akurat w sam raz na dystans do 15m
- dodatkowa część skracająca latarkę https://www.banggood.com/18350-Battery- ... rehouse=CN
- tanie ogniwa https://www.fasttech.com/products/0/100 ... ble-li-ion o pojemności realnej ok 800mA - idealne do krótkiej wersji latarki
No i ogniwa 18650 - gdziebądź i gdzie CI wygodniej i taniej.
Dlaczego tak - bo:
tak wygląda latarka wersja 18650 i 18350 obok siebie
Dłuższa ma 115mm a krótsza 80mm
A tak schemat "rozebrany":
Jak widać jedynym elementem który zmniejsza/zwiększa rozmiar jest ten środkowy.
Jak można wywnioskować jednym dodatkowym elementem zmniejszasz ilość latarek do 1 sztuki plus dodatkowy krótki korpus a bateryjki 18350 (Soshine 18350) są tanie jak barszcz i łatwo dostępne
jako ciekawostkę dopowiem że ta mała latarka ma zasięg teoretyczny 360m ...
Wadą mojego rozwiązania jest brak stabilizacji szczególnie na maksymalnym trybie - gdzie spadek jasności jest już zauważalny po 3-4 minutach świecenia (no ale ma 1800 lm przy wydajnej 18650 ...) na trybie 30% wypluwa ok 500 lm STABILNIE przez ok. 2,5h.
Stąd maksymalny tryb do "przyświecenia" a 30% można stale używać do wyssania z ogniwa ostatnich soków ...
Czas działania regulujesz ... ilością ogniw 18650 w kieszeni - sugeruje co najmniej dwa - jedno w latarce drugie w pudełku - razem na 30% trybie masz ok. 5h świecenia i ok 500lm światła non stop.
Poza tym zamykasz się z całością zakupów w kwocie mniejszej niż 200 zł - łącznie z ładowarką jeśli nie masz na 2 ogniwa ...