Szukam latarki z możliwością zamiany XHP35 i 70.2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Vendeur

Szukam latarki z możliwością zamiany XHP35 i 70.2

Post autor: Vendeur »

Witam,

czy ktoś zna jakiś model latarki, chińskiej=niedrogiej (coś jak Convoy), średniej wielkościowo (nieco większej niż C8), która byłaby dostępna zarówno z diodą HXP35 jak i XHP70? Nie chcę kupować 2 latarek, a chciałbym z kolei zasmakować zarówno dużej ilości światła jak i "throwa".

Ostatnio pojawiła się ciekawa latarka Convoy M3 zrobiona na XHP70.2. Stosunkowo kompatkowe wymiary, lekko większa od C8. Czegoś takiego szukam właśnie, tylko chciałbym mieć możliwość wymiany w niej całego modułu, aby móc zamieniać na XHP35, żeby zamiast dużej ilości światła, mieć dalekosiężny promień. Nie do końca rozumiem, dlaczego większość latarek jest ostatnio robionych na siłę z bardzo mocnymi diodami, ale też i szerokim strumieniem świetlnym, który wcale daleko nie sięga.

Czy ktoś zna jakiś ciekawy model tego typu, który spełniłby takie wymagania? A może ktoś byłby w stanie dorobić do takiej latarki M3 odpowiedni moduł na XHP35? Jaki mógłby być tego koszt?

Zastanawiam się też trochę nad Sofirn C8G z XHP35 http://pl.aliexpress.com/item/33009118261.html . Jak ona świeciłaby w porównaniu do Convoya C8 na XM-L2 oraz XP-L HI (mam obie).
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Nie ma takich latarek wprost (w sensie z wymiennymi do kupienia osobno pigułąmi i tak mocnymi diodami - z małej mocy są) - trzeba samemu sobie zrobić.
Problem leży w sterowniku - dioda XHP35 wymaga sterownika 12V co przy cenie do 10-12 dolarów nie jest możliwe do zrobienia w 17 i 20 mm wymiarze tylko 22 mm, co z kolei wymaga większej głowy latarki co z kolei pomaga aby mocne diody jakimi są XHP35 50 i 70 napędzać mocą 20W i więcej bo duża głowa lub piguła pozwala odprowadzać dobrze ciepło.
Czyli wyjście jest takie - albo kupujesz 3 hosty np. S11, upychasz do każdej z piguł (które są wymienne) z nich XHP35, 50, 70 oraz odpowiedni sterownik i wymieniasz to co chcesz zależnie od sytuacji, a tubusy traktujesz jako część zamienna lub na sprzedaż.
Ze swojej strony uważam powyższy pomysł za idiotyczny - wygodniej mieć specjalizowane latarki typu flooder i szperacz lub ... zooma, który łączy średnie cechy każdej z powyższych. Niestety o dobrego zooma trudno a dodatkowo ich koszt jest wyższy od prostych latarek reflektorowych. Aby to zrozumieć trzeba poznać trochę zooma od podstaw, popróbować na podstawie wiedzy ekonomicznych rozwiązań i wybrac to co daje najlepsze rezultaty. Podpowiem że można takie znaleźć - drobną wadą dobrego zooma jest średniactwo w każdym obszarze gdzie specjalista reflektor jest mocny - no ale zoom to dobry flooder i równie dobry choć słabszy thrower.
Acha i cały czas mowa o kompaktowych latarkach na jedno ogniwo (czyli sterowniki boost) a nie cegłach na 2-4 ogniwa i rozmiarze małego bejzbola ...
Przykładowo o co mi chodzi - https://www.youtube.com/watch?v=IHeGnLSbyHM - od 16 minuty masz wąsko i potem szeroko - przy mocno pędzonym XHP35 i ok. 2300 lm masz zarówno daleki zasięg jak i b. szeroki flood.
Jedyne sensowne zoomy w wymiarze kompakt o takich możliwościach to Cometa, Jaxman i mocno dłubane wynalazki rzadko spotykane nawet na aliexpresie. Głównym atutem tych latarek jest masa minimum 250g, spora głowica, akceptowalna cena i przy dobrym modzie nawet 3000 lumenów na floodzie (przeciętnie 2200-2500 lm).
CO zaś do trendów - bardziej do wyobraźni przemawia moc niż użyteczność oraz niewiedza ludzi kupujących (no ale to już osobna kwestia).
Np. mała dioda i duży ref = daleki zasięg, duża dioda i mały ref = bliski szeroki zasięg - to dwa podstawowe punkty wiedzy - reszta jest kompromisem.
No bo kto CI uwierzy że latarka typu Convoy S2+ z 1000 lm jest o niebo lepsza na bliski dystans od potworka typu sofirn Q8 - z 5000 lumenów - no weź przecież to głupota nieprawdaż? takie małe słabe jest lepsze? - no właśnie małe ... a Sofirn to taki klocek ...
Awatar użytkownika
Vendeur

Dzięki, ciekawy ten zoom, który pokazałeś, ale to już jednak jest bydle i trochę kosztuje :).

Zapytam Simona z Convoya, czy nie chciałby zrobić wersji M3 na XHP35, byłaby to fajna latarka nie tylko dla mnie.

Póki co wezmę chyba coś z pomiędzy Convoy C8+ na SST40 a Sofirn C8G na XHP35. W zasadzie Sofirn bardziej mi się podoba z tym włącznikiem na górze, ale z kolei do C8 mam trochę rzeczy, jak reflektory, szkiełka, kaburę itp.

Obie świecą chyba bardzo podobnie, przynajmniej wedle tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=YXdIqPJBNA0 - co prawda C8 wydaje się bardziej "wypalać", ale jest też nieco podkręcona do 2300, zamiast standardowo 2000. Bardziej mnie zaskakuje jednak dużo jaśniejszy beam z niej i to akurat w tym przypadku ogromna zaleta.
Mociumpel

Convoy ma próbkę sterownika 22m do XHP35 typu boost na prąd max ok. 2,3A - zapewne niedługo zostanie wydany jako osobna część oraz w którejś z latarek. Gdybym miał doradzać jak którejś z kolei osobie to zachęcałbym do zrobienia latarki samemu - może nieco drożej ale satysfakcja gwarantowana - no i masz wtedy to czego szukasz a nie gotowca ze sklepu.
Awatar użytkownika
Vendeur

Mociumpel pisze:Gdybym miał doradzać jak którejś z kolei osobie to zachęcałbym do zrobienia latarki samemu
Wiesz, to się łatwo mówi, jak już się ma doświadczenie i wiedzę... ;) Jakkolwiek ja znam trochę latarek, podstawowe zasady, modele ledów CREE i jakieś tam podstawy, tak już zrobić coś dobrze, aby działało niezupełnie wiedziałbym jak dopasować, ani gdzie szukać. A poświęcić kilkadziesiąt godzin, żeby zrobić prostą latarkę raz lub kilka razy w życiu, to średnio jest sens.

Tylko dziś zmarnowałem kilka godzin na sprawdzanie modeli i szukanie info... Choćby teraz, mam zagwozdkę, o której wcześniej bym nie pomyślał. Bo wychodzi na to, że XHP35 jest znacznie bardziej sprawną diodą niż choćby takie SST40 czy XP-L2. Tzn. wedle tego, co wyczytałem, XHP35 osiąga wysokie wartości lm, np. 2000 dla stosunkowo niskiego poboru prądu, który już dla pozostałych 2 diod wynosi około 5A, aby taki pułap osiągnąć. Wedle tego, latarka na XHP35 będzie działała 2-3 razy dłużej na tej samej mocy, niż wspomniani konkurenci. To byłby z kolei koronny argument, aby iść tylko w tym kierunku.
Mociumpel

Szatan tkwi w szczegółach - to jest właśnie ten element wiedzy który czyni z trudnego lub niewykonalnego zadania możliwą choć trudną do wykonania/kupienia latarkę - po prostu zawężając kolejnymi przybliżeniami swoje potrzeby otrzymasz wynikowo 2-3 modele "czegoś" co uznasz za najbardziej pasujące do Twoich oczekiwań/potrzeb.
jaka dioda do jakich korpusów, z jakimi prądami max ze względu na masę, ilość ciepła generowanego przez diody, sprawności sterowników i wydzielanie przez nie ciepła, rodzaje sterowników liniowe, boost, buck itd - to nie jest trudne choć wymaga poczytania - nikt takiej wiedzy z racji braku czasu nie wyłuszczy w jednym temacie - po prostu forum jest od tego aby samemu przeglądać.
Każda z diod ma swoje przeznaczenie - małe do małych latarek lub do throwerów, duże do dużych latarek lub do flooderów - coś pomiędzy to kompromis.
XHP35/50/70 to rodzina diod, która ze względu na 4 matryce jest wydajniejsza od pojedynczego odpowiednika ale porównywać trzeba dwie podobne rozmiarem diody np. XHP35 z XP-l2 - wydajność XHP35 jest ok. 25% wyższa przy tej samej mocy ale wymaga sterownika 12V - co ZNACZNIE podwyższa cenę latarki, dodatkowo posiadanie mocnej wydajnej diody zachęca do stosowania wyższych prądów co przy małej latarce (typu Convoy S2) czyni bez sensownym jej użytkowanie na turbo - po prostu cała latara po kilkudziesięciu sekundach się gotuje.
Poza tym nie patrz na prąd tylko na moc wydzielaną - XHP35 jest na 12V i przy prądzie mocno dużym np. 1,5A wydziela 18W a dioda XP-L2 jest na 3V i przy 18W ma prąd 6A (obliczenia uproszczone).
Latara przy tej samej mocy NIE BĘDZIE działała 3x dłużej - błędnie coś sobie obliczasz - co najwyżej 20-30% dłużej - to kolejny szczegół braku wiedzy - niestety aby zrozumieć pewne zależności trzeba czytać lub znaleźć chętnego przy ... :evil: ... aby CI w godzinę w rozmowie wyjaśnił to co w słowie pisanym zajmuje dobę non stop klepania ...
Stąd producenci stosują pewną optymalizację - pewne diody do pewnych latarek ew. dla pasjonatów dają zabezpieczenia termiczne lub krótkie turbo - po to aby "renoma" psujących się :| latarek pod wpływem przegrzania nie zepsuła im interesu ...
Ostatnio zmieniony wtorek 18 cze 2019, 18:24 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vendeur

Tym czasem działania sugerowałem się m.in. opisem na stronie sklepu tutaj: https://pl.aliexpress.com/item/33009118261.html

Wedle tabelki ich latarka na XHP35 (skądinąd w świtnej cenie, takiej samej jak standardowy Convoy C8+) działa przy mocy 1000lm prawie 5h. Jakkolwiek mogą nieco naginać, to nie sądzę, aby zrobili to 2-krotnie. Moje latarki na XM-L2 oraz XP-L2 zasilane aku 3500mAh (15% mniej niż ten ze strony 4000mAh 21700) do 2 godzin o ile pamietam nawet się nie zbliżają, raczej okolice 90 minut.

Obrazek
Mociumpel

To tak nie działa - liczysz to w ten sposób:
1. ogniwo 18650 - 3,5Ah x 3,7V = 12,95 Wh - tyle ma energii
2. ogniwo 21700 - 4Ah x 3,7V = 14,8Wh
3. ogniwo 26650 - 6Ah x 3,7 = 22,2Wh

Upraszczając wyliczenia bez zagladania do danych XHP - zakładając że 1000lm = 10W a 2000lm = 18W otrzymujesz teoretyczny czas działania:
1. 188650 - 12,95/10W = 1,3h, 12,95/18W = 0,72h
2. 21700 - 14,8/10W = 1,5h, 14,8/18W = 0,82h
3. 26650 - 22,20/10W = 2,2h, 22,20/18W/1,2h

Z tych prostych wyliczeń wynika że dopiero grubaśne 26650 jest w stanie przy 2000 lumenach świecić tyle co 18650 przy 1000 lm
To co napisali w instrukcji obsługi to bujda na resorach - lub inaczej częściowa prawda - czas działania turbo i trybu high (razem) - to 1h i 40 minut. ale ciągłe turbo .. to już bujda na resorach - po prostu trzeba/należy umieć to odczytać aby nie wpaść w zachwyt i podniecenie ...
Są wprawdzie 21700 o pojemności 4,8Ah (17,8Ah) ale są mocno drogie ...
Awatar użytkownika
Vendeur

Tak, to wiem, jak obliczyć energię ogniwa.

Czyli wychodzi na to, że aż tak kłamią na temat długości działania tej latarki?Aż nie chce mi się wierzyć, bo nie spotkałem się z tak abstrakcyjnymi przekłamaniami u chińskiego producenta, który ma jednak ciekawą i profesjonalną ofertę. Niemożliwe bowiem, wedle tego co piszesz, aby XHP35 przy mocy 1000lm działał 4:50h dla aku o pojemności 4000mAh...

Pytanie zatem, jak ma się porównanie SST40 do XHP35 pod względem sprawności, czyli czasu działania dla zadanej mocy. Czy są jakieś w miarę istotne różnice na korzyść której z tych diod?

PS. Co do aku 21700, to bez problemu można dostać w dobrej cenie pojemność 5000mAh. 1 szt. za 24zł, przy 10 szt. już tylko 17zł... Ostatnio poczytałem sporo testów aku LiitoKala (oczywiście na lydk) i zawsze trzymają poziom najlepszych marek na rynku (Samsung, Panasonic), często je nawet przewyższając, jak w przypadku 21700 4000mAh. 18650 oraz 26650 też mają świetne.
Mociumpel

Sklep Litokala "kłamie" inteligentnie - ale to głębsza kwestia - większość ogniw sprzedawanych przez nich trzyma parametry (i to jest najwazniejsza wartość) ale nie są to oryginalne ogniwa tych producentów pod których się "podszywają" - no ale idzie im wybaczyć bo ceny są "momentami" atrakcyjne.
Co zaś do zalet XHP - najlepiej wypada XHP70.2 które stworzone jest z 4 połączonych szeregowo/równolegle XP-L2 i zbitych pod kopułką z fosforu - sama XP-L2 jest bardzo wydajną diodą.
SSt40 - http://budgetlightforum.com/node/54947
XHP35 - http://budgetlightforum.com/node/51772
Trzeba porównać tę sama moc np. dla ok. 20W:
- SST40 wypluwa ok. 2000 lm przy 6A i ok. 3,5V
- XHP35 wypluwa ok. 2100 lm przy 1,6A i 13,6V

i teraz porównując bezpośrednio wydajnośc obu ledów jest podobna ale:
- straty na sterowniku liniowym dla diody SST40 są znaczne bo pracuje przy 6A więc przy okazji się potwornie grzeje
- straty na sterowniku boost są może nieco mniejsze ale sprawność przetwarzania 3V na 12V diody zapewne nieco wyższa.

Zaleta więc rozwiązania dla SSt40 jest mozliwośc pracy z dowolnym sterownikiem 17mm, co jest niemożliwe dla XHP35 - tutaj minimum sterownik 22mm, więc obudowa znacznie większa - siłą rzeczy przeznaczona dla ogniw o wiekszej średnicy, jak tez i pojemności.
Stąd mała latarka = SST40 = małe ogniwo = krótkie czasy pracy bo gorąc.
Duża latarka = XHP35 = duże ogniwo = długie czasy pracy = mniejszy gorąc bo duża masa.
Awatar użytkownika
Vendeur

Z tym kłamaniem na temat czasu pracy latarki chodziło mi o producenta latarki, czyli Sofirn. Pewnie podali czas do momentu wyłączenia się latarki, a że nie ma stabilizowanego napięcia, zatem jej moc się stopniowo zmniejsza po prostu.

Co do aku LiitoKala, nie interesuje mnie w zasadzie czy są to ogniwa jakiegoś producenta, skoro sprawdzają się tak samo lub nawet lepiej, niż wielkie marki, przy wyraźnie niższe cenie :).

Wychodzi na to, że mając do wyboru Convoy C8+ na SST40 oraz Sofirn C8G na XHP35, lepiej wziąć tę drugą, wielkość prawie identyczna, a możliwość używania aku 21700.

Poczekam może na Convoya, czy wypuści coś ciekawego na tym XHP35, skoro mówiłeś, że pracują w temacie.

Wielkie dzięki za pomoc.
Mociumpel

XHP35 uważam za mocno przereklamowanego - o ile w wersji Hi ujdzie bo bardzo ładne ma kolorki to HD jednorodność kolorów jest taka sobie. Lepszym wyborem wprawdzie kompromisowym ale wydajniejszym jest XHP50.2 - nawet po skalpie - no ale to moje zdanie.
Zastanów się nad dobrym zoomem ...
Obecnie jest do późna jasno więc nie chce mi się Tobie proponować pokazu (bo jesteś z Wrocka) bo dopiero kole 11 jest ciemno ale może kiedyś wskazałbym Ci kilka rozwiązań alternatywnych ...
Awatar użytkownika
Vendeur

W Sofirnie jest HI właśnie. XHP50.2 już większa, więc zasięg mniejszy (dla podobnych rozmiarów latarki) i pewnie grzeje się mocniej całość.

Wieczorne godziny mi nie straszne, często w takich jeżdżę na rowerze, dziś także wyjeżdżam z domu ok 22 i wrócę po 23 :).

Jeśli nie mieszkasz tak jak Greg na drugim końcu świata (w Leśnicy), to w któryś wieczór mógłbym podjechać (generalnie jeżdżę wałami na trasie Kromera - ZOO).
ODPOWIEDZ