obecnie 12x50W czyli 600W i wg producenta jest około 100 do 120lm/W.Mociumpel pisze:Jaka moc ma ten "naświetlacz??
No zobaczymy jak to będzie. może brałeś od kogoś innego i były gorszej jakości. Nie mam pojęcia. Na razie mój naświetlacz więcej leżał niż świecił z racji braku szyby nad ledami i brakiem czasu na ukończenie ale niedługo się to zmieni. Dam znać ile przepracował. Co do inwestowania czasu w "to" to tu nie ma zbytnio co inwestować. Posmarować ledy, przykręcił połączyć. obudowa i jużGanzConrad
Ja bym tego nie zalewał, bo te ledy padają jak muchy (poza tym zainwestowałbym minimalną ilość czasu, bo go szkoda na te COBy) Pierwszy pada rezystor 0 Ohm przy mostku graetza. Potem wypalają się pojedyncze struktury.
Swoje COBy oczyszczałem z silikonu, dodawałem kondensator aby pozbyć się stroboskopu, zmniejszałem prąd wymieniając rezystory przy sterownikach, aby wydłużyć żywotność, a mimo tego i tak padają.
viewtopic.php?t=20301
Co do wentylatorów: dodatkowy zasilacz 12V.
Mociumpel pisze:Czyli idziesz na maxa w każda diodę? - 60 klumenów to sporo - no ale skoro Ci potrzebne to szacun
na pewno były inne. Nawet na tej samej aukcji pojawiają się różne wersje, więc chińczyki wciąż coś zmieniają. Raczej nie ma się co łudzić, że na lepsze (w tej kategorii cenowej).kubaswiatelka pisze:może brałeś od kogoś innego i były gorszej jakości
Nie wiem, czy stroboskop da się zaobserwować machając ręką, ale fakt jest taki, że bardziej denerwuje, jak się o nim dowieszkubaswiatelka pisze:jak się rusza ręką przed lampą to widać takie przeskoki
Widać to widać. W takim razie pewnie lampa nada się na dwór jako oświetlenie podwórka. No bo zapewne będzie denerwować przy malowaniu czy innych pracach. No trudno ale jeszcze kilka tych radiatorów mam więc kupię lepsze ledy i zobaczymy co wyjdzieGanzConrad pisze:na pewno były inne. Nawet na tej samej aukcji pojawiają się różne wersje, więc chińczyki wciąż coś zmieniają. Raczej nie ma się co łudzić, że na lepsze (w tej kategorii cenowej).kubaswiatelka pisze:może brałeś od kogoś innego i były gorszej jakości
Nie wiem, czy stroboskop da się zaobserwować machając ręką, ale fakt jest taki, że bardziej denerwuje, jak się o nim dowieszkubaswiatelka pisze:jak się rusza ręką przed lampą to widać takie przeskoki. Do piwnicy jest spoko, ale w warsztacie w którym przesiaduję dłużej wrzucam wszystkie źródła światła, które mam pod ręką: różne tanie ledy i żarówki energooszczędne. Przynajmniej CRI trochę rośnie i barwa się poprawia.