Dioda Q5

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Logic

Dioda Q5

Post autor: Logic »

Zamówiłem diode Cree Q5, jako test czy sklep wiarygodny i wysyła do Polski.

http://www.bestofferbuy.com/cree-xpe-wc ... 27591.html

Przesyłka doszła w 14 dni bez trackingu, od złożenia zamówienia, więc wszystko w normie.
Ale chyba firma oszczędza na przesyłkach i na małych zamówieniach wysyła tańsze przedmioty niż zostały zamówione, bo wydaje mi się, że otrzymałem diodę P2 :/

Obrazek

Cyny tam tyle, że dałoby się drugą taką diode przylutować, jest to tak małe :)
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Po czym wnosisz, że to P2 ?

Jeśli po "wyglądzie" (że niby małe), to jest to po prostu dioda typu XP-E. Mniejsza niż popularne XR-E. I nie wyklucza to binu Q5.

Jeśli słabo świeci, to o ile mi wiadomo najniższe biny XP-E (Cool White) normalnie dostępne to Q3.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Heh to jakiś posrednik DXa widać po zdjęciach. Pozamazywane logo. A co dostałeś nikt nie wie i Ci nie powie.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Lewho

Post autor: Lewho »

Nawet resztek pasty nie usunęli… A ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
Awatar użytkownika
Logic

Lewho pisze:Nawet resztek pasty nie usunęli… A ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
Cena podobna do DX (link w 1 poście)

Wygląd sugeruje ze to P2, bo ma tylko 3 połączenia P4 i lepsze mają 4 połączenia. Nie wiem czy to reguła, ale już o tym była dyskusja na forum. Porobie testy, to będe więcej wiedział.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

zobacz
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 0c1314.jpg
to jest pewne R2 bezpośrednio otrzymane z Cree a są 3 druciki
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Coś dziwnego piszesz Logic... wg Binning & Labeling CREE zimne XP-E zaczynają się od binu Q3 a kończą na R2, gorszych po prostu nie ma. Ciepłe XP-E natomiast mają zakres P3-Q4.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

greg, zawsze są jakieś odpady produkcyjne o których się nawet nie wspomina i nie oferuje do sprzedaży hurtowej, kupując detalicznie u chińczyków dostajesz to co aktualnie mają na stanie.
Awatar użytkownika
Logic

greg pisze:Coś dziwnego piszesz Logic... wg Binning & Labeling CREE zimne XP-E zaczynają się od binu Q3 a kończą na R2, gorszych po prostu nie ma. Ciepłe XP-E natomiast mają zakres P3-Q4.
A da się odróżnić XP-C od XP-E? Jeśli nie, to mogą dawać cokolwiek i się nie połapiesz.
Na Q5 mi tak bardzo nie zależy (może być i P2 do testów ze sterownikami wystarczy), chciałem tylko sprawdzić wiarygodność sklepu. Więc jeśli sprzedali to co zamówiłem, to warto tam się zaopatrywać, bo czasem mają niższe ceny niż na DX.

Tak ma marginesie to zły produkt wybrałem do testów :P
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Dominiku, jeśli przyjmiemy, że Chińczycy sprzedają wszystkie odpady tego świata, to faktycznie, poddaję się :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Dominik

greg, detalistom przez kaidomain / dealextreme sprzedadzą wszystko i do tego taniej niż oficjalny dystrybutor w partiach po 1000 sztuk ;)

Znakomity przykład U-binowe SSC z chin to zwykle jest T lub nawet S.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
pawelsz

a widziałeś gdzieś Dominiku XP-E w poniżej Q3 ? nawet jako odpady ?
xXP-C to inna bajka, to prawie XR-E, inny wygląd
Awatar użytkownika
Dominik

pawelsz, każda produkcja musi mieć rozkład normalny - jeśli przy produkcji XR-E zdarzały się "odpadowe" R2 to i musi być drugi koniec :-|
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
pawelsz

zawsze ciekawiło mnie oznaczanie binów - serie P, Q, R
może tak być, że to odpac, ino wtedy Cree musi jechać bokami, a niekoniecznie chinole- ktoś musi sprzedać, żeby kupić mógł ktoś...
Ino taki spory zjazd to psucie marki- średnio mi sie to widzi, ale rózne cuda bywają a i śmietniki bywają przeglądane
Awatar użytkownika
Dominik

pawelsz, jak mają dobrą kontrolę jakości i możliwość zbadania że wafelek nie wyszedł tak jak by tego chcieli to takie słabsze chipy można sprzedać producentom OEM do krycia fosforem - SSC albo Edison Opto :razz:
ODPOWIEDZ