Frezy do drewna - jaki zestaw ?
Frezy do drewna - jaki zestaw ?
Czołem ludziki.
Potrzeba mi frezów do drewna, jakiś zestaw kilku sztuk, może ktoś coś z praktyki polecić ?
Potrzeba mi frezów do drewna, jakiś zestaw kilku sztuk, może ktoś coś z praktyki polecić ?
Re: Frezy do drewna - jaki zestaw ?
Witam
Pozdrawiam
Do jakiej frezarki? Dolnowrzecionowa, górnowrzecionowa, średnica trzpienia itd.Dziubek pisze:Czołem ludziki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Bez nerwów, z amatorem w temacie rozmawiacie. Frezarka górnowrzecionowa, kompletna amatorka do nauki. Myślałem nad takim bajerem, ale w sieci opinie na jego temat w cały świat http://allegro.pl/frezy-ksztaltowe-do-d ... 41448.html
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Witam
Stal narzędziowa (HSS) nie jest wcale taka twarda, i nie jest polecana do obróbki drewna, ona została zaprojektowana do obróbki stali. Niech Cię nie zdziwi, że drewno jest twardsze od stali... Do obróbki drewna, stosuje się frezy z wkładkami węglikowymi.
Ostrza ze stali szybkotnącej/narzędziowej, stosuje się w grubościówkach i heblarkach, a to ze względu, na konieczność korekty ewentualnych uszkodzeń, przez ostrzenie. W przypadku węglika, po wyszczerbieniu, był by do wyrzucenia, a jest sporo droższy. Trafić na kamyszek wewnątrz drewna, to wcale nie taki rzadki przypadek.
Pozdrawiam
No cóż, jeśli Twoje prace to naprawdę kompletna amatorka, to ten zestaw trochę pociągnie. Z tym, że łożyska często się blokują, i zaczynają robić ślady.Dziubek pisze:Myślałem nad takim bajerem,...
Stal narzędziowa (HSS) nie jest wcale taka twarda, i nie jest polecana do obróbki drewna, ona została zaprojektowana do obróbki stali. Niech Cię nie zdziwi, że drewno jest twardsze od stali... Do obróbki drewna, stosuje się frezy z wkładkami węglikowymi.
Ostrza ze stali szybkotnącej/narzędziowej, stosuje się w grubościówkach i heblarkach, a to ze względu, na konieczność korekty ewentualnych uszkodzeń, przez ostrzenie. W przypadku węglika, po wyszczerbieniu, był by do wyrzucenia, a jest sporo droższy. Trafić na kamyszek wewnątrz drewna, to wcale nie taki rzadki przypadek.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Nic a nic nie zmieni, bo doskonale Cię rozumiem. Ja też używam innych narzędzi do grzebania przy rowerze np. multitool, a w skrzynce do sensowniejszych prac czeka WIHA czy KNIPEX. Mam obawy do tego zestawu, ale nie chcę też wydawać o wiele więcej niż 100 zł na start z projektem którego przyszłość stoi pod znakiem zapytania.ElSor pisze:Dziubek, jeśli napiszę, że u mnie w pracy, jeden frez (bez łożyska) jest znacznie droższy niż ten cały zestaw z przesyłką to coś zmieni w myśleniu o tym zestawie?
@Pyra, amatorka pełną gębą. Widziałem że polecane są inne zestawy, ale na start, gdzie będzie wykonane coś raz na rok to mija się to z celem.
A takie cudo coś warte ? http://allegro.pl/frez-zestaw-frezow-tc ... 5978154102
Nie zależy mi na ilości, wolę kilka, ale względnie sensownych. Powtarzam że to kompletna amatorszczyzna.
Przyzwoite frezy kosztują ponad stówę za sztukę. Więc to, co zaproponowałeś, to totalna tandeta jest. Nawet na początek kup sobie dwa - trzy porządniejsze, nie od razu topowa półka, ale takie, z którymi da się pracować. I tak zniszczysz. Popatrz, że podobna walizka od Yato, które nie jest jakimś wyznacznikiem jakości, jest już trzy razy droższa.
Widziałem właśnie YATO i zastanawia mnie skąd ta różnica. Na oko tylko kolor inny. 100 zł za sztukę ? Nie ma bata, szkoda mi kasy. Niech chociaż 6 sztuk za 100 zł będzie i będę zadowolony. Kupić, aby kupić, to nie problem. Gorzej jak się okaże że nie będę używać i 300 zł w kosz. Odsprzedaż jest ryzykowna czy zejdzie mi to czy nie.
Do YATO ręcznych nie mam zastrzeżeń, hobbystycznie dają radę. Elektronarzędzi unikać jak ognia, awaryjność tragiczna.
Mam budżet ponad 100 zł, nie widzę sensu kupić 2 sztuk, minimum 6 chcę. Powtarzam że jest to amatorka, nie chcę cudów bo nie wiem co dalej będzie. Jak wejdę głębiej będę myślał o lepszym sprzęcie, na chwilę obecną mija się to z celem. Jak ktoś będzie chciał przykręcać coś od dzwonu to będzie miał kupować np. zestaw wkrętaków WIHA softfinish za ponad 100 zł (2 sztuki) ? Nie wydaje mi się.
Widzę też http://allegro.pl/hitachi-zestaw-12-fre ... 19490.html Niby HITACHI, ale mam wrażenie że jest to ten sam zestaw co o połowę tańsze, ale z innym logo.
Mam budżet ponad 100 zł, nie widzę sensu kupić 2 sztuk, minimum 6 chcę. Powtarzam że jest to amatorka, nie chcę cudów bo nie wiem co dalej będzie. Jak wejdę głębiej będę myślał o lepszym sprzęcie, na chwilę obecną mija się to z celem. Jak ktoś będzie chciał przykręcać coś od dzwonu to będzie miał kupować np. zestaw wkrętaków WIHA softfinish za ponad 100 zł (2 sztuki) ? Nie wydaje mi się.
Widzę też http://allegro.pl/hitachi-zestaw-12-fre ... 19490.html Niby HITACHI, ale mam wrażenie że jest to ten sam zestaw co o połowę tańsze, ale z innym logo.
Z obrazka tego nie sprawdzisz. Najlepiej mieć jeden i drugi zestaw i porównać.
Gdybyś miał taką możliwość, np gdzieś w sklepie, to możesz np. drobnym i przede wszystkim dobrym pilnikiem sprawdzić czy wgryza się tak samo w metal. Jeśli tak - to to samo, a jeśli na jednym wchodzi jak w masło, a w drugi z oporem lub w ogóle, to masz odpowiedź.
Oczywiście sprawdzenia należy dokonać w miejscu innym niż powierzchnia natarcia (ostrza):)
Gdybyś miał taką możliwość, np gdzieś w sklepie, to możesz np. drobnym i przede wszystkim dobrym pilnikiem sprawdzić czy wgryza się tak samo w metal. Jeśli tak - to to samo, a jeśli na jednym wchodzi jak w masło, a w drugi z oporem lub w ogóle, to masz odpowiedź.
Oczywiście sprawdzenia należy dokonać w miejscu innym niż powierzchnia natarcia (ostrza):)
Polecam odwiedzić jeszcze jakieś forum stolarskie. Tam są wątki o narzędziach. I na pewno będą rzetelniejsi od nas.
Co do taniości, to ja oduczyłem się kupowania tanich wierteł. Odkąd cudny zaopatrzeniowiec w firmie, w której pracowałem, kupił m i zestaw wierteł, które się poskręcały w drugą stronę podczas wiercenia, to wolę nie patrzyć na produkty z najniższej półki. A takimi są te frezy, które prezentujesz. Się bardzo szybko okaże, że się momentalnie spalą, a utwardzana stal, to wypolerowana gwoździowa. Nie mówię, żeby od razu celować w top półkę, ale w średnia klasa do amatorskich działań powinna się spisać.
Co do taniości, to ja oduczyłem się kupowania tanich wierteł. Odkąd cudny zaopatrzeniowiec w firmie, w której pracowałem, kupił m i zestaw wierteł, które się poskręcały w drugą stronę podczas wiercenia, to wolę nie patrzyć na produkty z najniższej półki. A takimi są te frezy, które prezentujesz. Się bardzo szybko okaże, że się momentalnie spalą, a utwardzana stal, to wypolerowana gwoździowa. Nie mówię, żeby od razu celować w top półkę, ale w średnia klasa do amatorskich działań powinna się spisać.