Mam samochód z dwiema soczewkami na lampę.
Jedna soczewka xenon na mijania druga h7 na długie.
Lampy chcę wyjąć rozebrać, wyczyścić itp wiadomo o co chodzi.
Soczewkę xenon chcę zamienić na nowe bi-xenon, ale zastanawiam się co zrobić z drugą?
Miałem kilka pomysłów:
wstawić dwie bi-xenonowe, ale co? jeździć na 4rech włączonych xenonach? Trochę dziwnie to by wyglądało? Wtedy miałbym mijania i drogowe normalnie tylko x2.
Wstawić w drugą soczewkę palnik xenonowy ale częste uruchamianie na chwilkę to chyba szybko zajadę palnik? No i zanim się rozświetli to już zgaszę jak będę chciał tylko mignąć, a jak osobno odpalany to raz na rok to użyję.
No i na myśl przyszły mi LEDy, wstawić LEDa h7, kwestia optyki nie będzie tak istotna bo to "tylko" drogowe więc ważne będzie żebym tylko ja widział, kiedy ktoś będzie z naprzeciwka to i tak trzeba wyłączyć zawczasu.
No i moje pytanie?
Czy ktoś może to przerabiał?
Jakie ledy dają najwięcej światła? Nie będą pracować za długo, max kilka minut bo to długie na których za długo się nie jeździ więc kwestia temperatury to żeby kilka minut dawały możliwie dużo światła możliwie daleko.
Mam latarkę ACEBEAM K60, jest tam XHP70 z 5000LM i jak by wstawić na długie dwa razy takie coś to by była petarda, ale jak czytam posty tu na forum to LEDy nie dają tyle światła i szybko się gotują. A nawet taka druga moja latarka z XML2 któremu jak pamiętam 3,5A podałem i dobre chłodzenie daje radę, gdyby taki LED dawał z 2-3x tyle to już by można się po bocznych drogach dość sprawnie poruszać

Ktoś coś może ma ciekawy pomysł, radę?
Zastanawiałem się nad czymś typu morimoto 2takt albo innego tańszego chinola np na 2x XHP 50 i puki co wyczytałem, że da radę byle było z wentylatorem.