Kupno latarki z zoom i ładowarki mikroprocesorowej

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
PieCyk

Kupno latarki z zoom i ładowarki mikroprocesorowej

Post autor: PieCyk »

Witam,
Przymierzam się do zakupu latarki z zoom. Chciałbym się dowiedzieć jakie firmy brać pod uwagę. Zależy mi na jakości wykonania, dużej sprawności (jak najmniej strat światła). Chce wybrać coś dobrego, niekoniecznie drogiego (budżet 200 no max 250zl :) . Jak wspomniałem latarka ma być z zoomem, światło wychodzące z niej musi być bez skaz tzn. Bez czegoś takiego, że w jednym miejscu swieci słabiej, w drugim mocniej. Musi być po prostu dobrze obliczona, nie taka do której wrzucono to co mieli na magazynie i tyle. Bardzo podoba mi się rozwiązanie ledlenser- użycie soczewki i odbłyśnika. LL na swojej stronie bardzo przekonuje do swoich produktów, na pewno twierdzą że są ponadprzeciętne i się ich nie wstydzą. Jestem raczej zielony w tych sprawach, no może żółty jakieś tam minimum wiedzy mam. Chciałbym przeczytać opinie osoby doświadczonej, która miała styczność z dobrymi latarkami z zoomem lub ogólnie z jakaś firma i jej podejściem. Moze znajdzie się ktoś kto wypisze jakieś „fajne” firmy i ich produkty mieszczące się w moim budżecie- będę bardzo wdzięczny.
Ps bardzo mi się podoba LL p14 i p7

Szukam też ładowarki na 18650 i inne. Ładowarka musi mieć funkcje sprawdzania pojemności ogniw poprzez rozładowywanie, mierzenie rezeystancjo ogniw i może tez mieć funkcje wskrzeszania martwych ogniw. Może ktoś zaproponuje ciekawy model za 100-150zl
Na oku mam:
-Modelarska beta redox Zobacz ofertę: REDOX ŁADOWARKA BETA COMBO ZASILACZ LIPO NIMH
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6906066339

-Liitokala lii 500 Zobacz ofertę: Ładowarka LiitoKala Lii-500 18650 16340 itp. NOWA
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6988605162

-everactive lc2100 Zobacz ofertę: LADOWARKA DO AKUMULATORÓW 18500, 18650, 22650
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6715617711

Dzieki za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 07 paź 2017, 21:55 przez PieCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Re: Kupno latarki z zoom

Post autor: sp5it »

PieCyk pisze:Przymierzam się do zakupu latarki z zoom. Chciałbym się dowiedzieć jakie firmy brać pod uwagę.
Żadnych.
Michał
My flashlight is smaller than yours...
Deeno

Post autor: Deeno »

Pytanie o latarkę z zoom na tym forum to jak pytać o scigacza na forum Harleya ;)
PieCyk

Tyle, że jest ich dużo na rynku, na forum również przewinęły się projekty z zoomem. Sam posiadam zmodzoną przez forumowicza uniquefire t20 (był nawet post o przebiegach moda i efekcie). Szukam drugiej. Nikt nie używa zoomow? To może chociaż ładowarka... :)
Awatar użytkownika
sp5it

Lii500 jest OK. Jak nie potrzebujesz ładować 4 akusów na raz to jest sporo innych.
PieCyk

2 akusy wystarcza. Coś jeszcze fajnego z tymi funkcjami za niższa cenę?
Awatar użytkownika
sp5it

Nitecore SC2, Miboxer C2 4000, Folomov A2,
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Ładowarki z testerem już raczej taniej nie da rady znaleźć... No niby Opus BT-C100 na jeden akumulatorek , około 60 zł z wysyłką, może ładować do 1,6A - ale czy warto mieć ładowarkę na 1 aku?
Kyle

Re: Kupno latarki z zoom i ładowarki mikroprocesorowej

Post autor: Kyle »

PieCyk pisze:Przymierzam się do zakupu latarki z zoom. Chciałbym się dowiedzieć jakie firmy brać pod uwagę.
Z dobrych firm, robiących takie latarki, znam tylko LED Lenser i Fenix.
Do 250zł nie kupisz ciekawego zoom'a.

Od Fenix jest co prawda FD20 na 2xAA, ale ona ma mało skuteczny w skupianiu system dwu-reflektorowy ( z 350lm skupia jedynie na 3305cd ). Czyli latarka na krótki i najwyżej średni dystans. LL ma z kolei M5 - mikrus na pojedynczy AA, przystosowany do ni-mh (o popularnym P7.2 zapomnij - nie wolno w niej stosować akumulatorów, zgodnie z instrukcją - tam nie ma stabilizacji, nie ma elektroniki, tylko rezystory i całość jest policzona na pracę na zwykłych bateriach - na akku może nie pożyć za długo).

Ciekawie się robi dopiero powyżej 300zł. Przykładowo Fenix FD41 na 18650 ( jego soczewka TIR skupia 350lm na 12000cd, a przy 900lm 29000cd) , a ja osobiście czekam na dostępność FD45 na 4xAA.
PieCyk pisze:Nikt nie używa zoomow?
Ja używam i sobie chwalę.
Ostatnio zmieniony sobota 07 paź 2017, 23:29 przez Kyle, łącznie zmieniany 2 razy.
Agauy

Post autor: Agauy »

Widziałem wiele osób polecających Jaxman Z1 i Brynite B158 (B158B). Ta ostatnia jest w drodze do mnie...
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
PieCyk

Jaxman Z1 ciekawa ciekawa. Z LL i fenix najtańszy zoom z "elektroniką" z możliwością zasilenia z 18650 to jaki model? Chyba ta LiitoKala Lii500 będzie dobrym wyborem.
LL p14.2 można dostać za 250zł. Co o nim sądzicie?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

PieCyk pisze:Chyba ta LiitoKala Lii500 będzie dobrym wyborem.
Jeśli lubisz przeładowywać ogniwa prawie pod (w niektórych przypadkach ponad) limit, to będzie dobra.
Kyle

Post autor: Kyle »

PieCyk pisze:Jaxman Z1 ciekawa ciekawa. Z LL i fenix najtańszy zoom z "elektroniką" z możliwością zasilenia z 18650 to jaki model? Chyba ta LiitoKala Lii500 będzie dobrym wyborem.
LL p14.2 można dostać za 250zł. Co o nim sądzicie?
P14.2 jeśli mnie pamięć nie myli, to model nieakceptujący akumulatorów (analogicznie jak P7.2), oczywiście bez stabilizacji (elektroniki).

Najtańszy zoom Fenix na 18650 to FD30, ale jego odradzam (nie ma TIR, tylko dwu-relflektor, który słabo skupia). Z tego powodu warto dołożyć do FD41, który dzięki TIR skupia niemal 3x skuteczniej.

Najtańszy Led Lenser na 18650 to zdaje się MT10.

LED Lenser akceptujące akumulatory, mające cyfrową stabilizację i generalnie elektronikę, rozpoznasz po obecności SLT - jak w specyfikacji napisali, że ma SLT, to jest równoznaczne z obecnością elektroniki i prawidłowym działaniem na akumulatorach.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Z zomów to niezmiennie:
1. Jaxman Z1 wersja XM-L2 lub XHP50.2 - ostatnio pojawiła się wersja krótka na 2x26350
2. Ostatnio pojawiła się Heikelite HT35 z XHP35 HI - nastawiona bardziej na zasięg
Obydwie propozycje to coś do 60 dolarów, bardzo dobre wykonanie, soczewki z powłokami - a więc wypas.
Obydwie to klasyczne zoomy obracane z dużymi soczewkami (50mm)
3. Nieco zapomniana ale bardzo dobra konstrukcja Uniquefire 1504 - krótka z dużą soczewką, niestety niepowlekaną - zaleta - tańsza od tych powyżej i bardzo podatna na moding - dostępne są piguły jako opcja do zakupu osobno i można bez zmiany leda zmieniać do woli światełko przez samą zmianę piguły.
Olbrzymia zaleta UF 1504 to niewielkie straty na optyce - krótki wysuw (obrotowy - ok. 4-5 pełnych obrotów) na poziomie 10 mm i spora średnica soczewki pozwalają uzyskać stratę między floodem (tryb zalewowy) i throwem (tryb skupienia) ok 10-15%.
4. Mocno zapomniany UF 1407 - posiadam ze względu na rozmiar - porównywalny z długościa Convoya M2 - bardzo kompaktowy ale soczewka tylko 38mm.
Posiadam do niej dwie piguły
- jedna na sterowniku H1-A (20mm boost z 3,7V na 6V - wymagał dużo pracy aby wepchnąć go do piguły gdzie ledwo mieści się 17mm sterownik) do pracy z diodą XHP50.2 J4 3C - daje ogrom światłą ale nie ma zbyt dużego skupienia - nadrabia jego ilością - używam najczęściej.
Na skupieniu osiąga z 1 metra ok 44000 luxów przy średnicy plamy ok. 16-18 cm - daje to kat rozwarcia wiązki ok. 9-10 stopni - nie jest więc to mistrz rzutu, ale za to w odległości ok. 150m tworzy plamę o średnicy 22-25m gdzie ... wszystko widać ;)
- druga na FET + 1xAMC - z diodą XPL HI - bardziej do celów pokazowych - pozwalający bardzo dobrze skupić i uzyskać dalekie rzuty - niestety światło punktowe służące do bicia rekordów "w dalekosiężności" do niczego nie jest przydatne stąd jest to jak wspomniałem wersja pokazowa.
Obydwie wersje UF 1504 i 1407 wymagają trochę pracy - nowego sterownika i diody - aby uzyskać parametry porównywalne z Jaxmanem czy Heikelitem - zaleta jest satysfakcja i kompaktowość (szczególnie UF 1407).
5. Brinyte 168 i 158 - obydwie warte uwagi ale wysuw maja długi i sporo tracą - niższa sprawność niż UF - po modach służą głównie do bicia rekordów na odległość świecenia - sa duże (15-18 cm) i moim zdaniem nieporęczne

Wszystkie powyższe maja jedna skuteczną zaletę - są bardzo łatwo modowalne i podatne na pomysły zmian.

6. Wszelkie feniksy powyżej 300-400 zł to konstrukcje topowe i nieklasyczne czyli zamiast soczewki maja soczewkę typu TIR lub inne - orócz poprawnej konstrukcji i znakomitej wydajności sa kompletnie niemodowalne w prosty sposób.

Z powyższych wszystkich na gotowo bez grzebalnictwa polecałbym kupić https://pl.aliexpress.com/store/product ... 04809.html
PieCyk

Dzięki za dotychczasowe info!
Jeżeli liitokala przeładowywuje ogniwa, to jaka podobna ładowarka za tą sama cenę z tymi funkcjami?

Jaxman z1 bardzo fajna plus to ze 2x18650
Haikelite ht35 również fajna prowownywalna do z1 tez 2x18650

W grę wchodzą tez uniquefire 1504 i 1407 jak i brynite 158.

Z tych latarek którą dałoby radę zmodzić do granic sprawności/wytrzymałości. Tak aby jak najlepsze jakościowo i jak najwiecej światła dawała.

Dwie pierwsze maja soczewki 50mm a trzy pozostałe?
W skali 1-10 na ile oceniacie wymienione latarki? Jakieś mocne plusy i minusy?

Aktualnie używam tej
viewtopic.php?t=12978
Do której można ją porównać po tych modach?

Dodam, że jak już mam kupić dużą latarkę z dużym zoomem to oczekuje aby, ładnie skupiała światło na max zoom i na minimum świeciła bardzo szeroko. Raczej nie będzie do codziennego użytku, będzie po to aby co jakiś czas nocą przyświecić z domu na podwórko czy aby kogoś łapy nie swędzą. Musi być jasna.
ODPOWIEDZ