Witam wszystkich mam na imię Ignacy i zajmuje się elektroniką mieszkam w Krakowie a pracuje w Katowicach.
powitanie i po powitaniu
A co do sprawy zbudowałem sobie światełko na module sp-nova 3 ale nie jestem pewien co do jego wydajności. Zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać inne światełko jak myślicie ?
btw. na driverze własnej roboty świeci w pełni 3h a z połowom mocy 5h.
sp-nova 3
W specyfikacji jest jakaś ściema... napięcie podali dla jednej diody, prąd też ...a lumeny już dla całej płytki. Poza tym jak na diody które dają 90lm@350mA, to całość jest bardzo tania. Pachnie naciąganiem parametrów. Żywotność też taka sobie
A zasilana jest z .... ?btw. na driverze własnej roboty świeci w pełni 3h a z połowom mocy 5h.
Witam.toms_ pisze:W specyfikacji jest jakaś ściema... napięcie podali dla jednej diody, prąd też ...a lumeny już dla całej płytki. Poza tym jak na diody które dają 90lm@350mA, to całość jest bardzo tania. Pachnie naciąganiem parametrów. Żywotność też taka sobie
A zasilana jest z .... ?btw. na driverze własnej roboty świeci w pełni 3h a z połowom mocy 5h.
W danych technicznych na stronie sklepu był błąd a nie "ściema" - napięcie pracy modułu to ok 10,5V, ale jak to w power ledach bywa najlepiej zasilać je ze źródła prądowego.
Co do żywotności producent podaje 30tyś godzin dla temperatury struktury 75stopni - po tym czasie strumień spada o połowę - z własnych testów możemy powiedzieć, że świecimy ten moduł 24h od czerwca zeszłego roku i nie zanotowaliśmy do tej pory spadku światła. Co do ceny - moduł używany jest w kilku naszych produktach na większą skalę przez co możemy sprzedać go po atrakcyjnej cenie. A diody kupujemy od producenta nie od pośrednika.
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 10:31 pm ]
Super Nova to nie "no name" jest to produkt malezyjskiej firmy Dominant - poniżej strona producenta:Lewho pisze:Diody "no name" nie dadzą więcej światła niż 60lm/W. Poza tym na FR4 nie powinno się kłaść PowerLEDów.
http://dominant-semi.com
Co do FR4 - nie kwestionuję wyższości podłoża aluminiowego nad FR4 ale przy diodach tego typu o niskim współczynniku rezystancji cieplnej złącze - obudowa (10K/W) - cree XR-E ma 8K/W i sterowaniu 350mA konstrukcja ta się sprawdza i jest tania. A że się stosuje takie podłoża na świecie można zobaczyć chociażby w produktach Philipsa Master LED gdzie Rebele Luxeona osadzone są właśnie na takich płytkach.
Witam
Nie poświecą 30kh, będąc na podłożu FR-4. Praktycznie nie ma odprowadzania ciepła i struktury diod na pewno mają bardzo wysoką temperaturę. Diody LED tracą sprawność przy wyższych temperaturach i w tym przypadku na pewno mają dużo mniejszą jasność. Można powiedzieć - badziew.
Bez problemu mogę sprzedać w takich cenach moje żarówki na podłożu aluminiowym:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2188
Nie poświecą 30kh, będąc na podłożu FR-4. Praktycznie nie ma odprowadzania ciepła i struktury diod na pewno mają bardzo wysoką temperaturę. Diody LED tracą sprawność przy wyższych temperaturach i w tym przypadku na pewno mają dużo mniejszą jasność. Można powiedzieć - badziew.
Bez problemu mogę sprzedać w takich cenach moje żarówki na podłożu aluminiowym:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2188