Zamiennik aku do deskorolki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Zamiennik aku do deskorolki

Post autor: Umberto »

Witam,
Zakupiłem w dobrej cenie teslaboard- deska elektryczna z silnikiem 900W.
Niestety baterie prawie trupy (szkoda że sprzedający nie poinformował)- wytrzymują z 5-8 min.
W zestawie są 3 szt połączone szeregowo aku ołowiowe 12V 14Ah/20HR- waży to prawie 15kg.
Obrazek
Ogólnie deska tak ciężka że ledwo przez szybę tylną do auta wrzucam (klapa nie działa :) )
Czym te akku zamienić aby miało realne 14-16 Ah w mirę przystępnej cenie?

Opcja nr 1- mam ok 100szt 18650 z demontażu ale już z rok leżą w wilgoci i trochę korozji się pojawiło, trochę roboty ale czy warto? Kilka na wyrywki pokazuje ok 0,5V napięcia- rok temu pamiętam że tylko pow 2V zostawiałem.
Opcja nr 2- nowe 18650 np panasonic potrzeba z 50szt -cena ok 895- plus ktoś mi to musi zgrzać, bo sam się za bardzo nie znam na tym, czy te wytrzymają prądowo
Opcja nr 3: Li-pol Multistar High Capacity 6S 16000mAh Multi-Rotor Lipo Pack -2szt to jakieś 600zł ????
https://hobbyking.com/en_us/multistar-h ... -pack.html
czy pojemność tego jest realna? coś cena podejrzana
minusy tej opcji- trochę się dygam nawet jak 18650 wożę w samochodzie, a li-pol to już zupełnie (od dronika) mam metalowy pojemnik wyłożony niepalną wełną mineralną "z pazłotkiem"
Prosze o pomoc, bo jestem laik w temacie
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Umberto,
Daruj sobie opcję - 1. Ogniwa są martwe.
2. dobra, ale droga
3. też dobra, ale mniej trwała. (wożenie jakichkolwiek ogniw w aucie w lato gdzie w środku może być pow. 50'C to ryzyko)
4. napisz do @maciex93 - zgrzeje Ci na prawie nówkach ogniwach wysokoprądowych 2,6Ah
Ostatnio zmieniony wtorek 07 lut 2017, 16:41 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darol

Re: Zamiennik aku do deskorolki

Post autor: darol »

Umberto pisze:Opcja nr 1- mam ok 100szt 18650 z demontażu ale już z rok leżą w wilgoci i trochę korozji się pojawiło, trochę roboty ale czy warto? Kilka na wyrywki pokazuje ok 0,5V napięcia- rok temu pamiętam że tylko pow 2V zostawiałem.
Opcja nr 2- nowe 18650 np panasonic potrzeba z 50szt -cena ok 895- plus ktoś mi to musi zgrzać, bo sam się za bardzo nie znam na tym, czy te wytrzymają prądowo
Opcję nr 1 bym odrzucił, pakiet powinien być zbudowany z równych ogniw, a z tego co piszesz te, które masz to raczej "trupy".
Co do opcji nr. 2 poczytaj ten wątek http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5335
Tą metodą zbudowałem sobie pakiet do roweru elektrycznego. Zrobiłem 10s5p na nowych ogniwach samsung 25r, które zdobyłem po 5 zł. sztuka - polecam sklepik dokładnie na tym samym forum. Ogniwa były w pakietach i musiałem to rozebrać, pochodziły z nieprawidłowo zgrzanych odrzutów produkcyjnych, ale cena mnie zachęciła. Bms około 100 zł, ładowarka z alliexpress za około 70 zł. Łączny koszt zasilania z koszykami na ogniwa, przewodem, cyną, kwasem do lutowania itd. to jakieś 550 zł.
Bateria waży 3 kg, chyba warto :wink:
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Kolega Maciex93 już mi wykonał pakiet :) Czekam na przesyłkę od niego
Dziękuję za poradę!
Jeszcze potrzebuję do tego ładowarka dedykowana do li-ion 10S (36V znamionowo 42V w pełni naładowane).
Ktoś coś poleci? Jak już pisałem, jestem laikiem w tym temacie...
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Szukaj modelarskiej z balanserem ale pewnie znalezienie takiej będzie dość trudne lub sama ładowarka będzie dość droga.
WojtekErnest

Post autor: WojtekErnest »

Jeśli Ci wykonał pakiet 10S, to zapewne jest tam BMS. Wtedy wystarczy typowa ladowarka do li-ion 42 V 2A do rowerów, skuterów elektrycznych Jest ich dużo, koszt tanich ale sprawdzonych to ok. 70 zł.
WojtekErnest
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

WojtekErnest

Tak, o takie ładowarki chodzi.
WojtekErnest
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Zestaw to 10S 6P z BMS. Ogniwa samsung 29E, więc zestaw ma 16,8Ah, myślę że przydała by się ładowarka z prądem większym niż 2A żeby zestaw ładować w rozsądnym czasie a nie 8h.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Osa931

Post autor: Osa931 »

Witam wszystkich na forum :wink: jestem tu nowy i mam pytanko w temacie tej deski.
Zamówiłem do niej aku 36V 16Ah w konfiguracji 10S5P na ogniwach >3100mAh. BMS ma 20A

i tu rodzi sie pytanie czy to będzie współgrało z silnikiem 900W :?:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Osa931 pisze:...czy to będzie współgrało z silnikiem 900W :?:
Niestety, nie wiemy nic o silniku, bo sama moc to niewiele...

Ja np. mam w modelu silnik 1,2kW zasilany z pakietu 3s1p.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
WojtekErnest

Silniki rowerowe BLDC wytrzymuja chwilowa moc 2-2,5 raza większą od nominalu.
Czyli nawet możesz założyć sterowanie 2 kW. czyli przy 42 V mogło by pójść chwilowo 45-50 A.
Tyle ten aku nie da. Nadto jeśli BMS jest 20A to wiadomo że więcej bez odcięcia nie pójdzie.
Ale to i tak dużo powyżej niż mówią przepisy.
Z drugiej strony rowerzysta ma nogach raptem 150-200 W, więc i tak będziesz Pan zadowolony :-)
WojtekErnest
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

WojtekErnest, nie miałem styczności z tymi deskorolkami, ale już 900W wydaje się jak by miało wyrwać tą deskorolkę spod nóg.

Ten BMS powinien mieć 25A żeby mógł przepuścić 900W o ile taka moc tam w ogóle występuje. Jeśli odetnie, to zależnie od jego konstrukcji, prawdopodobnie będzie trzeba odłączyć i podłączyć baterię żeby zresetować zabezpieczenie. A ogniwa dadzą radę, przy 900W będzie 5A na ogniwo, a nie wyobrażam sobie żeby taka moc była pobierana tam w sposób ciągły.
ODPOWIEDZ