Zasilacz do taśmy LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
pralat

Zasilacz do taśmy LED

Post autor: pralat »

Witajcie.

Chcę podłączyć w domu taśmę LED o długości łącznej ok. 10m. Różne są ich moce, tych mniejszych to np. 4,8 W/m. Czyli w tym przypadku mamy 48 W, czyli przy 12 V daje to 4 A. To dużo, chcę żeby to świeciło trochę słabiej - bez użycia PWM, za to posługując się mniejszym prądem.
Znalazłem przykładowo zasilacz MEAN WELL 12 V / 3 A. Teraz pytanie - co się stanie jak to ze sobą połączę? Czy zasilacz będzie pracował na granicy wytrzymałości, będzie się grzał jak opętany i wyzionie ducha? Wolałbym kupić zasilacz z zapasem mocy, ale jak ograniczyć prąd?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Tak, zasilacz będzie przeciążony i długo nie pociągnie. Jeśli nie chcesz drivera prądowego to kup zasilacz na 11V, lub taki w którym można regulować napięcie.
Awatar użytkownika
pralat

Listwa LED będzie świecić bez problemu przy mniejszych napięciach? Np. 9 czy 10 V?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Przy 9V pewnie bardzo słabo. Ale oczywiście że będzie, przecież prąd ogranicza się poprzez obniżenie napięcia. Każdy zasilacz stałoprądowy (driver led) tak robi. Nie ukrywam że dziwi mnie pytanie tego typu, w podpisie masz swój autorski soft do sterownika :)
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Manekinen pisze:Tak, zasilacz będzie przeciążony
zasilacz będzie pracował na mocy nominalnej, do której został zaprojektowany - tyle w kwestii teorii ;-),
poza tym mówimy o MeanWell. Ja bym go obciążył na maxa i zapewnił normalną wentylację - w końcu są 2 lata gwarancji.
pralat, czy masz możliwość zasilenia tej taśmy w środku? - będzie równomiernie świecić i prąd na odcinek spadnie Ci do 1,5A
Awatar użytkownika
pralat

To będzie oświetlenie schodów: 15 odcinków po ok. 65 cm, połączone równolegle.

Znalazłem taśmę o mocy 2,4 W/m, kupię na próbę i zobaczę jak to świeci. Teoretycznie jeżeli będą to 24 W łącznie, to powinna być to spora ilość światła, jak dwie i pół diody XM-L :)
ODPOWIEDZ