Rasuję latarkę nurkową

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
redro

Rasuję latarkę nurkową

Post autor: redro »

Panie i Panowie mam latarkę nurkową scubatecha z żaróweczką halogenową 4,8V i 0,85A a chciałbym zamienić ją na jakiegoś power leda ale bez zbytnich kombinacji z uchwytami. Czy wynaleziono już żarówki z trzonkami halogenowymi ale z sercem ledowym tak abym zakupił sobie żarówkę zamontował ją i świecił sobie. ? Latarka jest dosyc dobra i szczelna dlatego kupno nowej nie jest mi konieczne co jedynie przerobienie istniejącej aby była bardziej "trendy" i oczywiście świeciła dłużej. Akumulator i ładowarka w zestawie każe mi pisać u Was na forum. Googlowałem troszkę bezskutecznie.

Proszę o pomoc.

Waldek
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Mozesz pokazac z jakiegos sklepu internetowego lub strony producenta ta latarke ? Szukalem ale nie znalazlem nic o takich parametrach . Obawiam sie ze nie ma takiej gotowej zarowki ktora wystarczy tylko wkrecic i bedzie juz to co chcesz uzyskac.. Bedzie trzeba dokonac zapewne jakis niewielkich badz wiekszych modyfikacji zeby zastosowac w niej power leda. Ale najlepiej jakbys zrobil zdjecia jak wyglada i pomierzyl troche srednice i dlugosc i pokazal ja od srodka wtedy bedzie mozna w czyms doradzic.
redro

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

:/ myslalem ze jest to wersja latarki z aluminium bo takie znalazlem na jednej ze stron internetowych produktow scubatecha. Obawiam sie ze za wiele z tym nie zrobisz bo ilosc ciepla z power ledow jest dosc spora. A wkladanie lepszej diody i nie wykorzystanie jej na maksa to chyba mija sie z celem bo zapewne trzeba wymienic rowniez sterownik. Wiem ze pod woda tak bardzo sie nie grzeje szczególnie gdy nurkujesz w PL ale to chyba nie wystarczy bo w srodku bedzie zbyt duza temperatura nawet dla Q5 juz nie wspominajac o konkretach takich jak mc-e badz p-7.. Takie jest moje zdanie ale niech sie wypowiedza inni koledzy. Moze Ci cos doradza sensownego.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

niestety, racja, jak ma byc jasno świecący led to musi byc chłodzony-obudowa plastikowa odpada
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Zaróweczka tej latarki pobierając 4W daje pewnie jakieś ~60 lumenów czyli tyle ile Q5 zasilane prądem ~0,2A i pobierające jakieś 0,6W (przy takim prądzie do chłodzenia praktycznie sam star wystarcza).

Gdyby wstawić do tej latarki większy (np. wielkości tej gąbki pod reflektorem) kawałek aluminium jako radiator, to pewnie prąd w granicach do 0,5A nie usmażyłby diody, a światła było by co najmniej dwa razy więcej (XR-E Q5 daje ~140 lumenów przy prądzie 0,5A pobierając ~1,7W).
Pozdrawiam
redro

No dobrze odstąpiłem od rasowania tej latarki w zamian za to chciałbym zbudować sobie nową zupełnie diodową latareczkę na akumulatorki paluszki (4 sztuki), wodoszczelną obudowę do 30 metrów (3 bary) wykonaną z duraluminium, diodę mocy która zabierałaby cały prąd z akumulatorków 2000 mAh w około godzinę. Gdzie mam szukać podzespołów do budowy. Jak powinna wyglądać cała instalacją wewnętrzna. Ewentualnie czy ktoś na forum może zajmuje się produkcją takich latarek i mógłby mi sprzedać/pomóc w budowie własnej.

Waldek
ODPOWIEDZ