Dobór przewodu do zasilania LED RGB

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
mtkk

Dobór przewodu do zasilania LED RGB

Post autor: mtkk »

Witajcie
Postanowiłem zarejestrować się i poprosić Was o pomoc.
Czytam forum od kilku lat. Różne posty pomagały mi w doborze latarek, ładowarek i akumulatorów.
Teraz przyszedł jednak czas na własną instalację i chciałem Was prosić o poradę.
Montuje taśmy LED RGB u siebie w domu
Ma to być 5 pasków po 3 metry zasilanych 12V
Paski przyklejone równolegle w równych odstępach.
Kable zasilające będą miały 3-3,5 metra od kontrolera RGB do taśm.
Chciałem je zasilić z obu stron tylko zastanawiam się nad dwoma kwestiami.
1) Czy puścić jeden przewód na każdą stronę taśm i przy taśmach rozdzielić zasilanie x5
2) Puścić 10 osobnych przewodów, 5 na jedną stronę i 5 na drugą

W zależności od rozwiązania jaki przekrój przewodów wybrać?
Dodałem plik poglądowy jeśli to źle wyjaśniłem.
Obrazek
volt_art
Kontakt:

Post autor: volt_art »

Zapomniałeś napisać jakich taśm użyjesz, to ważne bo nie wiemy ile wat na metr będzie.
mtkk

Post autor: mtkk »

Taśmy smd5050 150 led / metr 7,2W/m
Więc każdy z pasów pobierałby ~22W
To ta taśma
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

mtkk, 1,5mm^2
kisi

Post autor: kisi »

Po 1 nie wolno tak zasilać z dwóch stron. Jeśli chcesz to podziel paski na odcinki po 1.5m i zasil z jednej strony.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

kisi, herezji wypisujesz, ja to bym jeszcze w środku zasilił.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
kisi pisze:Po 1 nie wolno tak zasilać z dwóch stron.
A możesz napisać dlaczego?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kisi

Post autor: kisi »

Oto po prostu zasilanie podpina się zawsze z jednej strony a nie z dwóch. Chodzi o indukcyjność takich długich połączeń, po drugie tworzy się pętla. Lepszym rozwiązaniem jest zasilenie ich od środka ale z jednej strony.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
kisi pisze:Chodzi o indukcyjność takich długich połączeń, po drugie tworzy się pętla.
...dla prądu stałego?
Pętle są szkodliwe przy wykorzystaniu bardzo małych sygnałów, wtedy zakłócenia indukowane mogą powodować wpływ na sygnał właściwy. Wzmacniacze o dużej czułości, sprzęt pomiarowy itp.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ProLight

Post autor: ProLight »

Panowie a jak poprawnie zasilić taśmę RGBW niby 72W -5m 5050 300/1m

Odcinek długości 23metry
Dam radę zasilić z dwóch stron jednocześnie ale więcej połączeń raczej nie dam rady zrobić.
Jaki przekrój kabla puścić na drugi koniec taśmy?
Główny spammer tego Forum ;)
fotorondo

Ktoś robił takie porównania, i na 5m zasilanych z jednej strony już było widać spadek jasności.
ProLight

Post autor: ProLight »

Postaram się porozmawiać z "klientem" i wytłumaczyć mu że kabel jest konieczny
Jak dam 4x 1,5mm po całej długości 23m łączone z taśma powiedzmy co 2-3m
Główny spammer tego Forum ;)
fotorondo

ProLight, tisher zdaje się jest w tym biegły :)
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

OD siebie podpowiem - dla MONO kolor:
1. dla 12V instalacji i dla mocy 9,6W/m (tzw. 600 - gęsta) standardowe podkłady pod ledy są na tyle cienkie, że 5 metrów to max. na jedna stronę (na dwie lewo/prawo daje to 10m z jednostronnego zasilania)
2. dla 24V instalacji i przy dobrym podkładzie dla taśmy typu semiflex (półsztywne) i mocy 14,4W można dać na jedną stronę do około 7-8 metrów czyli do 15 metrów razem z jednostronnego zasilania.

Co to oznacza w praktyce dla Janusza elektryki - lepsze taśmy dają radę pociągnąć więcej prądu bez spadku napięcia powodującego spadek jasności.

W przypadku RGB sprawa ma się trochę inaczej:
3. Taśma RGB ma 4 ścieżki (dość wąskie i gorzej "obciążalne" niż dla MONO) i niezależnie od "watażu" i napięcia bezpieczniej dla jakości sygnału zachować max 5 metrów a dla dłuższych odcinków równe odcinki do kolejnych punktów zasilania.
4. z praktyki dla długości ponad 80 metrów (w pętli) przy nierównych odcinkach zasilających i niewłaściwie rozmieszczonych wzmacniaczach sygnału taśma potrafiła po dłuższym czasie świecenia rozsynchronizować kolory. Po poprawkach na równe części było dobrze.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Najważniejsze aby taśmy miały zasilanie w tych miejscach w których wizualnie stykają się z innymi taśmami, wtedy nawet jak występują spadki to nie będzie to się odbijało na różnicy w jasności, po prostu jak będzie spadek na środku taśmy to nie będzie on widoczny, a połączone brzegi będą świeciły tak samo. Ja mam jakieś 12 metrów RGB w pętli z dodatkowym odczepem gdzieś na środku, czyli 2x po 6m podłączone z dwóch stron, czyli zasilanie idzie "wgłąb" na 3m taśmy. Jest wszystko cacy. Bez tego dodatkowego odczepu wyraźnie było widać że cała jedna strona jest ciemniejsza. Przewód to chyba jakiś 1,5mm i myślę że tyle spokojnie wystarczy, w porównaniu do ścieżki na taśmie to spadek na takim przewodzie będzie znikomy. Przy taśmach RGB najwięcej prądu idzie przez ścieżkę +12V, bo przy "białym" kolorze musi ona przekazać tyle prądu co pozostałe 3 razem wzięte. Myślę że nie zaszkodzi wzmocnić tą ścieżkę jakimś dodatkowym przewodem jeśli są widoczne spadki jasności lub jeśli jeden kolor przygasa jeśli włączy się na full dodatkowo drugi.
ODPOWIEDZ