Charge/Discharge Protective Circuit Board for Li-Ion
Charge/Discharge Protective Circuit Board for Li-Ion
Na DX pokazały się własnie PCB do ochrony Li-Ionów, o takie na przykład (i jeszcze 2 większe). Pytanie do fachowców, czy da się przestawić napięcie odcięcia tak, aby chronić pakiet 2xLi-Ion, czyli 8,4V?
Jest tam kilka rezystorków, czy one służą do ustalania napięcia zadziałania ochrony akusa? Jeżeli tak, to możnaby pokombinować...
Jest tam kilka rezystorków, czy one służą do ustalania napięcia zadziałania ochrony akusa? Jeżeli tak, to możnaby pokombinować...
Raczej te scalaki załatwiają poziom napięcia, a nie możesz każdego ogniwa chronić osobno?
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
Nie chciałbym osobnej ochrony z dwóch powodów:
1. Mam już 6 nowych, firmowych ogniw z pewnego źródła (unprotected),
2. Chcę ładować i rozładowywać całość w pakiecie (3x2 - 7,2V), jeżeli użyję 6 pcb do ochrony każdego z ogniw to za 100% każde z tych zabezpieczeń zadziała w osobnym czasie. Znaczy, najpierw odetnie mi jedno ogniwo (pakiet dalej będzie pracował z mniejszą pojemnością jako 2x2 ogniwa), później odetnie mi kolejne (pakiet cały czas działa już jako 1x2) i w końcu wywali trzecie zabezpieczenie i mamy koniec pracy pakietu. Taka sytuacja mi nie odpowiada.
[ Dodano: Wto Cze 23, 2009 7:24 pm ]
Jeszcze jeden pomysł, może i mało sensowny, ale co tam. Co się stanie, jeżeli połączymy 2 takie zabezpieczenia szeregowo? Jak i czy jakkolwiek to zadziała?
A może po prostu zamowić dwie sztuki i pomęczyć temat metodą Adama Słodowego?
1. Mam już 6 nowych, firmowych ogniw z pewnego źródła (unprotected),
2. Chcę ładować i rozładowywać całość w pakiecie (3x2 - 7,2V), jeżeli użyję 6 pcb do ochrony każdego z ogniw to za 100% każde z tych zabezpieczeń zadziała w osobnym czasie. Znaczy, najpierw odetnie mi jedno ogniwo (pakiet dalej będzie pracował z mniejszą pojemnością jako 2x2 ogniwa), później odetnie mi kolejne (pakiet cały czas działa już jako 1x2) i w końcu wywali trzecie zabezpieczenie i mamy koniec pracy pakietu. Taka sytuacja mi nie odpowiada.
[ Dodano: Wto Cze 23, 2009 7:24 pm ]
Jeszcze jeden pomysł, może i mało sensowny, ale co tam. Co się stanie, jeżeli połączymy 2 takie zabezpieczenia szeregowo? Jak i czy jakkolwiek to zadziała?
A może po prostu zamowić dwie sztuki i pomęczyć temat metodą Adama Słodowego?
Ostatnio zmieniony wtorek 23 cze 2009, 23:06 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Wg mojego doświadczenia do pakietu idzie trochę inna elektronika, chociażby z powodu balansowania przy ładowaniu.
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
- Calineczka
- Kontakt:
Ja zamówię chyba tą najmniejszą i postaram się ją ożenić z sku 15880, myślę że nie będzie problemu - zrobię kanapkę, rozwiercę przelotkę od plusa z pcb driverka i puszczę przez to kabelek do płytki zabezpieczającej .
Bo właśnie w tym driverku boli mnie że wysysa prąd do zera, przez co muszę stosować tylko ogniwa zabezpieczone, a 20 kilka sztuk wyszabrowanych z baterii się nudzi
Bo właśnie w tym driverku boli mnie że wysysa prąd do zera, przez co muszę stosować tylko ogniwa zabezpieczone, a 20 kilka sztuk wyszabrowanych z baterii się nudzi
- Calineczka
- Kontakt:
moze tu cos sobie wyjnajdziesz?? http://www.bto.pl/go/_category/?idc=%22 ... b2bd29b2a1
sorry, widze ze linka sie zmienila - wejdz na aku/ogniwa / przemyslowe/ lijon i tam masz elektroniki
sorry, widze ze linka sie zmienila - wejdz na aku/ogniwa / przemyslowe/ lijon i tam masz elektroniki
Ostatnio zmieniony niedziela 28 cze 2009, 01:34 przez m-blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- LightLover
Może tak będzie prościej - klik