Czołówka w góry/do trekkingu

Oświetlenie montowane na głowie
combayn

Czołówka w góry/do trekkingu

Post autor: combayn »

Witam wszystkich forumowiczów,

W czasie mojej ostatniej wizyty w Rosji komuś na lotnisku przydała się moja Tikka Plus 2 i przeglądając sieć w temacie kupna nowej latarki trafiłem na to forum.
Przejrzałem sporo tematów związanych z czołówkami, ale chciałbym jeszcze "zaciągnąć języka" przed ostatecznym wyborem.

Przed lekturą forum byłem praktycznie zdecydowany na Petzl'a Myo lub Tikkę XP/RXP ale teraz zastanawiam się nad Skilhuntem (np. H02R) lub którymś Nitecore.

Generalnie chciałbym coś w budżecie 200-250 PLN, jak w temacie - zastosowanie: góry, trekking, zależy mi na czasie pracy i generalnie wygodzie użytkowania.
Coś jeszcze możecie polecić ?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Jak słusznie zauważyłeś popularny ostatnio wśród forumowiczów stał się Skilhunt. Ewentualnie można też rozważyć Nitecore HC30. Tutaj były ostatnio poruszane te dwa modele:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#209790
maro21

Post autor: maro21 »

piciex pisze:Jak słusznie zauważyłeś popularny ostatnio wśród forumowiczów stał się Skilhunt. Ewentualnie można też rozważyć Nitecore HC30. Tutaj były ostatnio poruszane te dwa modele:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ht=#209790
Tak jak kolega pisał rozważ te 2 modele i zostanie Ci na 2-4 ogniwa i ładowarkę :)
Ganzo G718B
combayn

Dzięki za podpowiedzi, tak krótko podsumowując:

Skilhunt H02R:
Max. 860 lumenów i 120h pracy (wiecie może jak ten czas się rozkłada na poszczególne tryby pracy?)

Nitecore HC30:
Max. 1000 lumenów i 330h pracy (tak na oko do trekkingu powinno wystarczyć 70 lub 210 lumenów więc szacuję że około 10h powinna pracować bez problemu na 18650)

Patrząc na parametry to lepsza wydaje się Nitecore, czy macie może jakieś "za i przeciw" z praktycznego punktu widzenia ? Jak wygląda na dzień dzisiejszy kwestia zakupu obu latarek - AliExpress/Banggood/Gearbest (może są jakieś kody zniżkowe)? A może w Polsce ktoś je sprzedaje w dobrej cenie ?
hoka

Post autor: hoka »

W ostatnim czasie przyszła ta czołówka kilku osobom na forum więc można się spodziewać recenzji czy większej liczby opinii jeśli chcesz zaczekać ;-)
sunkist

Post autor: sunkist »

hoka pisze:W ostatnim czasie przyszła ta czołówka kilku osobom na forum więc można się spodziewać recenzji czy większej liczby opinii jeśli chcesz zaczekać ;-)
no i kilka osób jeszcze czeka :-)
jest jeszcze Ta
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Nie podejmuj pochopnie decyzji o zakupie, gdy zdecydujesz się na jakąś damy Ci kontakt do osoby, która posiada kody zniżkowe na latarki, lub dostaniesz od kogoś z forumowiczów kod na interesujący produkt (często w cenie bardzo atrakcyjnej)
Awatar użytkownika
salomon

Post autor: salomon »

Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 sty 2016, 21:57 przez salomon, łącznie zmieniany 1 raz.
sunkist

Post autor: sunkist »

zieloczek100 pisze:Nie podejmuj pochopnie decyzji o zakupie, gdy zdecydujesz się na jakąś damy Ci kontakt do osoby, która posiada kody zniżkowe na latarki, lub dostaniesz od kogoś z forumowiczów kod na interesujący produkt (często w cenie bardzo atrakcyjnej)
fajne te kody :-) zaoszczędziłem sporo :-)

tu masz fajną porównywarkę światełek Klik
max4max

Post autor: max4max »

Podajesz nieaktualne dane.
Awatar użytkownika
salomon

max4max pisze:
Podajesz nieaktualne dane.
A przepraszam nie sprawdziłem dokładnie.
Dane ze strony producenta:
http://www.skilhunt.com/product-detail/h02r-headlamp/
"Turbo 860 Lumens, High 400 Lumens, Medium 120 lumens, Low 5 lumens"

Dane z Banggood:
"Four output levels and strobe
Mode1:820 Lumens,1hrs
Mode2:550 Lumens,1hrs45min
Mode3:280 Lumens,4hrs
Mode4:5 Lumens,120hrs"

Proszę o poprawienie jeżeli dalej popełniam błędy. Są różnice w danych.
Występują dwa rodzaje "cool white" i "neutral white" light.
max4max

Post autor: max4max »

Obecna wersja ( chyba w produkcji tak od pół roku co najmniej) to ta oczywiście na stronie producenta.
Banggood sprzedaje tak na 90% tę nową wersję, ale niestety nie poprawili starych opisów.

Wybór : cool white i neutral white odnosi się z kolei do wersji H02new z optyką TIR.
Awatar użytkownika
salomon

Wersja R też niby jest do wyboru.
combayn

Dzięki za wszystkie informacje, jeszcze przemyślę sprawę ale chyba zdecyduję się na Nitecore'a.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - skąd tak duże różnice w czasach świecenia w poszczególnych trybach między H02R a HC30 ?

Na przykład:
H02R - 280 lumenów - 4h
HC30 - 210 lumenów - 7h 15min
hoka

Post autor: hoka »

Moc oraz producenci mogą podawać wyniki dla różnych ogniw np. jeden podaje dla ogniwa 2400mAh, a drugi dla ogniwa 3400mAh.
ODPOWIEDZ