Gdzie znaleźć mosiężny/miedziany krążek fi 46mm

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
madkeinam

Gdzie znaleźć mosiężny/miedziany krążek fi 46mm

Post autor: madkeinam »

Szukam szukam i znaleźć nie mogę (może nie umiem szukać :razz:). Potrzebuję mosiężny/miedziany krążek o średnicy 46 mm i grubości 2 lub 3 mm, chcę go użyć jako pigułę do latarki SecurityIng SF82 z JD. W oryginale siedzi tam aluminiowy pierścień, na którym MCPCB ledwie się opiera krawędzią.
Czy ktoś wie gdzie można nabyć takie cóś?
maro21

Post autor: maro21 »

Znaleźć pręta miedzanego o długości 2*PI*23mm i grubości 3-4 mm i zbić lekko młoteczkiem? :D poszukaj coś o średnicy 40mm i nawiń z 2-3 spiralki i wtedy wybierz najlepszą i zbij młotkiem:)
Jak nie to złom z jakimiś silnikami elektrycznymi i szukać :)
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

To jest właśnie "urok" naszego hobby, albo masz znajomego tokarza, którego można raz na jakiś czas poprosić o jakąś fuchę, albo kupujesz własną tokarkę i wtedy możesz robić przeróżne rzeczy. Bo zamawianie pojedynczych elementów gdzieś w zakładzie jest w zasadzie nieopłacalne. Nikt nie chce się bawić w takie coś i dają zaporową cenę abyś zrezygnował.
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

madkeinam

O i z tego można by coś urzeźbić, tylko powiedzmy tak:
-urżnąć krążek 3mm grubości z pręta 45mm
-z wnętrza głowicy latarki zeszlifować anodę
-zaluować krążek do głowicy wypełniając cyną 0,5mm szparę
Da radę to odprowadzić ciepło na korpus? Docelowo myślę, że w 3 ledy pójdzie ok. 6A, może 9.
Jacekkg

A czemu ma niedac?
Ostatnio zmieniony niedziela 27 gru 2015, 23:52 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacekkg

A czemu ma niedac?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 gru 2015, 16:03 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
madkeinam

Przewodnictwo cieplne cyny nie jest jakieś szalone a 0,5mm to dość sporo.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jak rozgrzeje korpus do temperatury topnienia cyny to anoda zmieni barwę. Krążek Alu był by lepszy o ile nie chce się lutować do niego diod, chociaż z ruskim topnikiem to nie wielki lki kłopot.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
madkeinam

maciex93 pisze:Jak rozgrzeje korpus do temperatury topnienia cyny to anoda zmieni barwę. Krążek Alu był by lepszy o ile nie chce się lutować do niego diod, chociaż z ruskim topnikiem to nie wielki lki kłopot.
Kurka o tym nie pomyślałem. Ze złotego w co pójdzie? Chyba jednak wolałbym zachować barwę latarki.
Dlaczego alu byłby lepszy?
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

madkeinam,
Bo najlepiej jest gdy przenosimy ciepło z materiału na materiał o tym samym składzie, a poza tym alu ma lepszą przewodność cieplną od mosiądzu i jest lżejsze ;-)

https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... MwgfKAEwAQ
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
madkeinam

Siach, no przekonali :razz: To teraz tylko znaleźć kogoś kto mi wytnie taki krążek...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Żeby na tokarce uciąć taki plasterek przynajmniej 5mm musi zostać zmarnowane na wiór. I musi być możliwość złapania w uchwyt, wiec jak byś brał to 3cm kawałek żeby lipy nie było.
Albo prosisz sprzedawcę o plaster 5mm i resztę pilnikujesz tak żeby pasowało na wcisk do lampki.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
madkeinam

Aha aha. W sumie w tej lampce jest jeszcze zwężenie dość głębokie, daleko do sterownika, to może zamowię węższy a dłuższy walec (średnicę i tak będzie miał taką jak MCPCB) i go wcisnę głębiej, będzie lepszy kontakt z body.
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

madkeinam będziesz toczył u tokarza? to może zrobił byś 2 szt bo moja jeszcze nie przyszła a czeka mnie to samo :mrgreen:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
ODPOWIEDZ