Akumulator do samochodu.
Akumulator do samochodu.
Na forum jest sporo osób z dużą wiedzą o akumulatorach, mam nadzieję, że znajdzie ktoś, kto doradzi jaki aku wybrać do auta
Kilka lat temu wybór był oczywisty, brało się Centrę Futurę, bo była na topie i w dobrej cenie.
Jak jest teraz?
Kolega kupił Centre Futurę kilka lat po mnie i już tak różowo nie było.
Akumulator dość szybko zaczął niedomagać i został zastąpiony Centrą Plus, z która nie ma problemów.
Chcę kupić akumulator produkowany w Polsce, aby pieniądze na niego przeznaczone wsparły nasz przemysł.
Do wyboru tak naprawdę jest:
Centra Futura - podobno nowy wypust jest bardzo dobry i wart swojej ceny.
ZAP/Sznajder Silver Premium - często jest chwalony, dobra jakość w rozsądnej cenie.
Jenox Gold - dobra cena, zadowalająca jakość, skrajne opinie.
Chyba nie pominąłem żadnej firmy.
Który akumulator warto wybrać?
Która firma tak naprawdę oferuje gwarancję na akumulator, a nie zapewnienie o gwarancji.
Jeśli źle rozumuję i warto wydać kasę na Vartę, Boscha, czy Bannera, to chętnie wysłucham argumentów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Kilka lat temu wybór był oczywisty, brało się Centrę Futurę, bo była na topie i w dobrej cenie.
Jak jest teraz?
Kolega kupił Centre Futurę kilka lat po mnie i już tak różowo nie było.
Akumulator dość szybko zaczął niedomagać i został zastąpiony Centrą Plus, z która nie ma problemów.
Chcę kupić akumulator produkowany w Polsce, aby pieniądze na niego przeznaczone wsparły nasz przemysł.
ZAP/Sznajder Silver Premium - często jest chwalony, dobra jakość w rozsądnej cenie.
Który akumulator warto wybrać?
Która firma tak naprawdę oferuje gwarancję na akumulator, a nie zapewnienie o gwarancji.
Jeśli źle rozumuję i warto wydać kasę na Vartę, Boscha, czy Bannera, to chętnie wysłucham argumentów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
-
Ja CI nie pomogę, ponieważ my używamy używanych akumulatorów z pewnego źródła w dobrej cenie (ze względu na odległość nie załatwię Ci), to powiem Ci, że praktycznie w każdym aucie mamy inny akumulator i każdy działa tak długo, aż się zepsuje. Nie tak dawno taty Bosch z dnia na dzień przestał działać. Podobnie jest z innymi i tak jest z każdym innym.
Brać najtańszy z możliwe dobrymi opiniami i długą gwarancją.
Brać najtańszy z możliwe dobrymi opiniami i długą gwarancją.
Oj na pewno zapomniałeśPawelG. pisze:Akumulator dość szybko zaczął niedomagać i został zastąpiony Centrą Plus, z która nie ma problemów.
Podam firmę u której kupiłem do tej pory 2 aku i oba bardzo dobrze się spisywały/spisują - lepiej niż jenoxy, które też miałem.
Firma to Autocraft sp. z o.o. z Myszkowa producent akumulatorów Dublet i Autocraft
Konto na alle :
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14417733
Osobiście używam dubleta i jest co najmniej tak dobry jak centra plus .
Re: Akumulator do samochodu.
Witam
Mam w aucie kilkuletniego (co najmniej 5 lat) Boscha Silver 4, i nie było problemów z odpaleniem diesla przy -22°C zeszłej zimy.
W pracy używamy sporo akumulatorów rozruchowych i powiem, że Centra, Jenox, Excide, to jeden bubel. Padają jak much po 2 - 3 latach. Niestety, nasza firma, kurczowo trzyma się jakiś wyimaginowanych oszczędności z przetargów i wybierania najniższych cen.
Kilka lat temu, orientowałem się w kwestii akumulatorów i jeśli chodzi o niezawodność, to wybór był bardzo ograniczony: Moll i Hoppecke. Niestety, ceny nie należą do najniższych.
Pozdrawiam
Każda firma daje gwarancję, niestety są one dość mocno obwarowane. Najczęstszym wymaganiem jest sprawność układu ładowania, która to powinna być sprawdzona w autoryzowanym (przez producenta) warsztacie. Pod tym względem to ponoć właśnie Centra, robi największe jajaPawelG. pisze:Która firma tak naprawdę oferuje gwarancję na akumulator, a nie zapewnienie o gwarancji.
Varta i Bosch, to praktycznie to samo, ich dobre akumulatory skończyły się na serii Silve r 4. Niestety, klienci wymuszają na producentach samochodów coraz niższe ceny, a ci na producentach podzespołów.PawelG. pisze:Jeśli źle rozumuję i warto wydać kasę na Vartę, Boscha, czy Bannera, to chętnie wysłucham argumentów.
Mam w aucie kilkuletniego (co najmniej 5 lat) Boscha Silver 4, i nie było problemów z odpaleniem diesla przy -22°C zeszłej zimy.
W pracy używamy sporo akumulatorów rozruchowych i powiem, że Centra, Jenox, Excide, to jeden bubel. Padają jak much po 2 - 3 latach. Niestety, nasza firma, kurczowo trzyma się jakiś wyimaginowanych oszczędności z przetargów i wybierania najniższych cen.
Kilka lat temu, orientowałem się w kwestii akumulatorów i jeśli chodzi o niezawodność, to wybór był bardzo ograniczony: Moll i Hoppecke. Niestety, ceny nie należą do najniższych.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Musze się zapoznać z ich ofertąmax4max pisze:Firma to Autocraft sp. z o.o. z Myszkowa producent akumulatorów Dublet i Autocraft
Podobno mistrzem uników jest Jenox, z tego co udało mi się znaleźć.Pyra pisze:Pod tym względem to ponoć właśnie Centra, robi największe jaja
Ja do tej pory byłem zadowolony z Centry, ale opinie o nich faktycznie są skrajne.Pyra pisze:W pracy używamy sporo akumulatorów rozruchowych i powiem, że Centra, Jenox, Excide, to jeden bubel. Padają jak much po 2 - 3 latach. Niestety, nasza firma, kurczowo trzyma się jakiś wyimaginowanych oszczędności z przetargów i wybierania najniższych cen.
Ja mam 4 letnią Vartę i chyba niedługo może wyzionąć ducha, a mamy latoPyra pisze:Varta i Bosch, to praktycznie to samo, ich dobre akumulatory skończyły się na serii Silve r 4. Niestety, klienci wymuszają na producentach samochodów coraz niższe ceny, a ci na producentach podzespołów.
Aczkolwiek moja stara poczciwa Centra Classic wyzionęła ducha latem po 8 latach służby, a nawet w swoją ostatnią zimę nie zawiodła.
W sklepie zaproponowali akumulator Yuasa i Energizer (nawet nie wiedziałem, że robią akumulatory samochodowe).Pyra pisze:Kilka lat temu, orientowałem się w kwestii akumulatorów i jeśli chodzi o niezawodność, to wybór był bardzo ograniczony: Moll i Hoppecke. Niestety, ceny nie należą do najniższych.
Yuasa wyprodukowana w Japonii, kuzyn ma w Hondzie akumulator tego producenta i już 7 lub 8 rok działa bez problemów.
Energizer pojawił się dość niedawno na naszym rynku i dość mało o nim wiadomo, ale jest chwalony na rynku USA.
Zainteresowały mnie jeszcze akumulatory firmy Loxa.
Co ciekawe jest to polska firma i nieźle wypadają w testach.
http://akumulatory-prostowniki.blogspot ... iesla.html
ja kupiłem najtańszy w hurtowni samochodowej, po tym jak nagle pad mi Bosch Silver (padła któraś cela - bo napięcie w okolicach 10 - 11 V przy całkiem dużym prądzie) - nie pamiętam która generacja. Taki sam akumulator jak kupiłem - różniący się tylko nakleją (identyczny odlew obudowy) mam już ładnych parę lat i działa - nie ma nominalnej pojemności ale był rozładowany dokumentnie już kilka razy a ma bodajże 7 lat.
I takie polecam -dokładanie do Bosch czy Centry uważam, nie ma sensu ponieważ sam widziałem kilka przypadków gdzie po 3 - 4 lata te markowe padały i co gorsza nagle - nawet unieruchamiając auto na trasie co mi się na tanich nie zdarzyło a różnica w cenie znaczna, w hurtowni mówili że w razie czego nie robią problemów na gwarancji i wymieniają od reki - a serwis Boscha.
Ciekawostka - akumulator oryginalny z Laguny - 9 rok już działa, co prawda pojemność i prąd rozruchowy już nie nominalny ale w innym aucie jeszcze daje radę - DELPHI
I takie polecam -dokładanie do Bosch czy Centry uważam, nie ma sensu ponieważ sam widziałem kilka przypadków gdzie po 3 - 4 lata te markowe padały i co gorsza nagle - nawet unieruchamiając auto na trasie co mi się na tanich nie zdarzyło a różnica w cenie znaczna, w hurtowni mówili że w razie czego nie robią problemów na gwarancji i wymieniają od reki - a serwis Boscha.
Ciekawostka - akumulator oryginalny z Laguny - 9 rok już działa, co prawda pojemność i prąd rozruchowy już nie nominalny ale w innym aucie jeszcze daje radę - DELPHI
Dlatego też jestem za tym by kupić budżetowy , ale w miarę sprawdzony akumulator od polskiego producenta.
Może tez być centra, ale z tych podstawowych, bo uważam, że dokładanie do hiper, super technologii nie ma sensu bo żywotność wcale się nie wydłuży lub zupełnie nieproporcjonalnie do wkładu finansowego.
Jedna uwaga - jeśli miałbyś bardzo nowoczesny samochód z układami stop&go czy podobnym to trzeba faktycznie innego aku szukać.
Może tez być centra, ale z tych podstawowych, bo uważam, że dokładanie do hiper, super technologii nie ma sensu bo żywotność wcale się nie wydłuży lub zupełnie nieproporcjonalnie do wkładu finansowego.
Jedna uwaga - jeśli miałbyś bardzo nowoczesny samochód z układami stop&go czy podobnym to trzeba faktycznie innego aku szukać.
To nie przesadzajmy.cpt.Nemo pisze:O ile pamiętam to CENTRA od lat w co najmniej 75% należy do Exide Technologies SA, tak że nie przesadzałbym z tą polskością:)
Ja kupiłem od 100% polskiej firmy z Myszkowa, a co do Centry to jest chyba bardziej polska niż niejaki Bosch?
Nawet gdyby tylko 5 % było to nadal jest nazwa i MARKA , a każda marka tworzy wartość dodaną, wystarczy popatrzeć na ile wyceniane są same nazwy np. McDonald itp.
A wspomnijmy, ze nadal 15% jest całkowicie w rękach polskiego kapitału.
Więc Bosch czy Centra - zdecydowanie Centra, a jeszcze lepiej Myszków.
Dzisiaj byłem w sklepie wyspecjalizowanym tylko i wyłącznie w akumulatorach.
Sprzedawca najbardziej polecał mi Tuborg/Autopart, bo są najrzadziej reklamowane, a jak już się przytrafi, to serwis działa sprawnie.
Sprawdził też mój akumulator pod obciążeniem i okazuje się, że nie jest najgorzej, do zimy na pewno dociągnie
Sprzedawca najbardziej polecał mi Tuborg/Autopart, bo są najrzadziej reklamowane, a jak już się przytrafi, to serwis działa sprawnie.
Sprawdził też mój akumulator pod obciążeniem i okazuje się, że nie jest najgorzej, do zimy na pewno dociągnie
-
Ja do Nissana Micry 1.0 z 93r. kupiłem aku bodajże EUROSTART. Działu już ponad 4 lata i zero problemów. No ale sam silnik micry nie jest jakiś wymagający więc pewnie aku ma lekko Co do Jenoxa to nie polecam. Kuzyn kupił nowego pośmigał tydzień po czym pożyczył mi auto na jedno popołudnie i do domu już nie wróciłem z tym aku. Pękła obudowa i wylało kwasior na blachę i wiadomo co się z blachą stało po czasie w tym miejscu.