Jak ladowac akumulatorki ?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Lightererer

Jak ladowac akumulatorki ?

Post autor: Lightererer »

Witam wszystkich,
jako, że moja przygoda z latarkami się dopiero praktycznie zaczyna, to mam podstawowe pytanie i jednocześnie prośbę o wyjaśnienie ;).

Latarynka to nitecore srt7, akumulatorki to samsung icr18650-26f protected 2600 mAh, a ładowarka to nitecore d2. I tutaj mam dylemat, ponieważ zupełnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę ładując te aku.

Jakim napięciem muszę je ładować, czy zmieniać ustawienia gdy ładuję jeden aku w stosunku do ładowania dwóch, czy muszę je w jakiś sposób rozładowywać, jeżeli przez dłuższy czas nie będą używane itp.

Generalnie co muszę poustawiać na tej magicznej ładowarce i na co zwrócić uwagę przy samych akumulatorkach , żeby było git ?

Pozdrawiam i pomocy :)
Ostatnio zmieniony środa 15 kwie 2015, 18:30 przez Lightererer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nic nie musisz robić. Podłączasz do prądu, czekasz aż ładowarka wystartuje, wkładasz ogniwa i tyle. Przejmowanie się tym, czy ogniwo ma 10% energii czy 80 nie ma sensu - to już nie te czasy. Ładowarka sama dobiera parametry.
ILPT
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Ładując te akumulatory w Nitecore d2 nic nie musisz ustawiać :-) Sama się ogarnie, zacznie i skończy. Ma ona dwa oddzielne kanały tak więc nic nie musisz zmieniać obojętnie czy ładujesz jeden czy dwa. Jeśli będziesz ładował jakieś mniejsze, np. 800 mAh NiMH wtedy tylko przestaw ją na 300 mA.
Jeśli przez dłuższy czas chcesz przechowywać ogniwa to rozładuj/naładuj je do napięcia 3.7V.
Lightererer

Okej, dzięki wielkie za odpowiedź.

To podsumuję, proszę poprawcie mnie jakbym źle mówił - w przypadku akumulatorków standardowych typu 2600 mAh, 3200 mAh, nie bawić się w ustawienia siły natężenia itp. tak ?

I to niezależnie, czy samsung, panasonic, czy inne cuda ?

Po prostu pozwolić żeby ładowarka sama wszystko ustawiła ?

Tak dopytuje, dlatego, że wcześniej trochę czytałem i napotykałem porady o ładowaniu różnymi natężeniami, doładowywaniu itp.
Albo, że np., zamiast li on, przełączyć ręcznie na li po, żeby mocniej naładowało baterie.

Rozumiem, że mam się tym nie martwić ;)
Ostatnio zmieniony środa 15 kwie 2015, 18:36 przez Lightererer, łącznie zmieniany 2 razy.
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Nitecore D2 standardowo powinna ładować prądem 0,5A i do napięcia 4,2V, więc dla 18650 nic nie trzeba zmieniać. W przypadku akumulatorków o pojemności mniejszej niż 1 Ah można zmniejszyć natężenie.

Akumulatorki 18650 ICR, IMR, INR, NCR - wkładasz i czekasz aż się naładują. Jedyną sytuacją kiedy KONIECZNIE trzeba interweniować jest ładowanie akumulatorków LiFePO4 - wtedy wymagane jest zmniejszenie napięcia.

"Przełączanie z Li-Ion na Li-Po" to zapewne w przypadku ładowerek modelarskich, gdzie napięcie ładowania Li-Ion jest standardowo ustawione na 4,10V (a Li-Po - na 4,20); większość ogniw 18650 używa właśnie napięcia 4,20.

UWAGA: niektóre łądowarki mają opcję przełączenia napięcia ładowania na 4,30 albo 4,35 - ale TYLKO dla ogniw które mogą być do takiego napięcia ładowane... ładowanie zwykłych ogniw Li-Ion kończy się - w najlepszym razie - szybkim ich zniszczeniem. W najlepszym razie :)
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

FreeMagenta pisze:Jedyną sytuacją kiedy KONIECZNIE trzeba interweniować jest ładowanie akumulatorków LiFePO4 - wtedy wymagane jest zmniejszenie napięcia.
Zapomniałeś jeszcze dodać że ręcznie trzeba ustawić tryb LOW przy ładowaniu akumulatorków rozmiaru AAA
Pozdrawiam, Leszek
Lightererer

Okej jeszcze raz dziękuję, co do tej kwestii już chyba wszystko wiem.

A tak z ciekawości, czy da się mniej więcej określić ile czasu będą się ładowały ?
michal1

Post autor: michal1 »

Myślę, że mniej więcej 5 godzin
Lightererer

Aha, no to jeszcze nie tak długo. Czyli mogę załóżmy na noc zostawić i rano wyłączyć ?
Nie ma obaw, że mi przeładuje akumulatorki ?
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Sama się wyłączy jak skończy ładować.
Też używam ładowarki Nitecore D2 już kilka miesięcy i jestem zadowolony z jej pracy :)
Pozdrawiam, Leszek
Lightererer

Kurczę, powiem szczerze, że jestem zaskoczony jak to forum świetnie funkcjonuje.

Odpowiedzi na wątek w kilka minut (dla mnie szok !), moderacja z podkreśleniem braku polskich znaków (przyznaję się :) ), ale to oczywiście bardzo dobrze i to popieram dlatego, że rzadko fora zwracają na to uwagę.

Także jestem zaskoczony, dziękuję wszystkim za podpowiedzi, wydaje mi się, że na ten temat, póki co, wiem już wystarczająco dużo.

No i pewnie wsiąknę w to forum przeglądając już istniejące wątki.

Dobra, koniec offtopa, pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Lightererer pisze: moderacja z podkreśleniem braku polskich znaków ...
Moderacja niw lubi czerwonego koloru, i liczy, że autor po poprawieniu wyrazów, przywróci kolor czarny ;)

Jak już zauważyłeś, staramy się aby na forum, panowała przyjazna atmosfera.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Lightererer

Skoro Moderacja nie lubi, to nie mam pytań, wszystko poprawione :).
Rownież pozdrawiam.
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Podepnę się pod pytanie.

Właśnie przyszła do mnie ładowarka Opus BT-C3100.
Mam w tej chwili tylko filetowe akumulatorki 18650 bez zabezpieczeń, wydłubane z padniętej baterii akumulatorów laptopa, a oznaczone tak:

LGEP218650
F1961 XXXXX
XXXXX XXXXX

Napięcia tych leżaków to 2.07V-2.48V
Jeden wcześniej (zanim nie doszła ładowarka) podładowywałem we wkrętarce li-on żeby sprawdzić nabytek - latarkę za niecałe 3 dolary. Dał się naładować, w tej chwili po tygodniu używania ma 3.8V, nie stwarza problemów.

Pytanie:
Czy te "leżaczki" 18650 ładować pierwszy raz standardowym dla BT-C3100 prądem 0.5A, czy też lepiej innym?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Daj mniej, 100mA i miej je na oku.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ