Światła przeciwmgielne i dzienne w jednej lampie LED

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Matixs

Światła przeciwmgielne i dzienne w jednej lampie LED

Post autor: Matixs »

Cześć. Kiedyś na allegro widziałem lampy w miejsce oryginalnych halogenów z światłami przeciwmgielnymi i dziennymi na diodach LED. Coś podobnego jak Osram LED Driving tylko za niższą cenę.
Dokładnie o coś takiego mi chodzi.

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/lampy-led-dzienne-przeciwmgielne-duolight-creew-i5223953821.html
Tylko czy da się to kupić jeszcze taniej? Szukam na zagranicznych stronach, ale nie mogę znaleźć.
Podoba mi się wygląd tych, ale również nie mogę ich znaleźć

http://einparts.de/produkt/duolight-ver-2/?lang=pl
Tutaj widzę że w pierwszej wersji tych lamp światło może mieć barwę ciepłą czyli lepiej by się jeździło, ale mi zimna barwa nie przeszkadza.

http://einparts.de/produkt/duolight/?lang=pl
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Te z pierwszego linka nie mają regulacji - jak zamontujesz to już nie wyregulujesz a to mija się z celem.

Lampy z 2 linka są bardzo podobne do Osrama.

Osobiście posiadam Osramy Duo i powiem tak - dzienne bardziej niż ok - 14W na lampę to sporo, światła dużo więcej niż nawet w fabrycznych rozwiązaniach.
Przeciwmgielne o barwie 6K, dla mnie za dużo, wolał bym 5K lub 4K.
Dodatkowe funkcje Osrama to doświetlanie zakrętów oraz dodatkowe przeciwmgielne a tego nie mają tańsze modele. Osrama dorwałem za równe 600 zł na allegro.
ILPT
Matixs

Osramy bardzo mi się podobają, ale trafić używkę, albo nowe w tej cenie jest prawie nie możliwe. Dlatego rozważam tańsze opcje. A jeśli nie są warte uwagi to zostanę przy fabrycznych halogenach.
Nie wiesz czy takie lampki można kupić za granicą w niższej cenie?
Awatar użytkownika
skaktus

Ja szukałem Osrama codziennie i trafiłem na nówki. W Niemczech Osramy są w podobnej cenie. Ogólnie jeśli nie masz mega parcia na dzienne i przeciwmgielne razem, pokombinuj z przeciwmgielnymi jakie masz - doświetlanie zakrętów, podmiana żarówki na mocniejszą (H8 np. na H11) a dzienne wrzuć w zderzak, kratkę itd.
ILPT
Matixs

Właśnie dzienne mam Narvy i tak jak mówisz nie mam parcia żeby tego zrobić. Teraz mam halogeny n żarówkach H11.
Samochód to Megane II.
Awatar użytkownika
skaktus

Nie są to przypadkiem H8 ? Szwagier kupował halogeny to tego cuda i tam siedzi H8, być może są 2 wersje.
ILPT
Matixs

Podobno są 2 wersje. Chyba przed liftingiem jest H8, a po H11. Ale nie jestem właśnie tego pewien. Ja mam megankie po liftingu.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Ja mam Megane II sprzed liftu i jest H11 (lampy przeciwmgielne przed liftem i po lifcie są takie same).
H8 można spotkać w chińskich podróbkach, oryginały mają żarówki H11.
Nie polecam podróbek, bo szybko przeciekają.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
skaktus

Szwagier ma ori i na H8, ostatnio wymieniał bo dostał kamieniem i poszedł klosz, szklany. Zamiennik też na H8, ale klosz już poliwęglan. Możliwe że to inna wersja / rocznik / wyposażenie.
ILPT
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Oryginalne były Valeo.
Ja mam 2004 rok, kupiłem z rocznika 2009 bo stary pękł.
W obu jest H11, nawet sprawdziłem w Dialogysie, są tylko wersje z H11 (kod RENAULT 8200074008).
Inna sprawa, że żarówkę H8 można zamontować w kloszu na H11, w drugą stronę nie pasuje.
Ludzie wrzucają H8, bo są tańsze, są też słabsze (35W, zamiast 55W).
http://www.driveaccord.net/forums/86-9t ... 1-mod.html
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
GrzechVip

Re: Światła przeciwmgielne i dzienne w jednej lampie LED

Post autor: GrzechVip »

Matixs pisze: Tutaj widzę że w pierwszej wersji tych lamp światło może mieć barwę ciepłą czyli lepiej by się jeździło, ale mi zimna barwa nie przeszkadza.
Wygląda mi na błąd na stronie producenta, z tego co wiem to wersja 1 od 2 różni się mocowaniami, jedna jest uniwersalna a druga z zaczepami pod fabryczne przeciwmgielne. Zdjęcia z ciepłym odcieniem wynikają raczej z ustawienia aparatu, zobacz zdjęcie wyżej również pokazuje lampę w trybie przeciwmgielnych i jest zimna. Generalnie lampy warte polecenia, świecą dobrze jeśli nie liczysz na to że jedna XM-L zastąpi we mgle halogen. Co do trwałości też mogę polecić na kilkanaście kompletów, jedna po kilku miesiącach parowała i została wymieniona, co do lepszej ceny wysłałem PW.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 kwie 2015, 10:44 przez GrzechVip, łącznie zmieniany 1 raz.
R.R.R

Post autor: R.R.R »

Podepnę się pod temat - czy ktoś kojarzy lampy 2 w 1 dzienne i przeciwmgłowe z tą różnicą, że przeciwmgłowe jako zwykła żarówka halogenowa a nie LED? Ewentualnie 2 w 1 obie na halogenach?

Pozdrawiam,
R.R.R
Awatar użytkownika
skaktus

Są takie na allegro w formie soczewki na przeciwmgielne a na około ledy. Ceny różne, z tego co pamiętam, ostatnio były za jedyne 749 zł :)
ILPT
R.R.R

Post autor: R.R.R »

Jedyne rozwiązania które udało mi się znaleźć to zarówno drl jak i przeciwmgłowe w formie LEDów. Swoją drogą - jak sprawują się ledy we mgle? Boję się, że to oświetlenie nie dorównuje jeszcze póki co zwykłym halogenom...
Awatar użytkownika
skaktus

Dorównuje halogenom, wszystko zależy od tego co tam wcisnął producent - ja mam OSrama i mi barwa nie pasuje 6000K to za dużo.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 kwie 2015, 20:29 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
ODPOWIEDZ