Pękły żarówki w lampach

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Matixs

Pękły żarówki w lampach

Post autor: Matixs »

Cześć. Mam dosyć nietypowy problem. Otóż zamówiłem sobie żarówki H7 Osram Cool Blue Hyper. Dzisiaj przyszły i chciałem je zamontować. Od razu po zamontowaniu zauważyłem że świecą jakoś dziwnie słabo. No, ale nic wybrałem się żeby się przejechać i już po 300 metrach żarówki zgasły. Wróciłem do domu żeby zobaczyć co się stało i sam mocno się zdziwiłem. Obie żarówki pękły w soczewkach. Jak to możliwe? Robiłem wszystko normalnie, zmieniałem już żarówki i było ok. Teraz w soczewce mam pełno szkiełek, a nie wiem czy nic jej się przez to nie stało. Macie jakiś pomysł i rady dla mnie?
Samochód to Renault Megane II 2006.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Żarówki musiały być gdzieś pęknięte, albo przy przesyłce, albo przy wkładaniu.
Teraz jedyne wyjście, to zdemontować lampy i "wytrzepać" z nich szkło.
Do zdemontowania lamp musisz zdemontować przedni zderzak.
Nie wiem jak jest po lifcie, ale przed liftem trzeba było uważać na mocowania.
U mnie jedno pękło przy demontażu lewej lampy, ale to przez nieuwagę.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Matixs

Jutro spróbuję założyć jakąś giętką gumę do końcówki odkurzacza i wyssać trochę tych szkiełek. Na razie nie bardzo chce mi się zdejmować zderzak bo nie mam nawet ogrzewanego garażu.
PawelG.

Na mrozie lepiej tego nie próbować, bo wtedy plastik łatwo połamać.
Jak już będziesz demontował lampy, to od razu sobie wymień żarówki od kierunkowskazów.
Unikniesz wtedy robienia dwa razy tej samej roboty :)
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Matixs

Na razie nie będę zdejmował lamp bo mi się nie chce :)
Dzwoniłem do sprzedającego i kazał mi odesłać żarówki i powiedział że zobaczy co da się zrobić.
Ostatnio zmieniony sobota 07 lut 2015, 14:24 przez Matixs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

99% tego typu żarówek to podróby klepane na oślep w Chinach. Malowane są zwykłymi lakierami, które po włączeniu palą się. To powoduje znaczne różnice temperatur na szkle, co skutkuje pękaniem baniek itd.

Stosowanie takich żarówek to głupota - świecą średnio o 50 - 70% słabiej niż typowe żarówki (typowa H7 Osrama na mijania ma około 1500 lumenów, Blue Hyper około 600).

Jak masz Megane, lepiej załóż fabryczne lampy z ksenonem, nie wiem po co kombinujesz z takim badziewiem.

W ogóle nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy kombinują z takimi żarówkami a mają możliwość założenia ksenonu i zabawę barwami, nieosiągalnymi dla żarówek. Gdzie tutaj logika ? :roll:
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Dlatego ja staram się w miarę możliwości zawsze podłączać na chwilę żarówki bez wkładania do klosza. Miałem kiedyś podobny przypadek.
Matixs

skaktus Oczywiście że chciałbym założyć ksenony, ale lampy są dosyć drogie.
A z nie oryginalnymi jest trochę rzeźby.
PawelG.

skaktus pisze:Jak masz Megane, lepiej załóż fabryczne lampy z ksenonem, nie wiem po co kombinujesz z takim badziewiem.
Jak ostatnio szukałem ksenonów do swojej Meganki, to najtańszy komplet z europejczyka kosztował okrągły 1000 zł (lampy + przetwornice).
Voit

Post autor: Voit »

PawelG. pisze:
skaktus pisze:Jak masz Megane, lepiej załóż fabryczne lampy z ksenonem, nie wiem po co kombinujesz z takim badziewiem.
Jak ostatnio szukałem ksenonów do swojej Meganki, to najtańszy komplet z europejczyka kosztował okrągły 1000 zł (lampy + przetwornice).
...Dolicz, Kolego, jeszcze spryskiwacze i samopoziomowanie reflektorów.
PawelG.

Czujnik i spryskiwacze były w komplecie.
Matixs

Ja chyba zdecyduję się w lecie trochę pogrzebać i założyć nie oryginalne xenony. Wymienię odbłyśniki soczewek na regenerowane więc powinno być lepiej.
Tylko problem będzie z kablami od żarnika do przetwornicy. jest zaślepka i trzeba wywiercić otwór, a nie wiem czy uda się ją tak uszczelnić żeby później nie parowała lampa.
Awatar użytkownika
skaktus

Lampa paruje wtedy kiedy jest za bardzo szczelna. Ważniejsze jest to, aby kurz i syfy nie leciały do lampy.

Cena 1000 zł za lampy to niewiele, "tuningowe" lampy do często minimum 500 zł. Zysk z ksenonu jest ogromny w stosunku do zwykłej żarówki. Do tego wystarczą spryskiwacze, poziomowanie to często pic na wodę.

Ja obecnie testuję ledy zamiast żarówki H4. Pierwsze testy były kiepskie, teraz nowe wersje na bazie ledów Philipsa i jest coraz lepiej. Odcięcie niemal jak przy żarówce. Światła dużo więcej.
ILPT
Matixs

skaktus Pewnie cena takich ledów też nie jest mała?
Wiem jak świeci ksenon na soczewce bo kolega ma taką samą meganke z fabrycznymi kseononami i różnica w oświetleniu jest ogromna.
U mnie właśnie są spryskiwacze dlatego będę kombinował z oświetleniem.
Awatar użytkownika
skaktus

Cena takich ledów w PL to 500 zł za komplet, w Chinach 150 zł.
ILPT
ODPOWIEDZ