Jako że to ostatni weekend przed końcem ferii zimowych (bez śniegu ) nudziłem się niezmiernie, na biurku leżał convoy S2+ i kolimator 60 stopni. Z czystej ciekawości przyłożyłem kolimator odwrotną stroną do szybki i dostałem olśnienia, latarka świeciła strasznie rozproszonym światłem, jedyna wada to to że nie jest równomiernie rozłożone, szybko rozkręciłem convoya, wyjąłem refa, szybkę i oring, włożyłem kolimator odwrotnie, reflektor zastąpiłem tulejką jednak świeciło mizernie, zrezygnowany z pomysłu po raz kolejny rozkręciłem lampkę, mając ją skręcać w konfiguracji jak na początku, w głowie zabłysnął kolejny pomysł, ponownie włożyłem kolimator, tym razem tulejkę zastąpiłem refem i wkręciłem pigułę, zapalam lampe w trybie low, świeci wystarczająco do przemieszczania się nie oświetlonym chodnikiem, medium według mnie śmiało można iść szczerym lasem i wystarczy, high jest zauważalnie mocniejszy, oświetla wszystko do ~15m.
Zalety takiej przeróbki:
-szerokość świecenia ponad 180 stopni (tak, świeci lekko za siebie)
-możliwość taniego oświetlenia do kamery np GoPro które ma pole "widzenia" 170 stopni
z góry przepraszam za czarne zamazanie ale to ściśle tajne
Robione GoPro w całkowicie zaciemnionym pokoju.
Wady:
-nie da się postawić na przodzie
-brak zasięgu (15-20m to dla mnie zbyt mało)
-można sie poparzyć, jeśli ktoś sobie przerobi to nie dotykać czubka kolimatora !
Testowałem i foli, kartki papieru nie przepala ale skórę parzy.
Modyfikacje wykonujecie na własną odpowiedzialność (fotki poniżej robione telefonem)
Jak wyglądało zaraz po założeniu:
Tak wygląda teraz, po spiłowaniu światło jest bardziej rozłożone.
LOW
MEDIUM, HIGH nie dodaje tutaj bo jest powyżej. Śmiesznie wygląda ale spełnia swoją rolę.
https://www.youtube.com/watch?v=3aEoS6PQ-8k
Oświetlenie do kamer "szeroko widzących"
- przemek1602