Lampa rowerowa
Lampa rowerowa
Zainspirowany projektami Kolegów z forum postanowiłem zbudować swoją lampkę na rower.
Nie jest to nic nowego. Korpus z aluminium a w środku XML-2 T6 4C na SinkPAD 21 mm i driver 3 A od Grega. Piguła mosiężna, dioda i sterownik przylutowane. Optyka Ledil 16x40.
Złącza Amphenol, akumulator 3x 18650 Panasonic równolegle.
Teraz zamierzam zrobić drugą taką lampę jako światła długie z inną optyką.
Więcej zdjęć
Śruby dociskowe będą dokręcone. Jeszcze eksperymentuje z optyką.
Nie jest to nic nowego. Korpus z aluminium a w środku XML-2 T6 4C na SinkPAD 21 mm i driver 3 A od Grega. Piguła mosiężna, dioda i sterownik przylutowane. Optyka Ledil 16x40.
Złącza Amphenol, akumulator 3x 18650 Panasonic równolegle.
Teraz zamierzam zrobić drugą taką lampę jako światła długie z inną optyką.
Więcej zdjęć
Śruby dociskowe będą dokręcone. Jeszcze eksperymentuje z optyką.
Dzień dobry
W powerbanku jest zamontowany wyłącznik latarkowy i można sterować trybami.
Są to światła "krótkie" więc włączam odpowiedni tryb i nie zmieniam. Druga lampa, światła "długie", będą z driverem sterowanym mikro wyłącznikiem zamontowanym na kierownicy. Tak sobie wymyśliłem
Sterownik i diodę już mam od Grega
W powerbanku jest zamontowany wyłącznik latarkowy i można sterować trybami.
Są to światła "krótkie" więc włączam odpowiedni tryb i nie zmieniam. Druga lampa, światła "długie", będą z driverem sterowanym mikro wyłącznikiem zamontowanym na kierownicy. Tak sobie wymyśliłem
Sterownik i diodę już mam od Grega
Piękna. Szkoda, że nie widać zdjęć środka, jak poskładane wszystko.
Zawsze mam problem, żeby projekty lamper rowerowych szukać w dziale modyfikacji, a nie w dziale rowerowym, cóż, muszę się trochę pomęczyć i dodać do ulubionych po prostu
Pozdrawiam.
Zawsze mam problem, żeby projekty lamper rowerowych szukać w dziale modyfikacji, a nie w dziale rowerowym, cóż, muszę się trochę pomęczyć i dodać do ulubionych po prostu
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Rozebrane zdjęcia zrobię przy produkcji drugiej lampy. Chcę aby była z zewnątrz taka sama.
Cudów w niej nie ma. Piguła z mosiądzu dotoczona tak aby wchodziła z lekkim oporem w korpus i do tego pasta termo.
Może w drugiej dotoczę pigułę z miedzi.
Ciepło oddaje poprawnie. W trybie 100% robi się szybko ciepła.
Dużo światła w porównaniu z Sigma Pava i dobry rozkład.
W głowie mam projekt czołówki...ale to wciąga!
Cudów w niej nie ma. Piguła z mosiądzu dotoczona tak aby wchodziła z lekkim oporem w korpus i do tego pasta termo.
Może w drugiej dotoczę pigułę z miedzi.
Ciepło oddaje poprawnie. W trybie 100% robi się szybko ciepła.
Dużo światła w porównaniu z Sigma Pava i dobry rozkład.
W głowie mam projekt czołówki...ale to wciąga!
Dziekuję
To moja pierwsza własnoręcznie zrobiona lampka. Tokarz ze mnie raczej słaby bo uczę się sam. Mam tokarkę od kilku miesięcy.
Mosiądz nie jest szczęśliwym wyborem ale w miarę dobrze się lutuje. Nie miałem miedzianego pręta pod ręką.
Rozebranych zdjęć, tej lampki, nie zrobię bo już skręcona i wysmarowana pastą termo. Zrobiłem ją w szybkim tempie. Nie mogłem doczekać się efektów.
Następna będzie miała sesję zdjęciową.
Robiłem testy spacerowe. Przez ponad godzinę świeciła w trybie 100 %. Prąd cały czas 3 A. Temperatura lampy taka, że dało się ją trzymać w dłoni. Nawet przyjemnie bo był mróz.
Mam nadzieję, że w letnie noce też da radę oddać ciepło z diody i drivera. Robi się bardzo szybko ciepła i równie szybko stygnie. To spory kawałek aluminium.
To moja pierwsza własnoręcznie zrobiona lampka. Tokarz ze mnie raczej słaby bo uczę się sam. Mam tokarkę od kilku miesięcy.
Mosiądz nie jest szczęśliwym wyborem ale w miarę dobrze się lutuje. Nie miałem miedzianego pręta pod ręką.
Rozebranych zdjęć, tej lampki, nie zrobię bo już skręcona i wysmarowana pastą termo. Zrobiłem ją w szybkim tempie. Nie mogłem doczekać się efektów.
Następna będzie miała sesję zdjęciową.
Robiłem testy spacerowe. Przez ponad godzinę świeciła w trybie 100 %. Prąd cały czas 3 A. Temperatura lampy taka, że dało się ją trzymać w dłoni. Nawet przyjemnie bo był mróz.
Mam nadzieję, że w letnie noce też da radę oddać ciepło z diody i drivera. Robi się bardzo szybko ciepła i równie szybko stygnie. To spory kawałek aluminium.
Witam.
Lampka bardzo zacna, ale zainteresował mnie uchwyt. Czy jest to jakiś ogólnodostępny np. motocyklowy, czy też inwencja własna?
Pozdrawiam.
Lampka bardzo zacna, ale zainteresował mnie uchwyt. Czy jest to jakiś ogólnodostępny np. motocyklowy, czy też inwencja własna?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 lut 2015, 15:19 przez Joachim, łącznie zmieniany 1 raz.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Muszę przyznać, że świetne wykonanie jak na własną robótkę. Naprawdę cieszy oko dbałość o detale.
Masz jakieś plany co do produkcji większej ilości i sprzedaży? Klientów pewnie byłoby sporo bo fajna alternatywa dla Convoy itp. latarek z racji tego, że tutaj mamy zasilanie z 3 ogniw.
PS: Gdyby tam wsadzić 3xXPL jak u Grega to z takim pakietem byłaby wyśmienita latareczka na rower
Masz jakieś plany co do produkcji większej ilości i sprzedaży? Klientów pewnie byłoby sporo bo fajna alternatywa dla Convoy itp. latarek z racji tego, że tutaj mamy zasilanie z 3 ogniw.
PS: Gdyby tam wsadzić 3xXPL jak u Grega to z takim pakietem byłaby wyśmienita latareczka na rower