Belka świetlna do rumuńskiej turystyki
Belka świetlna do rumuńskiej turystyki
Witajcie.
Czy widział ktoś w działaniu belkę świetlną, jak w załączonych grafikach?
Parametry:
Power 240W
Lumen 17,600LM
Operating Voltage 10-30V DC
Color Temperature 6000K
Waterproof Rate IP67
Working Temperature -40~85℃
Housing Material Diecasting aluminum alloy
Lens Material Polycarbonate
Mounting Bracket Material Stainless steel
Beam Type Spot(30 degrees)&Flood(60 degrees) Combo
Dimensions 1065*85*80MM/42*3.3*3.1Inch
Life Span 50,000+ Hours
Warranty 2 Years
80pcs*3W high intensity LEDs
Czy to istotnie świeci tak jasno, jak parametry wskazują?
Do nocnych jazd po lasach i innych bezdrożach będzie się nadawać?
Ewentualnie (jako zamienniki świateł drogowych) do długich prostych, jakie czasem spotyka się w dalszych częściach byłego ZSRR?
Link do przykładowej aukcji:
belka świetlna LED
Pozostaje jeszcze "polska kwestia" - czy się komuś nie spodoba
Czy widział ktoś w działaniu belkę świetlną, jak w załączonych grafikach?
Parametry:
Power 240W
Lumen 17,600LM
Operating Voltage 10-30V DC
Color Temperature 6000K
Waterproof Rate IP67
Working Temperature -40~85℃
Housing Material Diecasting aluminum alloy
Lens Material Polycarbonate
Mounting Bracket Material Stainless steel
Beam Type Spot(30 degrees)&Flood(60 degrees) Combo
Dimensions 1065*85*80MM/42*3.3*3.1Inch
Life Span 50,000+ Hours
Warranty 2 Years
80pcs*3W high intensity LEDs
Czy to istotnie świeci tak jasno, jak parametry wskazują?
Do nocnych jazd po lasach i innych bezdrożach będzie się nadawać?
Ewentualnie (jako zamienniki świateł drogowych) do długich prostych, jakie czasem spotyka się w dalszych częściach byłego ZSRR?
Link do przykładowej aukcji:
belka świetlna LED
Pozostaje jeszcze "polska kwestia" - czy się komuś nie spodoba
- Załączniki
-
- 0001.jpg (205.8 KiB) Przejrzano 9371 razy
-
- 0002.jpg (212.35 KiB) Przejrzano 9371 razy
Pozdrawiam.
Adam
Adam
- smokuxx1987
Ale to chyba jest amerykański wyrób, więc powinien trzymać jakieś parametry.skaktus pisze:Teoretycznie może być tyle światła (lumenów). Barwa zapewne "chińska" 6000K czyli z sporą naleciałością niebieskiego.
Jako światła dzienne mam te:
światła dzienne
Nie pamiętam, jaką miały deklarowaną barwę światła. Chyba też około 6000K. Były z diodami Philipsa lub Samsunga. Mam je już kilka lat i jestem bardzo zadowolony. Od biedy można na nich samych jechać w nocy, pomimo, że to tylko 2 szt. 5x1W.
Jeśli "belka", o którą pytam w pierwszym poście ma podobną barwę światła, to jest OK.
Pozdrawiam.
Adam
Adam
Rzeczy "niestandardowe" lub niezgodne z Rozporządzeniem [w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia] należy zakryć.studzin pisze:A nie wystarczy ich wyłączyć?
Przepisy szczegółowe określają ilości i graniczne położenie oświetlenia. Jeśli z nich wynika, iż mogę mieć 3 pary świateł głównych z przodu pojazdu (np. mijania, mijania/drogowe i przeciwmgielne), to pozostałe światła (np. dodatkowe przeciwmgielne, punktowe, itd) muszę zasłonić - wtedy one dla diagnosty i (co ważniejsze) dla policjanta "nie istnieją".
Ciekawe, czy trzeba by taką "belkę" zasłonić. Może Pan Władza nie będzie przypuszczał, jaką to ma moc. No, chyba żebym w Polsce jeździł w nocy po drogach publicznych.
Ale przy takim oświetleniu, to nawet jakby policjant okopał się w rowie pod krzakiem jeżyny, to go będzie z pół kilometra widać
A nawet, jakbym go nie zauważył, a policjant wyskoczy z krzaków, to jak zostanie "doświetlony", to przez pół godziny już nic nie będzie widział
Pozdrawiam.
Adam
Adam
Po pierwsze po zdjęciach widać że ta super hiper belka to tylko powiększona wersja chińskich świateł DRL w stylu 501,świecą jasno ale jak w nie popatrzymy,zasięg na pewno nie taki jak na prezentowanym zdjęciu.
Poza tym rozporządzenie określa minimalną odleglość między żródłami światła i taki wynalazek nie zdobędzie homologacji. Zakryty może być, tylko czy warty tej ceny?
Co do oświetlania Policjantów się nie będę wypowiadał,nie chciałbym być w skórze kierowcy którego zatrzyma taki patrol. Swoją drogą w Krakowie zaczynają coraz częściej zatrzymywać dowody za pseudo ksenony.
Z reszta ci co jeżdżą dobrze wiedzą,my dewagujemy o poziomowaniu i spryskiwaczu a niektorzy nawet dobrze ich nie zamontują nie mówiąc już o ustawieniu.
Poza tym rozporządzenie określa minimalną odleglość między żródłami światła i taki wynalazek nie zdobędzie homologacji. Zakryty może być, tylko czy warty tej ceny?
Co do oświetlania Policjantów się nie będę wypowiadał,nie chciałbym być w skórze kierowcy którego zatrzyma taki patrol. Swoją drogą w Krakowie zaczynają coraz częściej zatrzymywać dowody za pseudo ksenony.
Z reszta ci co jeżdżą dobrze wiedzą,my dewagujemy o poziomowaniu i spryskiwaczu a niektorzy nawet dobrze ich nie zamontują nie mówiąc już o ustawieniu.
No to ja już się pogubiłem .Rander pisze:. Jeśli z nich wynika, iż mogę mieć 3 pary świateł głównych z przodu pojazdu (np. mijania, mijania/drogowe i przeciwmgielne), to pozostałe światła (np. dodatkowe przeciwmgielne, punktowe, itd)
Gdzieś na forum wyczytałem w innym temacie , że mogę mieć dodatkową parę świateł.
A każda dodatkowa musi być zasłonięta nakładkami., I jeszcze sprawa magicznego znaczka na kloszu reflektora ...
Ma ktoś wiedzę popartą np. mandatem ? tzn praktyką jak to wygląda w rzeczywistości,
Czarna magia....
Amerykański produkt ? Tia Chińczyk pełną gębą.Rander pisze: Ale to chyba jest amerykański wyrób, więc powinien trzymać jakieś parametry.
Jako światła dzienne mam te:
światła dzienne
Nie pamiętam, jaką miały deklarowaną barwę światła. Chyba też około 6000K. Były z diodami Philipsa lub Samsunga. Mam je już kilka lat i jestem bardzo zadowolony. Od biedy można na nich samych jechać w nocy, pomimo, że to tylko 2 szt. 5x1W.
Dzienne które pokazałeś tylko w pierwszej wersji w początkach produkcji miały ledy Osrama, potem jakieś klony niby Samsunga. Pierwsze wersje z Osramem kosztowały grubo ponad 200 zł, potem wszystko już na no-name.
Fakt, wskaż mi podobieństwo między tą "belką":Volo pisze:Po pierwsze po zdjęciach widać że ta super hiper belka to tylko powiększona wersja chińskich świateł DRL w stylu 501,świecą jasno ale jak w nie popatrzymy,zasięg na pewno nie taki jak na prezentowanym zdjęciu.
A światłami 501:
Podobieństwa żadnego i w sposobie świecenia i w budowie
Jako mijania możesz mieć tylko dwa światła (czyli fabryczne). Jako długie możesz mieć 4, czyli fabryczne + dodatkowe długie. Prócz tego możesz sobie założyć kolejne światła, ale na drogach publicznych muszą być zakryte, tak aby ich używanie było niemozliwe. W takim wypadku nie muszą mieć homologacji itd. Wjedziesz w dziki teren i możesz zdjąć osłony i korzystać z świateł.RafałN pisze:
No to ja już się pogubiłem .
Gdzieś na forum wyczytałem w innym temacie , że mogę mieć dodatkową parę świateł.
A każda dodatkowa musi być zasłonięta nakładkami., I jeszcze sprawa magicznego znaczka na kloszu reflektora ...
Ma ktoś wiedzę popartą np. mandatem ? tzn praktyką jak to wygląda w rzeczywistości,
Uogólniając - wszystko co jest ponad miarę i nie ma homologacji na drogach publicznych ma być zakryte albo fabryczną nakładką albo czymkolwiek co powoduje niemożność korzystania z lamp - nawet szmata
ILPT
A no czyli się wszystko zgadza ,
Jeżeli chce mieć dodatkowe ,,drogowe" to mogę mieć parę , każda kolejna musi być zasłonięta co by nie używać jej na drogach publicznych .... To jest jasne .
Jakiekolwiek przeróbki , wynalazki bez HOMOLOGACJI muszą być na drogach publicznych zasłonięte .
tak to rozumiem .
Jeżeli chce mieć dodatkowe ,,drogowe" to mogę mieć parę , każda kolejna musi być zasłonięta co by nie używać jej na drogach publicznych .... To jest jasne .
Jakiekolwiek przeróbki , wynalazki bez HOMOLOGACJI muszą być na drogach publicznych zasłonięte .
tak to rozumiem .
Czarna magia....
Masz na myśli światła dzienne z 5 diodami?Volo pisze:Skaktus zerknij na ostatnie zdjęcie,wytloczka aluminiowa i żródło światla przypominające super diody z latarek Police 10000W. Stawiam browara jeśli będzie to świecić choć w połowie jak zwykla latarka średniej klasy.
Mam podobne i zapewniam Cię, że świecą jasno.
Czasem nawet za bardzo - zdarza się, że jak jadę trasą i zaczyna się zmierzch lub jest pochmurno, a nie włączyłem jeszcze świateł mijania, to bywało, że ktoś mi mrugał. Są widoczne z bardzo daleka nawet w pełnym słońcy na południu Europy.
Kupiłem swego czasu latarkę:
olight
Małe to, nawet można powiedzieć malutkie, a potrafi świecić jak niejeden samochód światłami drogowymi. Zresztą na YouTube jest trochę filmów z Olight M22 XM-L2.
A jak ma wyglądać wg. Ciebie źródło światła?
Pytam poważnie - nie ma tu złośliwości.
Zobacz na diody mocy, choćby tu:
diody mocy
Na taką świecącą diodę nie da się popatrzeć gołym okiem.
Pozdrawiam.
Adam
Adam