Swiatelko do action-cama
Swiatelko do action-cama
Witam serdecznie wszystkich, to jest mój pierwszy post na tym Forum. Znalazłem Was szukając informacji o (budżetowym) oświetleniu podwodnym. Jestem pod wrażeniem własnych konstrukcji niektórych użytkowników
Mam do Was pytanie - rozglądam się za światełkiem do actioncama, na dzienne, niezbyt głębokie nurkowania (max 25m), przy dość sporej widoczności (zwykle >25m).
Myślałem o zakupie dwóch plastikowych zabawek jak te:
https://www.dx.com/p/ultrafire-lu-4-cre ... DzaE_mSx8E
To nie ma być główne światło do nocnego nurkowania technicznego, a jedynie zabawka do kamerki, by wskrzesić nieco kolorków Jak padnie to padnie, zależy mi tylko żeby oświetlenie nie było - jak to zwykle bywa - głównie punktowe, a rozproszone. Kąt kamery to ok 120stopni, oczywiście nie musi być aż tyle, ale chodzi żebym nie skończył z przepalonym punktem w środku kadru
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, choć jestem gotowy na odpowiedź w stylu - daruj sobie, szkoda czasu i hajsu na takie głupoty, albo prawdziwa lampa albo naucz się żyć bez grama czerwieni
Dzięki,
Art.
Mam do Was pytanie - rozglądam się za światełkiem do actioncama, na dzienne, niezbyt głębokie nurkowania (max 25m), przy dość sporej widoczności (zwykle >25m).
Myślałem o zakupie dwóch plastikowych zabawek jak te:
To nie ma być główne światło do nocnego nurkowania technicznego, a jedynie zabawka do kamerki, by wskrzesić nieco kolorków Jak padnie to padnie, zależy mi tylko żeby oświetlenie nie było - jak to zwykle bywa - głównie punktowe, a rozproszone. Kąt kamery to ok 120stopni, oczywiście nie musi być aż tyle, ale chodzi żebym nie skończył z przepalonym punktem w środku kadru
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, choć jestem gotowy na odpowiedź w stylu - daruj sobie, szkoda czasu i hajsu na takie głupoty, albo prawdziwa lampa albo naucz się żyć bez grama czerwieni
Dzięki,
Art.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 paź 2014, 16:37 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Swiatelko do action-cama
to nie są plastikowe zabawki tylko aluminium z błyszczącą anodyzacją.ArtX pisze: Myslalem o zakupie dwoch plastikowych zabawek jak te:
Nie jest to jakieś super światło - mam jego większego brata (2xXML + 2xXPE(red)) i niestety sterownik podaje jakieś 2-2.2A w dwie diody - trochę mało. W tym co podales będzie pewnie podobnie...
Lepiej już dodaj trochę sianka za przesyłkę i kup sobie 2 takie lampki:
link
solidniejsza firma z prawdziwą anodyzacją III typu (pilnik się ślizga po tym) i z tego co wiem będziesz tam miał potrójne oringi...
Aha... zapytaj się czy mogą Ci wstawić diodę bardziej neutralną np: XM-L2 T6 3C
Fabrycznie wrzucają diody trochę niebieskawe...
O i to już jest konkret, dzięki wielkie. Myślałem również o tym światełko co masz, ale stwierdziłem że jednak nie warto dopłacać, bo w sumie wyjdzie na to samo jeśli chodzi o ilość światła i jakość...
Sprawdzę w takim razie Brinyte, może faktycznie to będzie najlepsze rozwiązanie. Do zabawy może wystarczy
Art.
Sprawdzę w takim razie Brinyte, może faktycznie to będzie najlepsze rozwiązanie. Do zabawy może wystarczy
Art.
Ostatnio zmieniony wtorek 14 paź 2014, 16:39 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.
popatrz tez tutaj - wątek recenzja:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13856
Aha - ja tego większego brata z dodatkowymi czerwonymi diodami kupiłem za 28$
(Chińczyk płakał jak sprzedawał) Pozniej sie zorientowal i poprawił cenę
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13856
Aha - ja tego większego brata z dodatkowymi czerwonymi diodami kupiłem za 28$
(Chińczyk płakał jak sprzedawał) Pozniej sie zorientowal i poprawił cenę
hmmm, a mozesz mi jeszcze powiedziec, bo nie za bardzo jestem w stanie wywnioskowac z opisu, jaki bedzie tam kat swiatla? Czy oby ten reflektor nie bedzie go za bardzo skupial?
dla porownania TUTAJ przynajmniej wiem, ze jest to 120st... niestety cena tez wieksza
dla porownania TUTAJ przynajmniej wiem, ze jest to 120st... niestety cena tez wieksza
W TEJ latarce tez masz 120°.ArtX pisze:hmmm, a mozesz mi jeszcze powiedziec, bo nie za bardzo jestem w stanie wywnioskowac z opisu, jaki bedzie tam kat swiatla? Czy oby ten reflektor nie bedzie go za bardzo skupial?
To jest to sama latarka, co opisywał kolega w innym wątku tyle że bez reflektora
Taka to wersja 'video' standardowej latarki nurkowej...
może głupie pytanie, ale czy ten reflektor da się wyjąc czy coś? Na jednym zdjęciu jest z reflektorem, na innym bez i już sam nie wiem
Ostatnio zmieniony wtorek 14 paź 2014, 16:40 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za podpowiedzi, zamówiłem dwie DIV01 z szerokim kątem i wymienionym ledem na XM-L2 T6 3C, do tego osobno samą głowicę z reflektorem (tak żebym miał na zwykłe nurkowania też jako backup). Zobaczymy jak się będzie spisywać 31 października test na Symilanach
pozdrawiam,
Art.
pozdrawiam,
Art.
Ostatnio zmieniony środa 15 paź 2014, 17:18 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.
Wow - świetne wieści.ArtX pisze:dzieki za podpowiedzi, zamowilem dwie DIV01 z szerokim katem i wymienionym ledem na XM-L2 T6 3C, do tego osobno sama glowice z reflektorem (tak zebym mial na zwykle nurkowania tez jako backup). Zobaczymy jak sie bedzie spisywac 31 pazdziernika test na Symilanach
pozdrawiam,
Art.
W jaki sposób dogadałeś się z nimi w sprawie takiego niestandardowego zamówienia?
Ile skasowali Cię za wysyłkę i extra części? (jeżeli to nie tajemnica)
Pogadałem z nimi przez Skype'a, wszystko bez żadnych problemów.
Za wymianę LEDa + 1$
Przesyłka FedEXem (tak, żebym zdążył to jeszcze poskładać do kupy przed nurkowaniem).
Za całość jak poniżej
pozdr.
Art.
Description Unit price Qty Amount
DIV01 wide angle with XM-L2 T6 3C LED diving flashlight $36.80 2 $73.60
DIV01 head with reflector with XML2-U2 LED $25.50 1 $25.50
Postage and packaging $30.70
Za wymianę LEDa + 1$
Przesyłka FedEXem (tak, żebym zdążył to jeszcze poskładać do kupy przed nurkowaniem).
Za całość jak poniżej
pozdr.
Art.
Description Unit price Qty Amount
DIV01 wide angle with XM-L2 T6 3C LED diving flashlight $36.80 2 $73.60
DIV01 head with reflector with XML2-U2 LED $25.50 1 $25.50
Postage and packaging $30.70
Ostatnio zmieniony środa 15 paź 2014, 17:19 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, całkiem serio, już od ponad 4 lat właśnie złożyłem pracę doktorską więc w końcu mam trochę więcej czasu na nurki
[ Dodano: 27 Październik 2014, 06:51 ]
Gdyby to kogos interesowalo, to zamowione od Brinyte swiatelka do mnie dotarly tak jak obiecali. Wszystko ladnie zapakowane, przesylka FedExem (wyslane we wtorek, pod drzwiami mialem w piatek). FIY, nie kupowalem przez Aliexpress - przez Skype'a dogadalem sie co chce, wyslali od razu zlecenie zaplaty na PayPalu. Wszystko sprawnie i bezproblemowo.
Teraz musze tylko zrobic na szybko jakiegos rig-a i to zelastwo umocowac. W piateczek na nurki
pozdrawiam,
Art.
[ Dodano: 14 Listopad 2014, 10:44 ]
Taki maly follow up -
ostatecznie wyladowalem z jednym szerokokatnym swiatlem (drugi nie nadawal sie do uzytku po rozkreceniu). Polaczylem go z obudowa kamerki za pomoca montowania rowerowego - IMO swietne i proste rozwiazanie (alternatywa riga), nadajace stabilnosc, fajnie sie to trzyma pod woda. Niestety swiatlo musialem wlaczac i wylaczac co chwile. Niesamowicie by sie druga lampa przydala, bo jednak brakowalo lumenow dla nieco bardziej oddalonych obiektow. Gdyby ktos byl ciekawy, ponizej kilka klateczek.
Pozdrawiam,
Art.
..i z daleka
[ Dodano: 27 Październik 2014, 06:51 ]
Gdyby to kogos interesowalo, to zamowione od Brinyte swiatelka do mnie dotarly tak jak obiecali. Wszystko ladnie zapakowane, przesylka FedExem (wyslane we wtorek, pod drzwiami mialem w piatek). FIY, nie kupowalem przez Aliexpress - przez Skype'a dogadalem sie co chce, wyslali od razu zlecenie zaplaty na PayPalu. Wszystko sprawnie i bezproblemowo.
Teraz musze tylko zrobic na szybko jakiegos rig-a i to zelastwo umocowac. W piateczek na nurki
pozdrawiam,
Art.
[ Dodano: 14 Listopad 2014, 10:44 ]
Taki maly follow up -
ostatecznie wyladowalem z jednym szerokokatnym swiatlem (drugi nie nadawal sie do uzytku po rozkreceniu). Polaczylem go z obudowa kamerki za pomoca montowania rowerowego - IMO swietne i proste rozwiazanie (alternatywa riga), nadajace stabilnosc, fajnie sie to trzyma pod woda. Niestety swiatlo musialem wlaczac i wylaczac co chwile. Niesamowicie by sie druga lampa przydala, bo jednak brakowalo lumenow dla nieco bardziej oddalonych obiektow. Gdyby ktos byl ciekawy, ponizej kilka klateczek.
Pozdrawiam,
Art.
..i z daleka
Ostatnio zmieniony środa 15 paź 2014, 17:38 przez ArtX, łącznie zmieniany 1 raz.