Telefon z Androidem czy może Windows Phone ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Telefon z Androidem czy może Windows Phone ?

Post autor: skaktus »

Witka.

Powoli staję przed wyborem telefonu. Obecnie od 3 lat posiadam N8, wczesniej miałem SE C905.

Zawsze od telefonu oczwekiwałem takich rzeczy:

-dobrego aparatu
-dobrej jakości muzyki na słuchawkach
-długiego czasu trzymania akumulatora (dziennie dzwonię około 5 min max i wysyłam góra 10 sms, czasem sprawdzę pocztę)
-mile widziany pilot do słuchawek
-radio z RDS (kiedyś koniecznie, teraz juz nie tak bardzo)

Wybór pierwotnie padł na Nokią Lumia 1020 ze względu na aparat, prawdziwa lampę błyskową i dobrą jakość foto. Jednak z czasem zacząłem się zastanawiać nad tym, czy Windows jest platformą wartą do skorzystania - wiele aplikacji jest tylko dla Androida i iOS. Często chciałbym na wyjazdach skorzystać z przewodników dla danego miasta a tam tylko andek i ios...
Obecnie zastanawiam się nad Xperia Z1 - aparat gorszej jakości, ale za to android. No własnie - andek. Milion lat temu miałem Motorolę XT720 i na niej android mnie zawiódł bardzo - akumulator na max dzień, obsługa dziwnie sztywna.

Zatem do was pytanie - co waszym zdaniem jest bardziej warte zakupu ? Ceny podobne...
ILPT
ElektroT

Post autor: ElektroT »

Od dłuższego czasu używam równocześnie Windows Phone 8 i Androida 4.0. Jeśli chodzi o system to od lat nie miałem tak sprawnie działającego oprogramowania. Do zdjęć aplikacja Nokii sprawuje się dobrze. Co do aplikacji to używam tylko kilkunastu: Jakdojade działa ciut mniej sprawnie niż w andku, Adobe Reader śmiga świetnie, Endomondo działa, zaawansowany kalkulator i Shazam też. Dodatkowo fajną opcją jest czytanie przychodzących smsów gdy mamy słuchawki w uszach. Wadą jest brak natywnej aplikacji youtube, ale od kilku miesięcy dokonał się duży postęp w aplikacjach alternatywnych. Do kafelków trzeba się przyzwyczaić. Mi zajęło to około dwóch dni.
Awatar użytkownika
skaktus

A jak wygląda sprawa internetu czyli jego przeglądania - głównie chodzi mi o szybkość działania IE.

na WP są inne przeglądarki www ? Sory za takie pytanie ale WP w zyciu nie miałem w łapkach.

No i jeszcze - mapy jak do tej pory w pełni darmowe i dostęp do wszystkich krajów ?

Czy po aktualizacji do najnowszego WP, można w razie potrzeby wywalić kafelki których się nie chce czyli tworzyć coś na miarę ekranów, gdzie na każdym may okreslone kafle ?
ILPT
ElektroT

Jest Internet Explorer i działa dobrze (nie wiem czy obsługuje gesty, ale chyba nie). Co do alternatywnych przeglądarek to nigdy nie pomyślałem, żeby zainstalować inną...jest jeszcze aplikacja Nokii kompresująca strony(mam dużo transferu, więc jet to niepotrzebne).
Tak, mapy darmowe do wszystkich krajów(Here Drive+ po aktualizacji do 8.1). Mapy offline też są. Co do obliczania tras to się nie wypowiadam, bo używam ich tylko w mieście. Kafle tworzysz sobie sam(możesz je usuwać). Możesz je dowolnie ustawić i nadać rozmiar(2 rozmiary). Co do grupowania aplikacji jest aplikacja foldery i konkretny folder możesz przypiąć do ekranu startowego. Oczywiście dostęp do wszystkich aplikacji jest po przejściu z ekranu startowego na listę aplikacji.
Najlepiej przejdź się do salonu i pobaw się którymś telefonem z WP przez kilkanaście minut.
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Jak się zastanawiasz nad sony z1 to bierz śmiało. Jak właśnie go posiadam, dzwonię sporo i korzystam z internetu bo jestem w trakcie budowy a bateria kolo 3 dni wytrzyma. Zdjęcia są całkiem spoko z niego, nie jest to lustrzanka ale nie powinieneś być zawiedziony.
Awatar użytkownika
skaktus

Gdyby Z1 miał lampe błyskową a nie leda było by super.

Drag-On - powiedz mi, jaki jest skuteczny zasięg lampy w Z1, jesli chodzi o fotki w ciemnych pomieszczeniach ?

Co do WP - czy jest tam coś takiego jak centrum powiadomień/sterownia, gdzie mogę jednym ruchem reki wyłączyć np. dzwięki czy ustawić alarm ? No i czy w standardzie posiada może coś takiego jak filtrowanie połączeń, tj. dodaję do grupy X pewne osoby i tylko one mogą dzwonić kiedy uaktywnię dany profil a reszta kiedy dzwoni, jest cisza ?

No i na koniec - wyciszanie poprzez odwrócenie telefonu, przesyłanie / odbieranie plików poprzez Bt ?
ILPT
ElektroT

Wyłącza się dźwięki naciskając przycisk odblokowania, potem regulujesz przyciskami głośności(ten sam panel obsługuje odtwarzacze audio). Do powiadomień służą "dymki". Alarmy obsługuje oddzielna aplikacja. Co do profili połączeń to nie mam pojęcia czy takie coś jest możliwe. Wyciszenie poprzez odwrócenie jest chyba we wszystkich Lumiach, przesyłanie poprzez BT też jest.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

W Lumii 920 tylko niewielki procent zdjęć robię z lampą, PureView i stabilizacja robią swoje i lampa nie jest potrzebna.
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Sama lampa jakieś 3-4 metry. Ale całkiem znośne są i zdjęcia bez niej.
aslpg

Post autor: aslpg »

skaktus pisze: Co do WP - czy jest tam coś takiego jak centrum powiadomień/sterownia, gdzie mogę jednym ruchem reki wyłączyć np. dzwięki czy ustawić alarm ? No i czy w standardzie posiada może coś takiego jak filtrowanie połączeń, tj. dodaję do grupy X pewne osoby i tylko one mogą dzwonić kiedy uaktywnię dany profil a reszta kiedy dzwoni, jest cisza ?

No i na koniec - wyciszanie poprzez odwrócenie telefonu, przesyłanie / odbieranie plików poprzez Bt ?
Mam Lumie 820 od ponad roku. W WP 8.1 jest wszystko o co pytasz i jeszcze więcej. System rewelacyjnie szybki.
Awatar użytkownika
skaktus

Dzięki za info. Zakup telefonu niestety zostaje zawieszony na czas nieokreślony. Aktualna sytuacja rynkowa spowodowała że znów brak u mnie zatrudnienia :???:

[ Dodano: 5 Sierpień 2014, 14:21 ]
Jak coś to znalazłem coś dla siebie - Samsung Galaxy K Zoom :) Ale to dopiero pieśń przyszłości...
ILPT
ODPOWIEDZ