Lampka biurkowa by Bocian
Lampka biurkowa by Bocian
No więc zasilanie może się wydać dziwne ale zaraz napiszę o tym kilka słów Chodziło o ekwiwalent Halogenu 20W no i chyba się udało. Światło wiadomo chłodniejsze od żarnika ale bardzo przyjemne (takie dzienne ) Transformatora 12V w podstawie nie wykorzystałem z dwóch powodów. Nie posiadałem odpowiedniej przetwornicy oraz z racji iż posiadam na biurku zewnętrzną kartę dźwiękową na USB (podejrzewam bez ekranu od zakłóceń) która bardzo często wyłączała się w momencie włączenia/wyłąćzenia lampki transformatorowej (teraz jest spokój).
Dioda: wybrana najcieplejsza i o niskim VF EDEW-KLC8-B3
Zasilanie: Zasilacz stabilizowany impulsowy 5V 2A
Sterownik: 3xAMC na płytce
Prąd emitera: 1050mA
Pobór z gniazdka zmierzony 5,5-6W
AWB w aparacie nie oddał barwy światła (w rzeczywistości jest dużo przyjemniejsza niż wyszło na fotce)
Dioda: wybrana najcieplejsza i o niskim VF EDEW-KLC8-B3
Zasilanie: Zasilacz stabilizowany impulsowy 5V 2A
Sterownik: 3xAMC na płytce
Prąd emitera: 1050mA
Pobór z gniazdka zmierzony 5,5-6W
AWB w aparacie nie oddał barwy światła (w rzeczywistości jest dużo przyjemniejsza niż wyszło na fotce)
Sometimes darkness can show you the light
Hej, widzę iż tokarka ruszyła , a teraz troszkę Cię zmobilizuję i uczulę he he, musisz troszkę więcej przyłożyć się do szczegółów. Przy gnieździe w lampce niezbyt estetycznie udało się wiercenie jak i dostosowanie oryginalnego odblasku, jak byś włożył w to więcej serca to myślę iż było by jeszcze lepiej. Od 1 do 10 dam 9 , góra ładnie dotoczona i pomysłowo wykonana, podoba mi się jednak w moich oczach jesteś profesjonalistą i tak Cię oceniam. Widzę że ledy zaczynają gościć częściej w naszych domach i bardzo mi się to podoba, panowie do roboty, inspiracje chyba macie, no nie ? .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- Calineczka
- Kontakt:
Podoba mi się
Tomku, z czego to zasilasz?
Czy trafo zostało w podstawce jako przeciwwaga/obciązenie...podest...fundament etc...? Bo góra jest teraz ciężkawa.....
czy może dociążałeś dół czymś innym a trafko wydłubane i będzie gdzieś wykorzystane?
p.s. sorki, nie zauważyłem, 5V 2A-foto?
Jak temp. AMC-ków?
Może gadżeciarsko wstawisz w podstawkę gniazdo USB albo dwa...będzie można dodatkowo coś sobie podładować mobilnego, hę
Tomku, z czego to zasilasz?
Czy trafo zostało w podstawce jako przeciwwaga/obciązenie...podest...fundament etc...? Bo góra jest teraz ciężkawa.....
czy może dociążałeś dół czymś innym a trafko wydłubane i będzie gdzieś wykorzystane?
p.s. sorki, nie zauważyłem, 5V 2A-foto?
Jak temp. AMC-ków?
Może gadżeciarsko wstawisz w podstawkę gniazdo USB albo dwa...będzie można dodatkowo coś sobie podładować mobilnego, hę
Zastanawiam się, dlaczego wybrałeś diodę o niskim Vf? Co to znaczy niskim?
AMC7135 do poprawnej pracy wystarcza zasilanie jakieś 0,3V wyższe od Vf diody. Im większa różnica, tym bardziej się grzeją (a potrafią mocno!) i może włączyć się zabezpieczenie. Łatwiej chyba chłodzić diodę.
Przy okazji mam pytanie do lepiej znających się na diodach.
W danych katalogowych dla konkretnego binu podaje się jasność dla prądu np. 350 mA. Jasność ta ma pewien zakres. Czy nie jest tak, że diody z wyższym Vf to są te u góry zakresu z racji większej mocy, którą zużywają???
AMC7135 do poprawnej pracy wystarcza zasilanie jakieś 0,3V wyższe od Vf diody. Im większa różnica, tym bardziej się grzeją (a potrafią mocno!) i może włączyć się zabezpieczenie. Łatwiej chyba chłodzić diodę.
Przy okazji mam pytanie do lepiej znających się na diodach.
W danych katalogowych dla konkretnego binu podaje się jasność dla prądu np. 350 mA. Jasność ta ma pewien zakres. Czy nie jest tak, że diody z wyższym Vf to są te u góry zakresu z racji większej mocy, którą zużywają???
Dubito ergo sum!
- Calineczka
- Kontakt:
...gdyby to było 5V. Zanim Bociek to zrobił rozmawialismy przez telefon i sugerowałem włączenie w zalezności od potrzeb jednej czy dwóch diodek prostowniczych 2A.To juz zaoszczędziło by biednym AMC-kom z 1,4W mocy do wytracenia. Może tak własnie się stało...Bociek, zyjesz? Zamontowałeś te diodki?AMC Ci sie napewno mocno grzeja przy 5V na wejsciu.
No żyję, ciężkie czasy nastały ostatnio na mój konstrukcyjny umysł Siekanka na każdym życia froncie Dobra co do lampeczki to tak poszła dioda prostownicza w kierunku przewodzenie (taka zdaje sie 3A więc spadek też zacny ) w linii zasilania. AMC trochę się grzeją ale nie ma tragedii. Ogólnie najrozsądniej byłoby w tej konstrukcji wyjść z zasilacza impulsowego 4,2V-4,5V (nie wiem czy takie są dla powiedzmy 1.5A żeby zapas był). Zrobiłem na czym było i muszę zrobić jeszcze bo finalnie podarowałem Elizie jako lampka przy laptopie (mówi że nie męczy tak wzroku i jest przyjemniejsze od halogenu- ciekawe )
Sometimes darkness can show you the light
A, to ja przepraszam! Ale sam jesteś sobie winien - nic nie napisałeś o diodzie
Taka dioda powinna mieć ok. 0,6 V napięcie przewodzenia, więc na AMC-kach jest jakieś 4,4 V - nie jest tak źle
P. S. A co to za naboje ( ) na zdjęciu 3 i 4? Całkiem spory kaliber, ale nie wyglądają na przeciwpancerne
Taka dioda powinna mieć ok. 0,6 V napięcie przewodzenia, więc na AMC-kach jest jakieś 4,4 V - nie jest tak źle
P. S. A co to za naboje ( ) na zdjęciu 3 i 4? Całkiem spory kaliber, ale nie wyglądają na przeciwpancerne
Dubito ergo sum!