Dobór przetwornicy do drivera 4A

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
lukasz51

Dobór przetwornicy do drivera 4A

Post autor: lukasz51 »

Witam,
posiadam latarkę Solarforce L2T kompatybilną z modułami D26 (sterownik 17mm). Zamontowałem w niej XM-L2 U2 na miedzianym podłożu, które zostało przylutowane za pomocą pasty lutowniczej do piguły latarki. Odprowadzanie ciepła zostało poprawione także za pomocą precyzyjnie dopasowanej blachy miedzianej pokrytej pastą termoprzewodzącą. Latarka już po chwili pracy na pełnej mocy (2.8A) robi się ciepła. Dużo jeżdżę rowerem po trudnym terenie (las) i maksymalna moc często się przydaje. Zafascynowany postem Grega z naszego forum klik dotyczącym podłoża SinkPad i możliwości znacznego przesterowania XM-l2 postanowiłem jeszcze zmodyfikować swoją latarkę. Dokupiłem tubę na dodatkowe ogniwo 18650 oraz postanowiłem zbudować własny sterownik oparty na przetwornicy step-down i jakimś malutkim Uc (dokładnie na Attiny10 w obudowie SOT23-6). Problem powstał przy wyborze przetwornicy. Moim założeniem jest uzyskanie z drivera prądu 4A. Prosiłbym o polecenie przetwornicy na taki prąd mieszczącej się w driverze. Idealny byłby scalak AX2003, gdyby nie maksymalny prąd wyjściowy wynoszący 3A. AMC7135 także odpada ze względu na maksymalne napięcie zasilające wynoszące 8.4V. Z lutowaniem małych SMD i projektowaniem PCB nie mam problemu, więc do szczęścia potrzebuję tylko znaleźć malutki układ przetwornicy na założony prąd. Po ukończeniu sterownik wraz z opisem modyfikacji latarki zamierzam opublikować na naszym forum :mrgreen:
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Łukasz
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Nie wiem czy znajdziesz coś mocnego na 8,4V oraz w rozmiarze 17mm.
Najprościej byłoby kupić LD-2C lub LD-29 i zmienić rezystor pomiarowy.
Jedyny problem to średnica ok 21mm.

Jeżeli chcesz cos sam zmontować to chyba jedyne wyjście to od strony (+) załączanie mocnym P-Channel mosfetem z dławikiem (sterowanym z procesora poprzez mniejszy N-Channel lub bipolarnym NPN) a od strony minusa rezysor pomiarowy rzędu 2-5mΩ z filtrem RC podany na wzmacniacz operacyjny i dopiero z tego odczyt na procesor. Taka kombinacja zapewni Ci w miarę dobrą sprawność, ale wątpie żebyś zmieścił się w tak małej średnicy....
Gdzieś w pracy mam fajnego PDF'a na ten temat - wszystko ładnie porozpisywane.
lukasz51

Post autor: lukasz51 »

Możesz podesłać tego PDF-a? Też myślałem o tym rozwiązaniu, ale zamierzałem sterować sygnałem PWM tranzystor N-MOSFET od strony GND. Tranzystor kluczujący nie musi być aż tak dużej mocy, ponieważ pracuje praktycznie tylko w stanie zatkanym i nasyconym. Takie rozwiązanie chyba także jest poprawne? Do pomiaru prądu można wykorzystać przetwornik A/C MCP3421, mały, dokładny, z wbudowanym napięciem odniesienia i wzmacniaczem pomiarowym. Mam na stanie kilka sztuk to można wykorzystać.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
MCP3421 fajny jest... ale zajmie dodatkowe dwa piny procka i miejsce na płytce, a skoro chcesz użyć ATtiny10, to on ma przetwornik AC, jeśli chodzi o pomiar napięcia w celu nadzorowania rozładowania aku, precyzja 8 bit jest wystarczająca.
jeśli chodzi o sterowanie jasnością, to kluczowanie przetwornicy, może nie być dobrym pomysłem, proponuję sprawdzić. Czasem udaje się sterować przez ENable, niestety jeśli przetwornica ze soft startem, efekty nie będą zadowalające.
Przetwornica CC z trybami opisuje jeszcze jeden myk do sterowania przetwornicą i to pełnego sterowania wartością prądu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mieciu

Post autor: Mieciu »

:arrow: wspomniany PDF:
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AND9093-D.PDF

warto powoli uważnie przeczytać, mi bardzo pomogło...
ODPOWIEDZ