Co prawda z tym można żyć, tylko ta upierdliwość
Nie wiadomo poszło nie poszło. Szczególnie uwidacznia się to podczas edycji posta i próbie ponownego jego wysłania. Trzeba nam więcej cierpliwości i będzie
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Optymalizowałem ostatnio silnik forum, odchudzałem, kombinowałem i ciągle problemy. Ja też miałem takie komunikaty ale po tych moich ostatnich działaniach ja już miałem spokój. Widać wróciło.
Będę nad tym pracował...
Calineczka...może to nie miejsce ale tak zapytam a może podpowiem, w jakimś poście wspominałeś o zapychającym się serwerze. Zgadza się ludzi, zdjęć i postów przybywa. Może tak posty starsze niż trzy lata + archiwum sklepiku kasować. Utworzyć archiwum najciekawszych i najpotrzebniejszych informacji. Nowości jest tak dużo i pojawiają się w takim tempie, że to o czym pisaliście dobrych kilka lat temu jest już dawno nie stosowane bądź nie aktualne. W postach masa linków już nie działa, stron pod tym adresem już nie ma. W tym ogromie postów idących w tysiące i tak trudno znaleźć informację na temat szukanych rzeczy nawet używając szukajki to piję choćby do siebie. Pewnie i tak 10% postów powtarza się właśnie przez niemożność odszukania ich na forum. Chyba, że wykasowanie tych informacji w skali całości jest nieznaczące dla pracy serwera...
[ Dodano: 22 Styczeń 2014, 13:08 ]
Pisząc ten post znowu wyskoczył mi error
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
krzycho_ pisze:i nie wiadomo czy autor potem by nie miał pretensji , trzeba by powysyłać PM do autorów
Nie przesadzajmy i nie obciążajmy niepotrzebnie prywatnymi wiadomościami bazy
W ogóle ustawił bym, żeby ogłoszenia po 3 miesiącach same się kasowały (na 99% jest taka możliwość w modzie Przemo). Kosz także bym kasował z automatu co jakiś czas ...
tomeksz68, nie byłoby szybciej zrobić Print Screen?
ElSor może i szybciej ale tak pamiętam jak to zrobić, że prędzej zrobię foto i wstawię
Fakt np sklepik 3 miesiące i kosz, jeśli ktoś nie sprzeda to korona z głowy mu nie spadnie jak jeszcze raz wystawi tym bardziej, że nie są to ilości hurtowe. Dziewięćdziesiąt dni od daty ostatniego wpisu w [S, K czy tym podobne i kosz...] Co do pretensji autora tekstu sprzedawanych rzeczy to punkt regulaminu sklepiku mówiący o 30 dniach i po kłopocie.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
ElSor pisze:W ogóle ustawił bym, żeby ogłoszenia po 3 miesiącach same się kasowały (na 99% jest taka możliwość w modzie Przemo)
Plus coroczne czyszczenie bazy danych użytkowników. Na pewnym forum które swego czasu administrowałem, mieliśmy takie czyszczenie. Najpierw był wysyłany mail do wszystkich z przypomnieniem (jak ktoś chciał zachować konto to musiał się zalogować w ciągu powiedzmy tygodnia), a potem była czyszczona baza z użyszkodników którzy się nie logowali przez ostatni rok.
Edyta:
Na 137 stron użytkowników, jest 29 stron takich którzy ostatni raz logowali się na koniec grudnia 2010 roku, a nie sprawdzałem ile by to było na koniec 2012.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
Ze statystyk wynika także, że w bazie jest strasznie dużo wiadomości PW.
Ilość wiadomości:
223975 Wszystkie
9413 miesiąc Grudzień 2013
6230 miesiąc Styczeń 2014
414 W ciągu ostatnich 24 godzin
2068 W ciągu ostatnich 7 dni
8367 W ciągu ostatniego miesiąca
W tej chwili wiadomości: 48398 Wysłanych 51966 Odczytanych
113 Nowych
819 Zapisanych w skrzynce przychodzących
151 Zapisanych w skrzynce wychodzących
60 Nieprzeczytanych
ElSor pisze:Ze statystyk wynika także, że w bazie jest strasznie dużo wiadomości PW.
i właśnie to może być ten narastający problem. To właśnie sugerowano na PrzemoBB. Pozostaje mi ograniczyć ilość wiadomości PW dla użytkowników a i nad załącznikami być może trzeba będzie się zastanowić.
Chyba tak zrobimy...wcześniej uprzedzę mailem do wszystkich żeby sobie pozapisywali ważne rzeczy ze skrzynek.
Panowie, mocno odchudziłem bazę.
Wyczyściłem tabele odpowiedzialne za wszystkie nieprzeczytane tematy/posty bo była wielkości tabeli z postami w związku z czym mogą się znaleźć posty nowe które nie będą Wam jako takowe przedstawiane. Funkcja owa została niejako "wyzerowana" i zaczynamy od początku.
Proszę o informacje gdyby problemy nadal występowały.
Calineczka pisze:Proszę o informacje gdyby problemy nadal występowały.
...
W moim przypadku tak jakby gram lepiej ale nadal pojawia się Error, chyba,że to jeszcze nie zaczęło działać. Z tym,że na razie tylko przy edycji posta i próbie ponownej wysyłki
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery