Dioda do projektora
Dioda do projektora
Witam
Wczoraj wpadł mi w ręce projektor, konkretnie ViewSonic PJ358
Całkowity brak wiedzy na temat projektorów, ale po 3 godzinkach go rozgryzłem.
Wystarczyło zewrzeć 2 przewody idące do przetwornicy lampy kiedy płyta poda sygnał kolejnym przewodem.
Przetwornice z lampy mogłem wyciągnąć całkowicie i zostawić tylko tą do zasilania elektroniki.
Ile lm mogła mieć oryginalna lampa 150W ?
Według producenta na wyjściu jest 2000lm, na moje oko przy próbach świecenia latarką w dziurkę 3/4 światła ginie w środku.
Jaką/jakie diody mógłbym tam upchać ?
Myślałem nad CXA2011, ale może to być za mało, a nie zawsze była by możliwość zaciemnienia pomieszczenia.
Wczoraj wpadł mi w ręce projektor, konkretnie ViewSonic PJ358
Całkowity brak wiedzy na temat projektorów, ale po 3 godzinkach go rozgryzłem.
Wystarczyło zewrzeć 2 przewody idące do przetwornicy lampy kiedy płyta poda sygnał kolejnym przewodem.
Przetwornice z lampy mogłem wyciągnąć całkowicie i zostawić tylko tą do zasilania elektroniki.
Ile lm mogła mieć oryginalna lampa 150W ?
Według producenta na wyjściu jest 2000lm, na moje oko przy próbach świecenia latarką w dziurkę 3/4 światła ginie w środku.
Jaką/jakie diody mógłbym tam upchać ?
Myślałem nad CXA2011, ale może to być za mało, a nie zawsze była by możliwość zaciemnienia pomieszczenia.

Otwór na światło ma jakieś 2x2cm, więc jakaś soczewka skupiająca była by konieczna.
A ta MT-G2 to też trochę słaba, 2500lm z biedą.
A właśnie HID'a i innych tego typu rzeczy chciałbym uniknąć, uparłem się na LED'a i tyle
Jak na razie to świeciłem w to XM-L na 2,8A bez soczewki z odległości ok 1 cm i powiem że było bardzo słabo, nawet gdybym ją skupił odbiegało by to jeszcze bardzo od tego co chce uzyskać.
A ta MT-G2 to też trochę słaba, 2500lm z biedą.
A właśnie HID'a i innych tego typu rzeczy chciałbym uniknąć, uparłem się na LED'a i tyle

Jak na razie to świeciłem w to XM-L na 2,8A bez soczewki z odległości ok 1 cm i powiem że było bardzo słabo, nawet gdybym ją skupił odbiegało by to jeszcze bardzo od tego co chce uzyskać.

Zwykła żarówka 150W ma 2100lm, halogen liniowy 2500lm. To pewno tamta miała coś pomiędzy.
>Ogonki dorobię w domu, Edit: Nie zdążyłem, dziękuję Pyra
>Ogonki dorobię w domu, Edit: Nie zdążyłem, dziękuję Pyra

Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 sty 2014, 17:44 przez marmez, łącznie zmieniany 2 razy.
Przechodziłem przez testy z LED. Znajomy nawet próbował dać 3xXML na każdą z matryc. Bez oczekiwanych rezultatów. Leda jest ciężko skupić ma za duży kąt świecenia. Jeśli chodzi o xenon to też zabawa nie daje satysfakcjonującego rezultatu. Obraz przy 100 calach był widoczny ale do komfortu to brakowało. Skończyło się na zakupie zamiennika lampy w chinach i kastrowaniu dla żywotności z 170 na 120W.
Xenon 35W puszczony na ok 55-60W przeżył mi 200h.
Xenon 35W puszczony na ok 55-60W przeżył mi 200h.
Everybody lies...
Kolego, kup zamiennik lampy, tak będzie najlepiej i najtaniej.
http://www.ebay.com/itm/NEW-VIEWSONIC-P ... b#shpCntId
http://www.ebay.com/itm/NEW-VIEWSONIC-P ... b#shpCntId
Zbychur pisze:Na pewno? Zdaje się że maksymalna wydajność tradycyjnej żarówki to 12lm/W a halogenowej do 16lm/W, chyba że moje źródła kłamały albo już dobrze nie pamiętammarmez pisze:Zwykla zarowka 150W ma 2100lm
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C ... .9Bwietlna Wraz z mocą rośnie sprawność. W tradycyjnej żarówce według wiki waha się od 6-16lm/W. W Halogenowej liniowej od 14 do 22lm/W.
Oczywiście zakładam wiarygodność wikipedii w tym względzie, nie mam podstaw, by tego nie robić i też nie znam innych źródeł z tego typu danymi.
Jeżeli żarówki mają mają zaprojektowaną małą trwałość, to też mogą mieć wyższą sprawność - wyższa temperatura żarnika - wyższe parowanie (sublimacja właściwie) itd.
Pozdrawiam.