Narzędzie do nakrętek , koronek

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
krzycho_

Narzędzie do nakrętek , koronek

Post autor: krzycho_ »

Witam,
ostatnio przewija się przez moje ręce coraz więcej różnych latarek , z większością radziłem sobie różnymi sposobami i narzędziami .

Postanowiłem jednak poszukać tego typu narzędzia ale narazie bezskutecznie .

Chodzi o koronki jak i tylne zakrętki w wielu latarkach które mają wcięcia po obwodzie - foto.

Klucz musiałby być regulowany i trzymać chyba przynajmniej w trzech miejscach żeby pewnie się przykręcało / odkręcało.

Odkręcam je suwmiarką ale zawsze jest ryzyko uszkodzenia powierzchni elementu . Są niby klucze do zegarków ... może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie.

Pozdrawiam, Krzychu

Obrazek
elektroda.pl
dsk

Post autor: dsk »

Ja na stalową koronkę stosuję podeszwę buta. Odkręca i zakręca lepiej i bezpieczniej od każdego klucza. :smile:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Od suwmiarki lepsze są boczne szczypce do zewnętrznych pierścieni Segera a jak jest dostęp od czoła ringu wtedy skórzana rękawica ew kawałek gumy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 14:45 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ciężko będzie znaleść coś co łapie w 3 punktach, z racji na różne rozstawy wcięć.
Na 2 punkty najlepsze będą chyba szczypce seggera zewnętrzne, które podczas ściskania dłonią rozwierają się.
http://allegro.pl/szczypce-segera-zewne ... 39990.html
Awatar użytkownika
krzycho_

Szczypce do pierścieni też próbowałem , trzeba by je rozwierać od środka bardzo mocną spreżyną bo się łatwo ześlizgują.

Są takie narzędzia do zegarków ale nie mają właśnie aż takiego zakresu regulacji żeby małe łapać.

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Do koronki średnio twarda gumka do ołówków, pierścień na dupce w tym przypadku szczypce zewnętrzne przez kawałek miękkiej wilgotnej skóry.
Awatar użytkownika
krzycho_

Tu akurat dałem przykład , w niektórych dostęp jest sporo gorszy .

Oczywiście sposoby gdy jest pełen dostęp znam i używam :) Szczypce telefoniczne czy do pierścieni od biedy dają radę ale to jeszcze nie to, stąd wątek.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2013, 18:39 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Można użyć starego mocnego cyrkla z pokrętłem do rozstawu i końcówki zastąpić kawałkami miedzianego pręta, żeby nie rysować powierzchni lub prze skórę. Masz wtedy stały rozstaw i pełną regulacje.
DNF

Post autor: DNF »

Pod warunkiem, że koronka nie jest wkręcona jakąś zabójczą siłą lub nie jest wklejona.
Ja już nie jedne szczypce zgiąłem przy próbach rozkręcania różnych cudaków :)
ODPOWIEDZ