Latarka do kieszeni w rozmiarze AA
Latarka do kieszeni w rozmiarze AA
W mojej kieszeni do tej pory "urzędowała" ITP A2 OES.
Zasilanie z AA max 80lm ( pewnie 50lm z nowego paluszka, trochę słaba), zimna barwa i włączanie z niskiego trybu.
Założenia:
Równie mała latarka i dobrze zrobiona.
Jeden tryb, włącznik twisty.
Sporo światła w dobrej barwie, zasilanie z 14500.
Wybór padł na X-Power Spirit .
Z latarkami X-Power miałem do czynienia, starannie zrobione , powłoki HA-III.
Orginalnie nawet fajnie świeci ale dla mnie 0,44A w trybie HI z zimnej XP-G to nie to.
Modyfikacja:
Musiałem niestety zdemolować orginalny driver w celu pozyskania podfrezowanej płytki stykowej.
Na płytce zainstalowałem na kanapkę 3 x AMC 0,38A (1,14A) + zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.
Odpowiednik takiego drivera. Zasilanie to Sanyo 14500.
(wygląd nieciekawy po usunięciu elementów drivera ale działa poprawnie i ma odprowadzenie ciepła z AMC)
Ref ma otwór 5,5mm. Zainstalowałem XM-L2 T6 3C MCPCB 12mm. Ref opiera się o podstawę diody.
Dorobiłem podkładkę z otworem 5mm na soczewkę z folii.
Polerka diody i piguły, pasta Prolimatech PK-3 i trochę zabawy z centrowaniem diody.
Efekt więcej jak zadawalający:
Ilość światła duża, po 1min w pomieszczeniu latarka robi się mocno ciepła. Dobrze że nie zainstalowałem 4 x AMC.
Świeci szeroko i mocno w dobrej barwie. Tak miało być.
Teraz w razie potrzeby wyciągam maleństwo z kieszeni, włączam i pełen komfort.
A teraz porównanie gabarytów z moją drugą nową latarką
Zasilanie z AA max 80lm ( pewnie 50lm z nowego paluszka, trochę słaba), zimna barwa i włączanie z niskiego trybu.
Założenia:
Równie mała latarka i dobrze zrobiona.
Jeden tryb, włącznik twisty.
Sporo światła w dobrej barwie, zasilanie z 14500.
Wybór padł na X-Power Spirit .
Z latarkami X-Power miałem do czynienia, starannie zrobione , powłoki HA-III.
Orginalnie nawet fajnie świeci ale dla mnie 0,44A w trybie HI z zimnej XP-G to nie to.
Modyfikacja:
Musiałem niestety zdemolować orginalny driver w celu pozyskania podfrezowanej płytki stykowej.
Na płytce zainstalowałem na kanapkę 3 x AMC 0,38A (1,14A) + zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.
Odpowiednik takiego drivera. Zasilanie to Sanyo 14500.
(wygląd nieciekawy po usunięciu elementów drivera ale działa poprawnie i ma odprowadzenie ciepła z AMC)
Ref ma otwór 5,5mm. Zainstalowałem XM-L2 T6 3C MCPCB 12mm. Ref opiera się o podstawę diody.
Dorobiłem podkładkę z otworem 5mm na soczewkę z folii.
Polerka diody i piguły, pasta Prolimatech PK-3 i trochę zabawy z centrowaniem diody.
Efekt więcej jak zadawalający:
Ilość światła duża, po 1min w pomieszczeniu latarka robi się mocno ciepła. Dobrze że nie zainstalowałem 4 x AMC.
Świeci szeroko i mocno w dobrej barwie. Tak miało być.
Teraz w razie potrzeby wyciągam maleństwo z kieszeni, włączam i pełen komfort.
A teraz porównanie gabarytów z moją drugą nową latarką
Ostatnio zmieniony sobota 05 gru 2015, 11:31 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 2 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Zrobiłem fotkę jak to maleństwo świeci. Na śniegu dość konkretnie.
(Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne)
(Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne)
Ostatnio zmieniony sobota 05 gru 2015, 11:33 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Od dwóch lat dobrze służył X-power z XM-L2. Ale ostatnio zaczęła się odwarstwiać soczewka XM-L-ki.
Opieranie refa o podstawę diody to nie jest dobry pomysł.
Wymiana diody na XP-L V6 3D. Jeszcze lepszy efekt jak z XM-L2.
Jest trochę miejsca w pigule. Jak by tak dorobić tryby i zabezpieczenie termiczne
1,14A to sporo na tak małą latarkę, szybko zaczyna się grzać.
Wystarczy upchać płytkę z Attiny13 i zasilaniem procesora.
Miałem uszkodzony driver ze sprawnym procesorem. Taka poobcinana część drivera zmieści się do piguły:
Górny kabelek to wyprowadzenie sterowania PWM (trybami), pozostałe zasilanie.
Uproszczone oprogramowanie z trzema trybami:
10-40-100% , zabezpieczenie termiczne i przed nadmiernym rozładowaniem i odwrotnym założeniem ogniwa.
Konkretnie te: Wersja uproszczona na rower (miałem gotowca).
Małe a jeszcze raz cieszy
Opieranie refa o podstawę diody to nie jest dobry pomysł.
Wymiana diody na XP-L V6 3D. Jeszcze lepszy efekt jak z XM-L2.
Jest trochę miejsca w pigule. Jak by tak dorobić tryby i zabezpieczenie termiczne
1,14A to sporo na tak małą latarkę, szybko zaczyna się grzać.
Wystarczy upchać płytkę z Attiny13 i zasilaniem procesora.
Miałem uszkodzony driver ze sprawnym procesorem. Taka poobcinana część drivera zmieści się do piguły:
Górny kabelek to wyprowadzenie sterowania PWM (trybami), pozostałe zasilanie.
Uproszczone oprogramowanie z trzema trybami:
10-40-100% , zabezpieczenie termiczne i przed nadmiernym rozładowaniem i odwrotnym założeniem ogniwa.
Konkretnie te: Wersja uproszczona na rower (miałem gotowca).
Małe a jeszcze raz cieszy
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 lut 2016, 16:37 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
Mam pytanie czym to się objawiało? Był jakiś inny kolor świecenia diody?Dariusz70 pisze:Od dwóch lat dobrze służył X-power z XM-L2. Ale ostatnio zaczęła się odwarstwiać soczewka XM-L-ki.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 gru 2015, 15:20 przez andriu2233, łącznie zmieniany 1 raz.