Jaką latarkę wybrać

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Xarloks

Jaką latarkę wybrać

Post autor: Xarloks »

Witam

Noszę się z zamiarem kupna latarki i potrzebuję pomocy która z poniższych była by najbardziej uniwersalna. Latarki będę używał na codzień czyli przy samochodzie, na spacerach nocą, wypady pod namiot, łażenie po grotach. szukam małej latarki EDC najlepiej żeby była zasilana z 3AAA/18650, i miała możliwie jak największą moc :smile: .

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17401
Ta chyba by mi pasowała najbardziej ale mam problem ze znalezieniem jej w Polsce (Allegro)

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14601
Zasilana z 18650, zastanawiam się czy dało by się wsadzić do niej koszyczek na 3AAA i z nich zasilać, latareczkę można dostać na allegro. Czy ktoś próbował umieścić w niej koszyczek na 3AAA??

http://www.allegro.pl/item506099731_sup ... 250lm.html
Droższa latarka, może bym na nią mógł wysupłać taką gotówkę. Ta sama sytuacja, czyli czy da się umieścić w niej koszyczek na 3AAA?? Również dostępna na allegro jak widać :smile:

http://www.allegro.pl/item501468238_sup ... rybow.html
Możliwość zasilania z 3AAA/18650 :grin: . Cenę może bym przełknął. Za dużo trybów jak dla mnie.

Czy ktoś może szczególnie poleca którąś z latarek powyżej??
A może ktoś ma coś lepszego do zaoferowania. Szukam latarki w cenie około 150zł:
- zasilanie najlepiej 3AAA/18650
- dioda cree Q5 lub R2 (chyba najlepszy wybór jak na tę chwilę)
- tryby co najmniej 2 (low/high) nie zależy mi na strobach
- dużo światła z małej latarki

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Zasadniczo weź tego ULTRAFIRE z DXa. Spory reflektor OP. Nie łaszcz sie na gładki refletor bo to nie nada sie do chodzenia po lesie i świecenia pod nogi czy w aucie. A moce są zawsze podobne kwestia tylko rozkładu wiązki światła i sterownika ewentualnie co z niego wyduszono ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Polecam Romisena RC-K4 do takich zastosowań (3xAAA/18650). Niestety w oryginale ta latarka mimo fajnej skorupki dużo nie jest warta :wink:

PS. I nie radzę wierzyć w chińskie marketowe Q5/R2 bo to czysta loteria (wiem z praktyki). Aktualnie przerabiam temat różnic w parametrach selekcjonowanych LEDów SSC/Cree z oficjalnej polskiej dystrybucji vs LEDy z Chin i to jest porażka szczerze przy tym :evil:
Sometimes darkness can show you the light
Xarloks

Oki z tą latarka Romisena RC-K4 jest o tyle lepiej że jest dostępna na allegro. Sprzedawca wymienił w niej sterownik tyle że, czy jest ona warta swej ceny?? Dioda została chyba seryjna, jak swieci takie coś, dobrze czy nie??
Aha z DX'em jest tak że nie mam tam założonego konta, nigdy nie dokonywałem zakupu poza granicami państwa i się na tym poprostu nie znam, w takim przypadku potrzebował bym pomocy.
DNF

Post autor: DNF »

Jesli chodzi o DX to na forum jest poradnik jak tam kupowac...
Pozdrawiam
DNF
jaybee

Post autor: jaybee »

Xarloks pisze:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17401
Ta chyba by mi pasowała najbardziej ale mam problem ze znalezieniem jej w Polsce (Allegro)
Kupilem ja na DX. Kupowanie jest bajecznie proste, jesli znasz angielski i masz karte kredytowa. Po wlozeniu do koszyka przechodzisz dla platnosci paypal. Ten sciaga Ci te 70 zl (rownowartosc, mniej wiecej, USD 22.90) z Twojej karty i wszystko. Moja przyszla po 10 dniach od zlozenia zamowienia.
Rejestracja w DX i paypal to bulka z maslem. Musisz wymyslic haslo i podac adres e-mailowy (na ten adres po chwili przychodzi link aktywujacy konto).
Latarka ma tulejke na 18650 i koszyczek na 3 AAA. Za takie psie pieniadze swieci super i ladnie wyglada. Trybu strobo mogloby nie byc, ale coz, wiekszosc tanich go ma - pewnie po to zeby porazic wilka w lesie :lol: .
J.B.TANSTAAFL
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Xarloks pisze:...i masz karte kredytowa .
Caly bajer polega na tym ze tak jak ja nie musisz posiadac karty kredytowej :) wystarczy zrobic przelew z konta bankowego na konto PayPal, szczegóły znajdziesz na stronie Pay Pal. Zwykle przelew dochodzi w ciagu 24h tak jest w moim przypadku, korzystam z mBanku:)
jaybee

Post autor: jaybee »

bandit pisze:Caly bajer polega na tym ze tak jak ja nie musisz posiadac karty kredytowej wystarczy zrobic przelew z konta bankowego na konto PayPal, szczegóły znajdziesz na stronie Pay Pal
Caly bajer znika, bo jednego dnia musisz sie zarejestrowac na paypal, potem zrobic przelew (dobrze jesli zza biurka, a nie po marszu do banku), potem sprawdzac w kolejne dni czy pay pal juz widzi Twoja wplate.
IMHO, juz lepiej raz sprezyc sie, wyrobic sobie jakas karte kredytowa (teraz daja wszedzie i kazdemu) niz cudowac z tymi przelewami, pilnowac salda na paypalu itd.
Przelew jest dobry tam, gdzie mamy do czynienia ze skamielinami instytucjonalnymi, typu elektrownia, gazownia, administracja lokalna i rzadowa (za paszport karta nie zaplacisz :grin: ).
J.B.TANSTAAFL
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Wadą posiadania salda na koncie w PayPalu jest także to, że jeśli chcesz wycofać na swój rachunek bankowy kwotę niższą niz 500 PLN, to pobierają dodatkowe opłaty. A i środki nie są oprocentowane. Lepiej płacic moim zdaniem kartą ze swojego konta w normalnym banku :)

Jesli chodzi o karty, to nawet nie jest wymagana karta kredytowa - znakomidzie słuzy mi do płacenia w PayPalu e-karta z mBanku. Zalety - nie masz kredytu w karcie, więc nie martwisz się spłatą, terminami itp., doładowujesz kartę online z konta w mBanku do takiej kwoty jaka chcesz wydać, więc nawet jesli dane karty "wyciekną" to nikt nie ściągnie Ci z konta lub nie narobi zadłużenia (co na karcie kredytowej jest mozliwe) nic więcej niz to czym "załadowałeś" kartę... Taka e-karta to cos w rodzaju kartowego prepaida ;)

I jeszcze jedno - e-karta może służyc takze do płacenia w miejscach, gdzie PayPal nie jest obsługiwany, więc ten sposób jest bardziej elastyczny.

Uwaga, wyrabiając e-kartę deklarujesz, czy ma być rozliczana w USD czy w EURO - jak do DX'a to lepiej w USD - nie będzie podwójnego przewalutowania i przez to będą niższe koszty płacenia.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
bandit

Hm to ciekawe :) Z tymi wyplatami srodkow to wiem dlatego robie przelew tylko na taka kwote za jaka chce nabyc dany towar. Przelew wykonuje nie wychodzac z domu i mam je na koncie w 24h a gdy juz srodki wplyna na konto Pay Pal dostaje @ i wiem ze juz moge robic zakupy wiec nie narzekam a co do tej karty to ciekawe , masz na mysli taka : ?

http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/

Z tego co widze koszt uzytkowania rocznego takiej karty to 25 zl ? Czy placi sie tylko raz gdy sie ja zamawia ?
Ostatnio zmieniony piątek 19 gru 2008, 16:47 przez bandit, łącznie zmieniany 1 raz.
Xarloks

Opłaca sie tego Romisena RC-K4 (samego bez dodatków) za 120 zł??
jakąś ładowarke do li-xx to mam (zainteresowania modelarskie rc) tylko nie jestem pewien czy jeszcze działa dawno jej nie używałem, li-xx zawsze moge sobie dokupić (2 sztuki chyba działających no-protekted mam).
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Xarloks pisze:Opłaca sie tego Romisena RC-K4 (samego bez dodatków) za 120 zł?? [...]
No nie opłaca się wcale... przecież na DX masz go za $17.24, czyli 52 złote. Wysyłka gratis, nie, przepraszam... tracked air mail za $0,01 :)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

bandit pisze:... a co do tej karty to ciekawe , masz na mysli taka : ?

Z tego co widze koszt uzytkowania rocznego takiej karty to 25 zl ? Czy placi sie tylko raz gdy sie ja zamawia ?
Tak, taką mam na mysli. Koszt to faktycznie 25 PLN rocznie - jak zamawiasz i potem co roku.

A w porównaniu do przelewu - poprostu nie musisz czekać aż dojdzie do PayPala... :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
bandit

Ychym, to pomysle nad ta opcja :) I napewno warto gdy komus zalerzy miec szybko i duzo zamawia. Dzieki za odpowiedz :)
kisi

Post autor: kisi »

Pikom pisze:
bandit pisze:... a co do tej karty to ciekawe , masz na mysli taka : ?

Tak, taką mam na mysli. Koszt to faktycznie 25 PLN rocznie - jak zamawiasz i potem co roku.

A w porównaniu do przelewu - poprostu nie musisz czekać aż dojdzie do PayPala... :)
Jeszcze nigdy nie musialem czekać na dotarcie kasy do PayPala. Placenie sama karta a posrednio przez PayPala daje to że w drugiej opcji nie jest widoczne nr karty oraz twoje dane personalne, wiec jest bezpieczniej - po to wlasnie zostal stworzony PayPal. Placenie bezposrednio Visa w necie jest w miare bezpieczne (o ile mozemy mowic o bezpieczenstwie w sieci) o ile kupujesz cos w miejscach pewnych. Jesli natomiast chcesz kupic cos na dalekim wschodzie, rosji to raczej nie zalecalbym placenia gołą kartą (nawet eKarta).
ODPOWIEDZ