Hej. Jak coś, miałbym nowy nieużywany zasilacz 230V CC 1,4A który spokojnie zasiliłby te 4 szt. XM-L w szeregu. Konstrukcja bliźniacza do znanych i cenionych MW serii LPC.
W zupełności wystarczy 1050 mA, z czterema XM-L. ten radiator będzie miał ciężko przy prądzie 1,5A w diodę, mocno się nagrzeje w pomieszczeniu bez cyrkulacji powietrza w kilka minut. Miałem większy radiator 3xXM-L i 1400mA i po pół godzinu nie można go było dotknąć.
Pytanie jaka cyrkulacja skoro pleksa bardzo utrudni przepływ powietrza - brak jakiegokolwiek obiegu. W tym wypadku to ja bym bał się puścić i 1A w 4 ledy. Z wymuszonym obiegiem to i 2 A podejdzie.
Ja tam widzę, że pleksa (czy cokolwiek tam jest z przodu, chyba raczej szkło) nie zasłania dołu/góry, więc cyrkulacja jest. Nie jest to zamknięte pudełko - klosz też tylko dochodzi do pleksy, a nie zasłania przepływu (jest mniejszy).
Problem w tym że ten otwór nie zapewni dobrego przepływu powietrza jeśli żeberka będą zasłonięta tak jak pokazano to na fotografii na górze i o to mi chodziło.
jak możesz dać wentylator nawet mały to już jest super. Co do zasilacza to ostatnio sprawdziłem ładowarkę philips tą co była w biedronce na 2xUSB. Daje równo 2,35A w XM-L bez żadnych rezystorów ograniczających, ot takie źródło prądowe. Tanie i małe Jak zastowujesz odpowiednie rezystory równoważące to z jednej zaświecą dwie bez problemu. Niestety szeregowo nie chcą, działa znów ograniczenie napięciowe (ale to myślę jest kwestia jednego-dwóch rezystorów w środku.
Saud: dobra rada - kup zwykłą, liniową żarówkę. Kobieta będzie Ci wdzięczna.
Chyba, że tak dobierzesz diody, żeby mieć charakterystykę zbliżoną do światła dziennego/mocnego halogena.
Natomiast jak się uparłeś na XM-Le, to:
1) zmień radiator na taki, co będzie miał lamele pionowo
albo
daj z boku wentylator albo dwa (lepiej dwa - wtedy będziesz mógł puścić je trochę wolniej = ciszej)
3) diody dobierz tak jak pisałem, inaczej będziesz miał przekichane jak połowica będzie chciała się umalować i potem wyjdzie na miasto
4) sprawdź czy matówka na kloszu rozprasza światło w odpowiednim stopniu, jeśli nie - kombinuj dyfuzor
Generalnie z mojego doświadczenia - światło górne w łazience - diody jak najbardziej. Lustro - nie. Sam się nabawiłem kombinując z widmem światła, dyfuzorami, żeby cieni głupich nie było i skończyło się na żarówce za 25 zł.