Domowe oświetlenie diodami cree
Domowe oświetlenie diodami cree
Witam, kilka dni temu instalowałem u znajomego oświetlenie korytarza w jego domu z tym że do tego użyłem wkładów diodowych własnej konstrukcji. Moje wkłady ledowe mają typowe wymiary wkładów halogenowych MR16 i pasują w oprawy dedykowane właśnie pod te żarówki.
W konstrukcji zastosowałem kolimatory okrągłe 15 stopni oraz diody Q5 co pozwoliło uzyskać sporą ilość światła z każdego punktu oświetleniowego, jako zasilacza użyłem gotowego produktu firmy Lediko http://www.lediko.com/file.php?nazwa=pl_prd_zas_20 ( jest to ten z napisem NOWOŚĆ ) jego moc to 20Wat max, ma możliwość wyboru prądu 350-700-1050mA jak i pozwala na zamontowanie dodatkowego potencjometru do regulacji siły świecenia na każdym z ustawionych prądów. Pomieszczenie oświetlane ma wymiary 1,5mx5m z małą odnogą po środku czyli coś na kształt litery T. Do oświetlenia użyłem 7 wkładów i wynik przerósł moje oczekiwania, korytarz jest mocno oświetlony, kolor światła dosyć zimny jak to Q5 z DX ale ładnie się rozchodzi po pomieszczeniu i sprawia bardzo pozytywne wrażenia estetyczne. Niestety zapomniałem zabrać aparatu na montaż i nie ma fotek gdy wszystko już działa jednak nic straconego bo lada dzień będę montował oświetlenie w łazience i wtedy zobaczycie jak to się prezentuje, dodatkowo na kolimatory założyłem gumki GITD co pozwala uzyskać efekt gwiazd na niebie po wyłączeniu oświetlenia.
Ostatnie zdjęcia przedstawiają spot który jest mocowany bezpośrednio do ściany za pomocą dwóch wkrętów i służy do oświetlania witryny w ścianie. Na tę chwilę to wszytko, pozdrawiam i szczerze polecam ledy w oświetleniu domowym, ja jestem w trakcie wymiany oświetlenia w swoim domu .
W konstrukcji zastosowałem kolimatory okrągłe 15 stopni oraz diody Q5 co pozwoliło uzyskać sporą ilość światła z każdego punktu oświetleniowego, jako zasilacza użyłem gotowego produktu firmy Lediko http://www.lediko.com/file.php?nazwa=pl_prd_zas_20 ( jest to ten z napisem NOWOŚĆ ) jego moc to 20Wat max, ma możliwość wyboru prądu 350-700-1050mA jak i pozwala na zamontowanie dodatkowego potencjometru do regulacji siły świecenia na każdym z ustawionych prądów. Pomieszczenie oświetlane ma wymiary 1,5mx5m z małą odnogą po środku czyli coś na kształt litery T. Do oświetlenia użyłem 7 wkładów i wynik przerósł moje oczekiwania, korytarz jest mocno oświetlony, kolor światła dosyć zimny jak to Q5 z DX ale ładnie się rozchodzi po pomieszczeniu i sprawia bardzo pozytywne wrażenia estetyczne. Niestety zapomniałem zabrać aparatu na montaż i nie ma fotek gdy wszystko już działa jednak nic straconego bo lada dzień będę montował oświetlenie w łazience i wtedy zobaczycie jak to się prezentuje, dodatkowo na kolimatory założyłem gumki GITD co pozwala uzyskać efekt gwiazd na niebie po wyłączeniu oświetlenia.
Ostatnie zdjęcia przedstawiają spot który jest mocowany bezpośrednio do ściany za pomocą dwóch wkrętów i służy do oświetlania witryny w ścianie. Na tę chwilę to wszytko, pozdrawiam i szczerze polecam ledy w oświetleniu domowym, ja jestem w trakcie wymiany oświetlenia w swoim domu .
Świetny projekt i jeszcze lepsze wykonanie!
Ponieważ mnie też coś takiego czeka w niedalekiej przyszłości, przyznaję szczerze, że czytam i oglądam te zdjęcia jak jakąś dobrą instrukcję wykonania.
Czy zastosowanie kolimatorów o kącie 15° było zaplanowane (osobiście myślałem o czymś z większym kątem - może niepotrzebnie)?
Ponieważ mnie też coś takiego czeka w niedalekiej przyszłości, przyznaję szczerze, że czytam i oglądam te zdjęcia jak jakąś dobrą instrukcję wykonania.
Czy zastosowanie kolimatorów o kącie 15° było zaplanowane (osobiście myślałem o czymś z większym kątem - może niepotrzebnie)?
Pozdrawiam
Aphi
Aphi
Według mnie te kolimatory są do tego stworzone, rozstawione są co około 70cm, światło równo rozchodzi się po pomieszczeniu. Dobieraliśmy je na zasadzie prób, do oświetlenia punktowego nadają się kolimatory o kącie 4 stopni, wygląda to dosyć efektownie i na pewno sprawdzi się w domowym oświetleniu. Zastosowanie kolimatorów 30 stopniowych nie daje tak dobrych efektów gdy montowane są w suficie ale do oświetlenia blatu w kuchni są bardzo dobre i tam się sprawdzą. Ja aktualnie wymieniam u siebie w łazience halogeny na ledy i to też niedługo pokażę.
Przygody ciąg dalszy, tym razem nie wytrzymałem i zamontowałem oświetlenie swojej łazienki, w oryginale było to oświetlenie halogenowe 4x20W. Instalacja elektryczna zasilająca halogeny nie pozwoliła na zasilanie szeregowe ledów i zmuszony byłem użyć nowego trafo ze względu na to że poprzedni zasilający żarówki był elektroniczny. Każdy z ledów R2 z DX ma swój driver ( by Edim ) ustawiony na 700mA, który daje możliwość wysterowania nawet na więcej niż 1A, kolimatory te same co wcześniej, uszczelka GITD na kolimatorze sama obudowa spota anodowana na stare złoto, trafo ma wydajność 40W i kosztował 20zł. Według mojej żony jest troszkę ciemniej niż przy oświetleniu halogenowym jednak różnica jest minimalna, można by to zmienić sterując ledy prądem 1A ale nie widzę potrzeby gdyż jak dla mnie światła jest i tak sporo. Cel osiągnięty, było 80W jest nie całe 12W jasność porównywalna a oszczędność spora, u kolegi będę instalował oświetlenie na 5 ledach jednak tym razem Q2 ciepły warm white A5, kolor identyczny jak światło żarnikowe, jak zamontuję zrobię fotki.
Co do kosztów to jeżeli można zbudować od początku instalację to polecam gotowe zasilacze led koszt 60-100zł diody z DX więc wiadomo, kolimator około 10zł no i obudowa alu ceny jeszcze nie analizowałem.
Co do kosztów to jeżeli można zbudować od początku instalację to polecam gotowe zasilacze led koszt 60-100zł diody z DX więc wiadomo, kolimator około 10zł no i obudowa alu ceny jeszcze nie analizowałem.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
Dioda jest przyklejona do tego aluminiowego krążka od spodu klejem termicznym Fujik z DX, do leda kolimator z taśmą samoklejącą. Zasilanie z trafo 11,7V jest wyprostowane za pomocą mostka prostowniczego o wydajności 8A wraz z kondensatorem 1000uF na 50V co był by zapas . Konstrukcja klejona gdyż tak najszybciej i prosto, bez większych problemów można to rozmontować ale nie widzę takiej potrzeby . Led jest zasilany za pośrednictwem drivera, ustawiony jest na 700mA w diodę a zasilać go można od 6V-20V więc takie trafo jest odpowiednie, po wyprostowaniu daje bez obciążenia 17V.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- Calineczka
- Kontakt:
Midi, piękne
Co do fotek-może na przyszłość taka sama ekspozycja przed zmianą na ledy i po? Będzie widać różnice na zdjęciach, będzie pewność.
Co do elektrolita, wydaje mi się że 1000uF to maława pojemność przy takim obciążeniu. Ledy masz połączone szeregowo? Jakie jest ich Vf po zsumowaniu? Sprawdź w czasie pracy ten kondensator, przypuszczam, że może się grzać i szybciej niż byś chciał zakończyć żywot. Nie wiem czy nawet gdyby stracił parametry to zauważysz te zmiany na oko, zależy ile masz zapasu napięcia po wyprostowaniu i odfiltrowaniu w stosunku do potrzeb led-ów.
Co do fotek-może na przyszłość taka sama ekspozycja przed zmianą na ledy i po? Będzie widać różnice na zdjęciach, będzie pewność.
Co do elektrolita, wydaje mi się że 1000uF to maława pojemność przy takim obciążeniu. Ledy masz połączone szeregowo? Jakie jest ich Vf po zsumowaniu? Sprawdź w czasie pracy ten kondensator, przypuszczam, że może się grzać i szybciej niż byś chciał zakończyć żywot. Nie wiem czy nawet gdyby stracił parametry to zauważysz te zmiany na oko, zależy ile masz zapasu napięcia po wyprostowaniu i odfiltrowaniu w stosunku do potrzeb led-ów.
Ledy zasilane są równolegle bo taka była instalacja z halogenami, w każdym punkcie przyłączeniowym jest 17V DC, każdy z ledów jest sterowany osobnym driverem ustawionym na 700mA w tym przypadku Vf ledów nie ma znaczenia, każdy świeci taką samą jasnością.
- Calineczka
- Kontakt:
-
Szanowni a co myślicie o tym:
http://allegro.pl/item478605005_power_led_mr16_3w_12v_180_lm_cree_zimna_video_gw.html
Rozwiązanie o tyle dobre iż nie trzeba kombinować wkładów pod halogeny, tak jak zrobił to kol. midi.
Planuję wymianę 4 halogenów oświetlających szafę na oświetlenie LED.
Pozdrawiam
http://allegro.pl/item478605005_power_led_mr16_3w_12v_180_lm_cree_zimna_video_gw.html
Rozwiązanie o tyle dobre iż nie trzeba kombinować wkładów pod halogeny, tak jak zrobił to kol. midi.
Planuję wymianę 4 halogenów oświetlających szafę na oświetlenie LED.
Pozdrawiam