Oświetlenie roweru z DX.COM, prośba o poradę
Oświetlenie roweru z DX.COM, prośba o poradę
Witam serdecznie,
jako, że to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość:)
Troszkę przekopałem forum, i zdziwiłem się, że latarka to nie tylko latarka:D ale na tyle złożone urządzenie (i mnogość opcji), że już rozbolała mnie głowa i nie wiem co robić;)
Przegrzebując DX.com wynalazłem takie pozycje:
POPPas W-878
Mocowanie:
Universal Bike Mount
Tył (wiem że pewnie wiocha, ale ciekaw jestem jak to działa:) ):
UFO Laser
LUB
Owimin BRL-201
Tył proszę potraktować jako ciekawostkę;) Natomiast co do przodu, liczę na sporo światła, w miarę rozproszonego. I tu pojawia się największy problem, czy trzeba coś grzebać przy tej latareczce? Wolał bym, żeby to był zakup plug and play:)
Jeśli nie ta, to proszę o podobne cenowo propozycje, nie zależy mi na jak najjaśniejszej diodzie:)
jako, że to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość:)
Troszkę przekopałem forum, i zdziwiłem się, że latarka to nie tylko latarka:D ale na tyle złożone urządzenie (i mnogość opcji), że już rozbolała mnie głowa i nie wiem co robić;)
Przegrzebując DX.com wynalazłem takie pozycje:
POPPas W-878
Mocowanie:
Universal Bike Mount
Tył (wiem że pewnie wiocha, ale ciekaw jestem jak to działa:) ):
UFO Laser
LUB
Owimin BRL-201
Tył proszę potraktować jako ciekawostkę;) Natomiast co do przodu, liczę na sporo światła, w miarę rozproszonego. I tu pojawia się największy problem, czy trzeba coś grzebać przy tej latareczce? Wolał bym, żeby to był zakup plug and play:)
Jeśli nie ta, to proszę o podobne cenowo propozycje, nie zależy mi na jak najjaśniejszej diodzie:)
W jakim sensie nieporozumienie przód?:) Na tył faktycznie WALLE kupię bo już trochę przegrzebałem forum. Czym się kierować przy przodzie? Max to 60 zł co chcę wydać. Mam teraz "extra" lampkę "PowerBeam" z 5 diodami:D ale chyba ten POPPas i tak przebił by go na głowę;) Chcę być widoczny i wiedzieć gdzie jadę, ale nie musi urywać to tyłka:) tak w granicach rozsądku:)
Dziura pod diodą nie wróży niczego dobrego. Na fotkach widziałem, że na pokładzie jest 4xAMC czyli pakujemy w diodę 1.4A, a to już sporo za dużo jak na diodę która opiera się jedynie na 1mm rancie.
Chyba, że włącznik jest tak kiepski i wprowadza duże straty.
Wejdź na fasttech.com i zobacz convoy S2. Jesli plug& play to wersja 2.1A dla 2.8A trzeba się pokusić o małe usprawnienia.
Chyba, że włącznik jest tak kiepski i wprowadza duże straty.
Wejdź na fasttech.com i zobacz convoy S2. Jesli plug& play to wersja 2.1A dla 2.8A trzeba się pokusić o małe usprawnienia.
Co do tylnych lampek to nie są aż takie złe. Jakieś pół roku temu kupiłem z ciekawości i przeceny o taką i nie jest aż taka słaba, co prawda przy WALLe-m wypada blado ale jest w zupełności wystarczająca.
EXIF; t:2s , F:3,5 , ISO 200
Walle
twór z DX
Te laserowe linie są naprawdę bardzo dobrze widoczne w nocy zwłaszcza jak migają.
EXIF; t:2s , F:3,5 , ISO 200
Walle
twór z DX
Te laserowe linie są naprawdę bardzo dobrze widoczne w nocy zwłaszcza jak migają.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Uchwyt lepiej kup ten http://dx.com/p/universal-bicycle-mount-8274
Ostatnio zamawiałem i dostałem ten, 20 dni czekałem. Mocno trzyma latarki. Na eBay ostatnio widziałem gdzieś taki za 0,99 $ i chyba z wysyłką free. Na bardziej przyzwoitą lampkę przednią musisz chyba raczej zwiększyć budżet.
Co do tylnej również polecam Mactronic Walle, kupiłem do 3 rowerów w domu, brat też ma Smart z mocną diodą na górze i 2ma słabszymi na dole i też to bardzo dobrze świeci, dodatkowo chyba miała drugi uchwyt że można było go przyczepić na tylny trójkąt ramy i mieć ją z boku koła.
Ostatnio zamawiałem i dostałem ten, 20 dni czekałem. Mocno trzyma latarki. Na eBay ostatnio widziałem gdzieś taki za 0,99 $ i chyba z wysyłką free. Na bardziej przyzwoitą lampkę przednią musisz chyba raczej zwiększyć budżet.
Co do tylnej również polecam Mactronic Walle, kupiłem do 3 rowerów w domu, brat też ma Smart z mocną diodą na górze i 2ma słabszymi na dole i też to bardzo dobrze świeci, dodatkowo chyba miała drugi uchwyt że można było go przyczepić na tylny trójkąt ramy i mieć ją z boku koła.
- lord_craven
Jak uchwyt ma być pewny i konkretny to wybór tak naprawdę jest tylko jeden, czyli Led Lenser: http://allegro.pl/led-lenser-uchwyt-row ... 11883.html (sprawdź sobie też inne aukcje tego sprzedającego).
Lampka na tył to Walle. A na przód się nie wypowiem, bo L2P jest w innych pieniądzach niż Twój przedział.
Lampka na tył to Walle. A na przód się nie wypowiem, bo L2P jest w innych pieniądzach niż Twój przedział.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
- lord_craven
Lepiej zapłacić parę złoty więcej i kupić coś porządnego na dłużej niż kupować byle co a częściej.
Chociażby tylko do jeżdżenia po asfaltach wystarczyło by mi co innego niż Gregowa L2P, ale wolałem dopłacić i mieć coś na przyszłość (myślę o jakimś "góralu") jak i porządną EDC (choć dla mnie czołówki są szczytem poręczności).
Ale przez te rozważania to się robi coraz większy offtop.
Wotti, masz podane co każdy z nas uważa za słuszne. Wybieraj, dopytuj. Poradzimy w miarę możliwości.
Chociażby tylko do jeżdżenia po asfaltach wystarczyło by mi co innego niż Gregowa L2P, ale wolałem dopłacić i mieć coś na przyszłość (myślę o jakimś "góralu") jak i porządną EDC (choć dla mnie czołówki są szczytem poręczności).
Ale przez te rozważania to się robi coraz większy offtop.
Wotti, masz podane co każdy z nas uważa za słuszne. Wybieraj, dopytuj. Poradzimy w miarę możliwości.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
Używam od jakiegoś czasu zamiennika uchwytu led lensera - https://www.fasttech.com/products/1181500 . Jak na razie nie mam z nim żadnych problemów a cena jak widać bardzo przystępna .
Więc tak,
Tył Walle
Przód, jestem zdecydowany na Convoy S2, wersja żeby przy niej nie grzebać:)
Natomiast kwestia aku.. czy takie 2packi z fastecha aku (za jakieś 5$) do Convoy S2 są dobrym wyborem? wystarczy mi żeby trzymały 2 sztuki łącznie 1h przy maxymalnym trybie. A ładowarka za 5$ najprostsza do tego (również z FT)?:) Boje się żeby nie spalić chałupy;)
Tył Walle
Przód, jestem zdecydowany na Convoy S2, wersja żeby przy niej nie grzebać:)
Natomiast kwestia aku.. czy takie 2packi z fastecha aku (za jakieś 5$) do Convoy S2 są dobrym wyborem? wystarczy mi żeby trzymały 2 sztuki łącznie 1h przy maxymalnym trybie. A ładowarka za 5$ najprostsza do tego (również z FT)?:) Boje się żeby nie spalić chałupy;)
Ładowarkę bierz tą:
Wersja z powerbankiem http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... r-version-
lub bez PB http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... chargeable
Wg. opisu ładowarki są oparte o TP4057 czyli scalaki dedykowane do ładowarek li-ion, z regulowanym prądem ładowania rezystorkiem pomiarowym do max 1A i z małym błędem napięcia końcowego.
Coś mi świta, że ok 2% to było.
Akusy weź 4 sztuki od Woytazo i będzie dobrze.
Wersja z powerbankiem http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... r-version-
lub bez PB http://www.fasttech.com/products/1421/1 ... chargeable
Wg. opisu ładowarki są oparte o TP4057 czyli scalaki dedykowane do ładowarek li-ion, z regulowanym prądem ładowania rezystorkiem pomiarowym do max 1A i z małym błędem napięcia końcowego.
Coś mi świta, że ok 2% to było.
Akusy weź 4 sztuki od Woytazo i będzie dobrze.