Procek byłby fajny jako latarkowy sterownik gdyby nie fakt że Atmel dał strasznie ciała... Procek ma ADC, ale nie ma wewnętrznego napięcia odniesienia, tak jak np 1.1V w attiny13. Można mierzyć tylko względem VCC co jest straszną głupotą, nie wiem o czym oni tam myśleli przy projektowaniu.
Ale ok, pomyślałem że do zmiany trybów itd nadaje się świetnie, a i ogniwa można zabezpieczyć przed zbytnim rozładowaniem ponieważ procek ma mechanizm VLM - voltage level monitor - monitoruje własne napięcie zasilania i może ustawić flagę lub skoczyć do przerwania gdy napięcie spadnie poniżej ustawionego limitu. Istnieją dwa poziomy napięcia do których można ustawić flagę/przerwanie, 3,7V oraz 2,5V, i dwa jeszcze niższe poziomy pod które można ustawić reset procesora - ale to nie jest nam potrzebne. Tak nawiasem mówiąc procek jednak ma jakieś wewnętrzne napięcie odniesienia ale nie można go wykorzystać do ADC

Sterownik byłby włączony szeregowo z diodą, tzn max wypełnienie to 90-95%. Co za tym idzie musi być zasilany szeregowo przez diodę + kondensatorek podtrzymujący go przy życiu gdy tranzystor będzie zwierał zasilanie. Jeśli by dać zwykłą 1N4148 o spadku 0,7V, a VLM nastawić na 2,5V, to flaga zostałaby ustawiona przy napięciu ogniwa równym 3,2V - więc można stosować zwykłe 3x1,2V lub 18650, można dobrać diodę o innym spadku, wystarczy tylko tranzystor który otworzy się przy 2,5V. Po ustawieniu tej flagi program by podejmował odpowiednie kroki aby nie rozładować ogniwa.
Chciałbym się zapytać co o takim "zabezpieczeniu" sądzicie. Naskrobałem już taki wstępny program i testuję te VLM, i działa nawet ładnie. Niestety kontroli prądu brak. Gdyby ten szkrabik miał wewnętrzne napięcie odniesienia to nie byłoby problemu, a tak trzeba kombinować - ale ja lubię kombinować

Od razu odpowiem na pytanie "czemu nie dasz attiny13" - mógłbym, ale chcę zrobić coś ciekawego na attiny10. Po za tym mini latarka którą chcę sklecić będzie miała 14mm średnicy w środku więc miejsca na attiny13 brak. Wejdzie tylko attiny10, tranzystor w sot23, dioda i kondensator.
Można w sumie pokusić się o dostarczenie napięcia referencyjnego na jeden z pinów ADC na podstawie którego można obliczyć VCC no i co za tym idzie zmierzyć prąd diody, jednak nawet dodanie najprostszego układu z napięciem odniesienia (dioda i rezystor) zwiększa gabaryty całości tak że już lepiej wstawić attiny13.
Aha, ten układ może pracować nawet przy 500Hz! Ja puściłem go na 1kHz, ustawiłem fast PWM w trybie 15 z TOP na OCR0A, ustawiając TOP na 10, więc jest regulacja jasności w 10 krokach - a jako że rozdzielczość PWM jest bardzo mała, to procek może pracować przy 1kHz - a co za tym idzie pobór prądu jest bardzo mały.