xp-g2 z Maritexu

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
sp5it

xp-g2 z Maritexu

Post autor: sp5it »

Witam.
Chcę wymienić diody w mojej lampce rowerowej na xp-g2.
Waham się między XPGBWT-L1-0000-00CE7-7A4Q4 a XPGBWT-L1-0000-00FE3-3A0R4
Czy R4 będzie dawać wyraźnie więcej światła biorąc pod uwagę, że w lampce są 4 diody pędzone około 1.2A? Jest tu 100 kontra 130lm.
Czy R4 nie będzie za bardzo wpadać w niebieski?
Jak już wymieniać chciałbym mieć przyjemny odcień światła.
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zależy co mają te diody oświetlać ale barwa 3A jest wg mnie bardzo przyjemna w latarkach (bankowo nie jest zimne ani tym bardziej niebieskie). Jeśli zależy Ci na bardzo ciepłej bieli, praktycznie jak ze świeczki to wtedy 7A będzie bardzo bliskie temu. 30% różnicy w ilości światła jest już spokojnie zauważalne no ale czasem barwa jest ważniejsza i pozwala dostrzec więcej.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

sp5it, jeśli szukasz cieplejszych to posiadam XP-G2 R4 4B (4750K). Jak coś zapraszam na PW.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

sp5it pisze: Jak już wymieniać chciałbym mieć przyjemny odcień światła.
Tak, jak ElSor napisał: zależy, co chcesz uzyskać... Moje pierwsze zamówienie z Mariteksu wyglądało tak, że wziąłem chyba z 5 diod Cree z całego zakresu temperaturowego, od Cool White, przez Outdoor White, Neutral White, Warm White, aż do HCRI (choć teraz myślę, że nazywanie CRI=>85 lekką przesadą). Tak, że dzięki temu ja teraz już wiem jakie ja barwy lubię. Co niewiele pomaga w doradzaniu komuś innemu... :(

Wszystkie diody o temperaturach, które mi się nie podobały poszły do latarek wydanych jako prezenty dla mniej wymagających ludzi :) - te ładne prawie wszystkie zostały u mnie. Następne zamówienie już było tylko w lubianej przeze mnie (i przez żonę) temperaturze :D - bez niespodzianek.

Aaaa, W ogóle w XP-G, XM-L nawet zimne białe (nawet R5 (XP-G) to dla mnie w niebieski nie wpadają. Są zimne, ale do niebieskiego to im daaaleko. :D Kompletnie inna bajka niż było w SSC P4 na przykład, że o chińczykach nie wspomnę.

[jeszcze dodam, że ja jestem wielbicielem ciepłego światła (2500-3000k) i żadne +30% (mało widoczne okiem), czy nawet gdyby było +50%, czy +100% (dopiero 100% światła daje znaczną różnicę dla oka, choć i tak nie powalającą*) w zimniejszych (nawet neutralnych) nie jest w stanie mnie przekonać do zmiany ciemniejszej a cieplejszej diody)

Prosty test.
Bierzemy 3 takie same źródła światła (3 takie same diody, latarki, żarówki....) nie mamy innych źródeł - jest raczej ciemno,
włączamy jedną - jasno,
włączamy drugą (+100% więcej światłą) wyraźnie jaśniej.
włączamy trzecią (+50% więcej światła) - no trochę jaśniej.. (tylko trochę!!!) Można próbować z kolejnymi mając (kolejno +33%, +25%, +20%, +17% itd).

Dla mnie wniosek jest jeden, (i do do ustawiania trybów i nie tylko) żeby była znacząca różnica dla oka musi być +100% więcej światła (co najmniej). Żeby była zauważalna różnica, to conajmniej 30%. (najlepiej 50%) mniejsze % są nie grają roli.

Pozdrawiam marmez
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

marmez pisze:
sp5it pisze: Jak już wymieniać chciałbym mieć przyjemny odcień światła.
Tak, jak ElSor napisał: zależy, co chcesz uzyskać...
Przyjemny odcień :) Luxeon V WW0S pasował mi idealnie.
Wezme z Maritexu outdoor white 5000K i powinny byc OK.
M
ODPOWIEDZ