Odcięcie zasilania z akku

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
cre_9

Odcięcie zasilania z akku

Post autor: cre_9 »

Chcę zbudować lampkę zasilaną pakietem akumulatorów 14,8V.
Myślałem o połączeniu 4*li-ion Protected, czyli 14,8V i nie dawać już żadnego PCB. Wtedy ładowałbym ładowarką normalną do li-ion 14,8V i samo by odcięło ładowanie na 4,2V ?
Tylko mam problem z rozładowywaniem: zabezpieczenie baterii jest na 2,75V, jeśli to jest napięcie ok i mogę świecić lampką do momentu aż zabezpieczenie w baterii mi odetnie zasilanie to problemu nie mam.
A jak lepiej nie jechać do takiej granicy, to chciałbym jakiś prosty układ, który podłączony szeregowo między sterownikiem led a baterią odetnie zasilanie jak napięcie spadnie poniżej powiedzmy dla przykładu 12V.
Skąd wziąść takie coś i czy w ogóle bezpieczne to będzie jak tak będę korzystał z aku?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Heh rozładowywanie Li-Ion w szeregu to paskudny temat. Powiem szczerze ja staram się tego unikać. Jak juz się decydujesz to kup dobre ogniwa (ponoć takowe są od AW z płytką protected). Zapomnij że zrobisz użyteczną aplikację na tanich chinolach protected Ultrafire/TrustFire. Suma summarum będziesz miał efekt nagłego zgaśnięcia w torze zasilania. A czemu? A dlatego że w jednym z aku zadziała ochrona protected 2,75V a sąsiednie będzie miało 3,4V i prawdopodobne że jedno będzie z uszkodzonym PCB gdzie sobie akus będzie pracował na 1,8V :wink: Czarny scenariusz, według mnie bardzo możliwy :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

cre_9, kupujesz dowolne ogniwa dobrej jakości + do tego PCB zabezpieczające na 14,4 i po sprawie. W wersji eco najłatwiej takie pcb znaleźć w baterii laptopowej :D.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
marekb

Post autor: marekb »

Cześć!
Szukam jakiegoś zabezpieczenia przed rozładowaniem :???:
Może znajdzie się jakiś wypróbowany schemacik :mrgreen:

Dominiku możesz rozwinąć kwestię PCB ze starej baterii laptopowej ?

Pozdrawiam
:wink:
ODPOWIEDZ