Dyskusja o Chińskich telefonach i nie tylko...

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

U mnie 3 tygodnie ale to nie na temat Panie Skaktus ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

W zasadzie najwięcej problemów z komputerami znajduje się między krzesłem a klawiaturą. Z telefonami i innymi sprzętami analogia jest ta sama.

W pracy
- Dlaczego ten komputer tak wolno się uruchamia?

Patrze na pulpit, na kolejną ikonkę miejsca brak, waga pulpitu 46GB, zaraz po uruchomieniu otwartych prawie 90 procesów.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zbychur pisze:W zasadzie najwięcej problemów z komputerami znajduje się między krzesłem a klawiaturą. Z telefonami i innymi sprzętami analogia jest ta sama.
O to właśnie chodzi.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dawno temu, siostra jednym machnięciem ręki "rozebrała" nierozbieralny telefon (Mitsubishi Trium Eclipse). Kiedyś dałem przyjacielowi C905 jako tel zastępczy, po kilu tyg zaczął narzekać że bateria krótko trzyma - jak był mój to 6-7 dni, u niego ledwo 12 - 14 godzin. Co się okazało ? Telefon wypychał mu spodnie, więc chodził z telefonem w bocznej kieszeni plecaka i jakoś tak kiedyś trafił na burzę :P

Kupno chińskiego telefonu to często dobra inwestycja, niestety nie należy się spodziewać dobrej jakości fotografii i dość często dobrej jakości odtwarzanej muzyki na słuchawkach. Często też zdarzają się problemy z dopasowaniem systemu do samej słuchawki, jednak to głównie w firmach "krzakach".
ILPT
Voit

Post autor: Voit »

skaktus pisze: (...)
Skoro koleżanka uszkodziła zawias w Dellu to śmiem twierdzić że problemy z telefonami są też jej winą. Telefon może być w idealnym stanie, wystarczy że kilka razy upadnie w pokrowcu i tyle z tego było :)
(...)
Prywatny telefon Koleżanki (na Androidzie) zachowuje się normalnie.

...Ostatnie zakupy laptopów Della nie były specjalnie udane.
W nowych, dwumiesięcznych laptopach zawiasy maja takie same luzy jak w starym Dellu, którego Teść używa do układania pasjansa.
To już chyba nie ta sama jakość, co kiedyś...
Awatar użytkownika
skaktus

Pewnie inny wykonawca. Mało kto wie, że przez pewien okres czasu laptopy Dell (kilka modeli) miały te same bebechy co Medion...
ILPT
Vigo

Post autor: Vigo »

Trochę offtopem, ale a propos Della, ja na mojego złego słowa nie powiem (INSPIRON 1764), ostatnio w Święta spadł mi tak z 1,5m na podłogę, był zamknięty, lewą krawędzią ostro gruchnął, a że waży swoje, bo to 17", pomyślałem :-| "no to koniec, fajny był Dell", "matryca pewnie poszła w drobny mak", a tu niespodzianka, w sumie nie było żadnych śladów po upadku, jedynie zatrzaski maskownicy klawiatury i ramki matrycy wypięły się w kilku miejscach (nie popękały nawet), żadnych pęknięć, obić, rys.
Specjalnie po tym lądowaniu rozebrałem go trochę, żeby obejrzeć czy zawiasy całe i w środku nie widać jakichś zniszczeń, no i powpinać te zatrzaski na miejsce i nic, wszystko w porządku, drugi tydzień już działa bezproblemowo jakby nic się nie stało. Jestem pod sporym wrażeniem.:)

___
Awatar użytkownika
skaktus

Czy ktoś się orientuje, czy w Andku 4.4.2 można kalibrować żyroskop ? Mój Wiko wariuje - potrafi z pionu przejść w poziom, ale nie potrafi powrócić.
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

Co do chińskich słuchawek, to uzywam Lenovo A850 od kwietnia zeszłego roku i cały czas jest ekstra.
Jedyne co przy nim robię, to zmieniam folię i etui :D do tej pory raz musiałem zrobić hard reset, ale to przez ilość zainstalowanych apek.
GPS szybko chodzi, aparat całkiem przyzwoity, całość chodzi mocno płynnie, ale bez nacisku na "perszing"
Niestety jest problem z jednym z dwóch Lenovo S650, batka umiera jak szalona. Z 30% do 5% potrafi zejść w 5 minut.
Możecie polecić jakaś apkę do śledzenia zużycia energii? Być może jakaś chińska aplikacja jest bardzo prądożerna
i działa gdzieś w tle. Jest coś godnego polecenia?
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

DNF - najlepsza aplikacja do baterii to Greenify. Możesz "greenifikować" aplikacje, bez trwałego zamrażania. A żeby sprawdzić prądożerność i monitorować baterię to GSam Battery Monitor Pro. Podaje Ci co ile "wcina", a do tego możesz sobie ustawić progi procentowe, przy których telefon dźwiękiem (dowolnie ustawionym) alarmuje o stanie baterii, temperaturze, napięciu. Mam go zainstalowanego razem z Battery Notifier i to naprawdę sprawdzone, bardzo przydatne aplikacje typu "must have". Poczytaj na temat tych apek na www.ipmart-forum.pl.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Voit

Post autor: Voit »

Deep Sleep Battery Saver.
Ściągnij i ustaw w tryb "senny".
DNF

Post autor: DNF »

Panowie, sprawa załatwiona. Po kalibracji baterii i usunięciu prognozy pogody jest całkiem nieźle :)
PawelG.

Post autor: PawelG. »

DNF pisze:usunięciu prognozy pogody jest całkiem nieźle :)
U mnie było dokładnie to samo, też widget od pogody żarł baterie jak głupi.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Po tygodniu obcowania z P3000S mogę stwierdzić że w tej cenie zakupu (choć i tak trochę przepłaciłem w stosunku do anulowanego preordera GB) jest to bardzo udane urządzenie.

Z największych zalet to oczywiście bdb ekran IPS i mimo że kąty widzenia nie są tak idealne jak w markowych flagowcach to jasność , kontrast i odwzorowanie barw jest porównywalne do urządzeń z pólki wyżej . Telefon jest bardzo szybki i nie zauważyłem żadnych przycięć na KitKacie 4.4.2 .

LTE działa poprawnie . Z denerwujących rzeczy to wibracja przy wybieraniu połączenia a właściwie to w momencie zestawienia połączenia z rozmówcą - nie udało mi się tego jeszcze wyłączyć a to zbędne jest .

Dual SIM przetestuje gdy tylko wymienię moją główną kartę na micro sim. Aparat mimo wielu narzekań działa OK i spełnia swoją funkcję wraz z całkiem mocnym flashem.

Mogę z czystym sumieniem polecić ten sprzęt jeśli ktoś szuka 5" z LTE i dualsim :)
elektroda.pl
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Można w nim instalować aplikacje na karcie pamięci?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
ODPOWIEDZ