Nie mają szans żadne lipo i li-ion, naladujcie w 15 minut, guzik z tego... wybuchną za 3-cim ładowaniu, albo będą syczeć jak mi kiedyś, a ja ładuje w takim czasie specjalną ładowarką i po 1000 cyklach będę miał 100 % pojemności (zresztą ładuję do 95 %), A korzystam z nich bo mi napądzają też silnik elektryczny, zatem po co mam stosować inne?. LiFe są górą i tyle, na mrozie też, w obsłudze też, żywotność bez porównania. 10 takich i mi rower elektryczny zapierdziela z miejsca od razu 30 /h , a to tylko 5 Kg. Z zasięgiem gorzej bo bilnas Wh sią kłania. W tym roku zrobię zsilanie + mega oświetlenie + silnik 2 KW ze 40 tych ogniw, czyli wzrośnie mi masa całości z balanserem o 20 kg, a zasięg bedę miał bliski 200 km + układ odzyskowo prądowy (tylko w life mozna pompowac energie).
Co do li-ion jak stosować to najnowsze panasonic, samsung i sanyo, głębokiego rozładowania, ze zmienianą chemią i ładowane do 4,35. Jak byłem w Japonii to już one były w sklepach elektronicznych, w przyszłym roku nazwożę tego tony.
Pozdr.
P.S zwalnia mi sie moj wlasny garaż w sobotę, zatem zacznę cuda, ajak pokończe to powklejam co znaczy 3000 lm z roweru i jak samochody się dziwią

-------------------------
blog z japonii:
www.japonia.pc2.pl
li-ion, lipo, life, ni-mh, pakiety, pcb, holdery, latarki - wszystko prosto od producenta