Jak naładować aku 3,6V 900mAh bez oryginalnej ładowarki.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

A jakie napięcie ma akumulator przed podłączeniem?
Bo jeśli akumulatorek nie jest rozładowany, to jest za mała różnica napięć aby płynął prąd na tyle duży by zapaliła się dioda potwierdzająca ładowanie, jeśli więc po podłączeniu akumulatorka masz na nim 1,5V to jest OK.
Jutro zbuduję układ próbny i sprawdzę dokładnie zachowanie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Masterion

Post autor: Masterion »

Akumulatorek, który wkładam ma 1,28V do 1,30V, bo zakładam różne.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No to faktycznie prąd płynący możne być zbyt mały, aby został wykryty, przez ten , w gruncie rzeczy bardzo prosty, układ kontroli ładowania.
Jak już poprzednio wspomniałem, dioda nie informuje o naładowaniu akumulatorka, tylko o osiągnięciu docelowego napięcia.
Jeśli po podłączeniu pojawi się na akumulatorku napięcie 1,5V, to układ przestaje ładować. Jest to bardzo prosty układzik, więc nie będzie działał jak "prawdziwa" ładowarka.
Ale wieczorem poskładam układ i zobaczymy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Wczoraj dość późno zakończyłem testy, więc piszę dzisiaj.
Układ faktycznie nie działa tak jak powinien, a mianowicie zapewnia zbyt mały prąd ładowania, na poziomie 35mA, przy napięciu akumulatorka 1,1V. Przyczyną tego zjawiska jest zbyt mała "szybkość" regulacji napięcia. winę za to ponosi przede wszystkim zbyt niskie napięcie wyjściowe, jak i mała dokładność stosowanego napięcia odniesienia, czyli napięcia Ube tranzystora pomiarowego.
Zastosowana w oryginale dioda zenara znacząco przyspieszała (nachylała charakterystykę regulacji) proces wyłączania ładowania, ze względu na bardzo niskie napięcie wyjściowe nie można było jednak jej zastosować, a zwykły dzielnik nie zapewnia prawidłowego działania układu.
Jedynym wyjściem będzie (według mnie) przeprojektowanie układu, aby uzyskać odpowiednią stromość charakterystyki regulacyjnej.
Pewną poprawę zapewniła zmiana wartości rezystorów R2 i R3 na mniejsze, ze względu na zmienione warunki pracy, ale i to, mimo, że przyniosło poprawę, nie rozwiązało problemu.
Zabieram się za projekt nowego układu.

Pozdrawiam
Masterion

Post autor: Masterion »

Witam

Na początku przepraszam za pomyłkę z tymi 2-3 mV. Nie chodziło mi o 3 tylko o 2 pozycje za przecinkiem. Obecnie jestem w trakcie eksperymentu, bo do Twojego dzielnika napięcia dolutowałem równolegle z rezystorem 2k w kierunku kolektora T1 diodę Zenera 4,7V. Nie wiem czy to dobry pomysł. Na dzielniku ustawiłem 1,5V a wyłączenie się diody nastąpiło przy 1,47V, ale ładowanie trwało, choć niewielkie, bo tranzystor całkiem nie wystygł.

[ Dodano: 31 Maj 2010, 22:31 ]
Witam ponownie. Nie byłem na forum dość dawno. Temat z ładowarką utknął w martwym punkcie i chciałbym się spytać czy zaprojektowałeś nowy układ o którym wcześniej wspomniałeś, ponieważ moje eksperymenty nie powiodły się.
cateye330h

Post autor: cateye330h »

Obrazek
Można by jeszcze zamieścić gotową płytkę do tego schematu? W szufladzie wala mi się laminat oraz chlorek żelazowy. To z chęcią bym zrobił sobie tą ładowarkę. Próbowałem zrobić płytkę w programie Eagle. I niby wszystko pięknie tylko nie wiem gdzie i jak się zwiększa grubość ścieżki? Może jest to wykasowane w wersji trial?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

cateye330h pisze:Próbowałem zrobić płytkę w programie Eagle. I niby wszystko pięknie tylko nie wiem gdzie i jak się zwiększa grubość ścieżki? Może jest to wykasowane w wersji trial?
Witam
Niestety ja nie używam Eagle, u mnie w Trax maker, klikasz prawym klawiszem na zaznaczonej ścieżce i pojawia się menu ze zmianą szerokości

Pozdrawiam
upek

Post autor: upek »

Witam!

Mógłbym uprzejmie prosić wersję poniższego schematu na np. LM350 z napięciem ładowania 4.35v i prądem 2A <pomocy>
Obrazek

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

W wolnej chwili przeliczę
upek

Post autor: upek »

Pyra znajdziesz chwilkę? :grin:

Możesz jeszcze podpowiedzieć, co zrobić żeby ograniczyć straty?

Pozdrawiam
upek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dla max napięcia 4,35V
R2 = 560&#937;
Dla prądu ładowania około 2A
R3 = R4 = 0,68&#937;

Pozdrawiam
HUDY147

Post autor: HUDY147 »

Odkopię troszkę temat :) Chciałbym się dowiedzieć czy podczas stosowania układu ładowania z dwoma lm317 (prądowy i napięciowy) ma znaczenie ich kolejność?
tzn od mostka pierwszy ma być prądowy lm a z niego zasilany napięciowy lm czy odwrotnie?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Pierwszy ogranicza prąd, drugi napięcie.
LM ma specyficzny sposób na wykorzystanie źródła napięcia odniesienia, więc wsadzenie ograniczenia prądowego jako drugi układ z kolei, będzie trudne w realizacji.

Pozdrawiam
HUDY147

Post autor: HUDY147 »

Dziękuję Ci za odpowiedź :) Czyli pierwszy LM wysterować np na 1,5A a drugi normalnie na 4,2v?

Wyjście z pierwszego lm zasilać ma lm napięciowy, dobrze rozumiem?

Diodę kontrolującą stan naładowania gdzie wstawić aby skutecznie działała?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Tak, taka powinna być kolejność.
HUDY147 pisze:Diodę kontrolującą stan naładowania gdzie wstawić aby skutecznie działała?
Możesz rozwinąć myśl?
Dlaczego nie zbudujesz zaprezentowanego kilka postów rozwiązania, sprawuje się poprawnie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ