Driver z trybami - nowe spojrzenie
No niestety tego się nie da uniknąć, dlatego chciałbym zrobić tak:df pisze: Ok, ale to także wiele nie zmienia, bo (znowu orientacyjnie) bardzo silnie powielasz tę samą przestrzeń:
- 1xAMC na 50% + 3xAMC na 50% - daje 50%
- 1xAMC na 75% + 3xAMC na 25% - daje 50%
- 1xAMC na 0% + 3xAMC na 63% - daje 50%
- itd.
Jest bardzo wiele takich "par" ustawień AMC-kanał.A i AMC-kanał.B, które dadzą sumarycznie tę samą wartość lub w tak nieznacznej okolicy, że nie da się tego zauważyć.
1. 350mA PWM
2. 700mA PWM + 350mA stałe
Można wtedy uniknąć dublowania się obszarów PWM, przy zachowaniu małego prądu przy LOW....
W sumie to, jak dla mnie, i tak niezły LOW, biorąc pod uwagę moją wiedzą programistyczną....df pisze:A i tak minimalną do osiągnięcia wartością będzie minimum z najsłabszego, czyli 1/256 z 350mA - czyli 1,37mA

Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Dziś wrócę do pierwotnego wątku, otóż jestem po kilkugodzinnej walce z driverkiem.
Objaw był taki, że driverek podczas obsługiwania "na sucho" z zasilacza i zmianie trybów przez rozłączanie kabelka od rezystora bazowego tranzystora sterującego chodził OK.
Natomiast po zmontowaniu z przetwornicą i zabudowaniu do docelowej latarki, trybów brak.
Pomiary wykazały, że napięcie na PinB.3 nie zdąży wzrosnąć do poziomu zapewniającego rozpoznanie stanu "1" przez procesor.
W tym wypadku konieczne okazało się dorobienie dzielnika wejściowego do tranzystora, co znacznie przyspieszyło szybkość narastania napięcia na PinB.3.
Wychodzi na to, że trafił mi się wybitnie dobry tranzystor
, który posiadał bardzo duże wzmocnienie, co skutkowało zatkaniem tranzystora przy bardzo niskim napięciu sterującym, przy którym przetwornica już nie pracowała, i napięcie na kondensatorze wejściowym już nie opadało.
Oto schemat poprawki rozwiązującej problem:

Pozdrawiam
Dziś wrócę do pierwotnego wątku, otóż jestem po kilkugodzinnej walce z driverkiem.
Objaw był taki, że driverek podczas obsługiwania "na sucho" z zasilacza i zmianie trybów przez rozłączanie kabelka od rezystora bazowego tranzystora sterującego chodził OK.
Natomiast po zmontowaniu z przetwornicą i zabudowaniu do docelowej latarki, trybów brak.
Pomiary wykazały, że napięcie na PinB.3 nie zdąży wzrosnąć do poziomu zapewniającego rozpoznanie stanu "1" przez procesor.
W tym wypadku konieczne okazało się dorobienie dzielnika wejściowego do tranzystora, co znacznie przyspieszyło szybkość narastania napięcia na PinB.3.
Wychodzi na to, że trafił mi się wybitnie dobry tranzystor

Oto schemat poprawki rozwiązującej problem:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?