rzeczywiste pojemności akumulatorów stosowanych w latarkach

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
anduril

Post autor: anduril »

cateye330h pisze:Tak prawdę mówiąc. Te eneloop'y są przereklamowane i tyle. Już wcześniej je testowałem. Ich pojemność już spadła, po niespełna kilku ładowaniach.
Jesteś pewien, że Twoje to nie fejki? Ponoć nie tak trudno trafić.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W związku z hurtowym ładowaniem wszystkiego ;) pomierzyłem pojemności posiadanych ogniw 18650. Ogniwa ładowane i rozładowane 1A
Trzy ogniwa zamienne do zgrzewania 2200mAh (kilkanaście ładowań)
1. 2191mAh
2. 2184mAh
3. 2205mAh
Dwa ogniwa TrustFire Protected 18650 2400mAh - ogniste (kilka ładowań)
1. 2396mAh
2. 2408mAh

Pomiar Mystery charger

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

No proszę, wszystkie bardzo ładnie się zaprezentowały.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Jestem w trakcie pomiarów "ognistych" 14500 i tu już nie jest tak różowo....
Na razie 3,3V i 490mAh przy prądzie rozładowania 0,5A

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

Ładowarka BC-700.
500/250mA (ładowanie/rozładowanie)
Wcześniej odświeżanie.

Varta Photo Accu 2700mAh, NIMH, około 3-4 letnie, wcześniej katowane w szybkiej ładowarce.

Obrazek

Kolejne aku w testach. Te poleżą ze trzy dni, sprawdzę później ile straciły energii.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Witam, przedstawiam kilka pomiarów. Prąd rozładowywania we wszystkich przypadkach to 1A, napięcie graniczne na ładowarce ustalone na 2.0 v

Roczny Trustfire protected niebieski 2500 mAh po kilkunastu ładowaniach: 2112 mAh.

Obrazek

Półroczny Trustfire protected niebieski 2500 mAh po kilkunastu ładowaniach: 2033mAh

Trochę brakuje do zadeklarowanej pojemności, ale tak nie mogę się przyczepić. Jak widać zabezpieczenie zadziałało przy 2.39, aku spokojnie oddaje ponad 3A.

Sprawdziłem pojemność akumulatorka z zestawu Emergency Charger :)
Akumulator ten osiągnął 1380 mAh czyli bardzo słabo.

Trustfire ogniste 2400 mAh pojemność to:
1. 2443 mAh
2. 2437 mAh

Półroczny, ale ładowany może trzy razy Ultrafire 3.6V 880mAh LC 16340 Protected CR123A Battery 2-Pack Pojemność do momentu zadziałania zabezpieczenia to 625 mAh
Przetestuję go chyba jeszcze raz, bo widzę że podczas ładowania wciągnął znacznie więcej energii.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 lip 2010, 14:24 przez igi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

ASUCELL Rechargeable Protected 3.7V 3000mAh Lithium 18650 Batteries (2-Pack) Rozładowywane pradem 1A do zadziałania protekcji. Uwaga obydwa zachowują sie praktycznie identycznie. Bardzo długo sie ładują. Pod obciążeniem napięcie od razu spada do <3.6V . Odcina dokładnie przy 2.2V dopiero. Dla mnie nie do stosowania do naszych celów. Po przeliczeniu pewnie Wh bedą mniejsze od ognistych gdyż spora jak nie większa część energii jest oddawana przy ~3.2V

Obrazek

Nie polecam mimo wywindowanych mAh ciężko cokolwiek z tym zrobić.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igi

Jeżeli chodzi o samo odcięcie przy 2.2v to dla mnie to nic dziwnego, większość z tych co przetestowałem odcina przy 2.1-2.4, żaden nie odciął wyżej.
Awatar użytkownika
lennin

Dziwny jest aż taki spadek napięcia pod obciążeniem. Około 0.5V jak nie więcej w porównaniu do innych 18650 w dobrej kondycji.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Drobna uwaga. Te kabelki co to je widać na fotografii, nie nadają się do dużych prądów. Mam propozycję. W trakcie rozładowywania zmierz napięcie bezpośrednio na ogniwie. Następnie przy samym gnieździe ładowarki, na lekko wysuniętych kablach (tak, aby dało się tam dotknąć woltomierz). Stawiam na 0,2-0,3V różnicy @1A.
W mojej ładowarce dopiero kable o przekroju 4mm&#178; dają znikomy spadek napięcia, czyli identyczne wskazania na ogniwie i gnieździe ładowarki.
Awatar użytkownika
lennin

Nadają sie właśnie ;) Najbardziej dupcy u mnie napięcia na połączeniach bananów. Wiem o czym myślisz ale widzę dokładnie na mierniku różnice miedzy ognistymi a asucelami. Mam zestaw kabli 3mm z tuningowanymi bananami plecionką. Różnica jest kolosalna w obydwóch ogniwach jak sie ładują i reagują na obciążenie prądem 1A. Uwierz mi ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

OK, skoro sprawdzałeś i nie ma spadku napięcia na kablach. Niestety, u mnie był spory. Tego typu kable, a zwłaszcza beznadziejny "banan" jak na zdjęciu poniżej to porażka. W zasadzie od razu do wymiany. Jedynie złącza "T" do czegoś się nadają. Łączenie krokodylkami to też, niestety, spory spadek napięcia. Kabel powinien być przylutowany do konektorów "A".

Obrazek

Jedynym sensownym połączeniem okazał się starego typu, mosiężny banan jak poniżej.

Obrazek

P.S.
Nie zrozum mnie źle, nie bronię tutaj bynajmniej "Asucelli". Raczej zwracam uwagę na zastosowanie możliwie niskiej rezystancji połączeń i kabli, na których spadki napięcia będą znikome.
W zasadzie, aktualnie najlepszym wyjściem jest zakup Panasoniców NCR 18650 2900mAh. Nic lepszego nie dostaniesz, nawet słynne AW polegają i pojemnościowo, i cenowo.
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

A gdzie je można kupić najtaniej ? :)
I czy to są zabezpieczone akumulatorki ? :)
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Awatar użytkownika
igi

Niestety są niezabezpieczone, a w pl kupisz jedynie w bto:
http://www.bto.pl/go/_info/?id=1896
Niestety 40 zł za ogniwo to dosyć spora cena, ja jednak chyba bym wolał za to np dwa komplety ognistych ;), pojemność sumarycznie będzie większa, a dwa dodatkowe aż tak nie ciążą ;)
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

4 x Sanyo Eneloop Lite R6/AA 1000mAh (box) Niestety pomiary jestem w stanie podać jedynie z pamięci, bo mam już je kilka tygodni.

Od razu po wypakowaniu i doładowaniu w BC-700 prądem 500 mA i wyładowaniu 250 wszystkie mieściły się w 950-1020 mAh.
Potem 2 leżały, a 2 pracowały (gdzieś 20 coś cykli, jeden wyładowywany do 5% ładowany od razu do pełna prądem 500mA, a drugi wyładowywany do 50%, zostawiany na noc i dopiero wtedy ładowany do pełna 500mA)

Te 2 pracujące na teście 500/250 mieściły się w zakresie 1000-1030 mAh, a 1 z tych leżących w zakresie 950-1000 mAh.

EDIT: W latareczce pobieram z nich 2A bez żadnych problemów :)
ODPOWIEDZ