krzycho123, widzę, że najbardziej chyba "ogarniasz" obsługę całego urządzenia, konfigurację itp. Mógłbyś nagrać filmik pokazujący korzystanie z tego urządzenia? Np. włączasz tv, włączasz Rpi i włączasz jakiś film, dla utrudnienia z napisami. Dałoby się to zrobić?
Czy mas ktoś doświadczenia z trwałością nośników kart typu SD wykorzystywanych jako nośnik w takich małych komputerkach typu Raspberry. Pracujący jako serwerek WWW, SMB (w przypadku SMB tylko aby ściągnięte pliki wgetem móc skopiować przez sieć na stacjonarkę, na pewno nie jako serwer plików).
Miałem swojego czasu raida1 na 4x pendrive 16GB. Był na nim system dosyć obciążony i nie oszczędzający io. Wytrzymało 2 lata, potem maszynkę rozebrano (wciąż działała). Z sd pewnie będzie podobnie, ewentualnie jakiś fs wybrałbym z rotacją sektorów (JFFS2?)
Generalnie takie nośniki mają ograniczoną liczbę zapisu sektorów. Jak to ma służyć tylko do odczytu i nie masz tam swapa to całe lata będzie działać. Jak sobie postawisz nawet, że raz na dwa lata prewencyjnie wymieniasz sd to dalej pewnie się opłaca.
tOmki pisze:Właśnie chciałem kupić malinę w Farnell, ale nie obsługują PayPal'a. Karty kredytowej nie mam.
Pomóżcie
Nie musi być kredytówka. Sporo banków udostępnia płatności internetowe "jak kredytówką" na zwykłych debetowych. Skontaktuj się z bankiem, może to tylko kwestia włączenia usługi.
Ciekawostka - jako osoba prywatna nie kupimy już RPi bezpośrednio w Farnellu z wysyłką do Polski, jak i niektórych krajów. Strona odsyła do lokalnych dystrybutorów, w Polsce to Kamami.
Właśnie przyszły 2 sztuki z Kamami, szybko sie uwinęli. I mają fajne obudowy, ale trzeba nieco podciąć wyprowadzenia złącza composite. No to będzie zabawa....