Chciałem za to dać znać, że GearBest zachował się naprawdę przyzwoicie. Co prawda wymiana wiadomości zajęła kilka dni ale otrzymałem propozycję zakupu innego egzemplarza Opus BT-C3100 za 15$ i przyjąłem ją.
Z tą ładowarką którą mam pewnie powalczę - Sunon na pewno będzie cichszy od fabrycznego wentylatora, a zdobyta wiedza i umiejętności na pewno się przydadzą

EDIT:
To jak zaprojektowane i wykonane jest w tym modelu chłodzenie to jakaś porażka... Kiedy próbowałem wyjąć oryginalny wentylator okazało się że przytwierdzony/przyklejony jest tą białą "mazią" którą czasem można znaleźć wewnątrz urządzeń elektrycznych/elektronicznych i nie dało się tego zrobić bez jego połamania

Być może komuś przyda się informacja, że oryginalny wentylator to: HUASIND HXD2507S12M, DC12V, 0.10A, 10000RPM, 1.1CFM, 25dB, a jego wymiary to 25x25x7mm. Naprawdę nie rozumiem po co oszczędzono te 3mm, zamiast zastosować dużo wydajniejszy i cichszy wentylator 10mm (chociaż i to nie byłoby idealne rozwiązanie).
Mam prośbę do użytkownika Volo: Czy mógłbyś proszę wrzucić jakieś zdjęcia tego co musiałeś zrobić żeby zmieścił się wentylator 10mm? U mnie wygląda na to że trzeba zarówno podszlifować płytę główną, jak i plastik obudowy. I co zrobić żeby wentylator siedział "na sztywno"? Przykleić go podobnie jak było z oryginalnym?