Cree zasilane z dynama

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Odwrotnie, niż napisałeś.

Zapoznaj się ze stroną pilom, tam jest cała teoria i praktyka w tym temacie :)
danioo94

Post autor: danioo94 »

GREG. Doszła wiadomość na priv bo chyba coś nie tak jest?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Wiadomość na priw oznaczona jest jako "wysłana" dopiero po odczytaniu przez odbiorcę. Inaczej status "do wysłania".
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Musisz się zdecydować na etapie planowania co chcesz uzyskać.
Opieram się na własnych doświadczeniach przy robieniu lampki (nie znam się na elektronice).
Strona Pilom.com (włącz tłumacza w Google) wspominany 7 schemat jest dla łączonych szeregoeo diod. Im więcej tym wyższa moc uzyskiwana z dynama i jasność uzyskiwana z zespołu diod. Zapoznaj się z wykresami moc/prędkość.
Schemat jest bardzo prosty części do kupienia.
Czytaj, ucz się, gotowych rozwiązań jest bardzo wiele. To propnowane jest najprostrze i najtańsze ale skuteczne.

Jak nie chcesz samemu "rzeźbić" to kup latarkę na rower (najlepiej od Grega)
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
danioo94 pisze:No tak, tak dynamo hmm ale z tego co wiem połączenie równoległe daję równomierne rozmieszczenie światła (mocy świecenia) na każdą diodę i równy prąd -ampery tak? Czy to będzie jednak odwrotnie (szeregowe więcej prądu) bo teraz już nie jestem pewny?
Masz zgoła nieprawdziwe informacje. Przy połączeniu równoległym, na wszystkich diodach będziesz miał to samo napięcie, ale prąd podzieli się na trzy diody, czyli (przynajmniej teoretycznie) przez jedna diodę popłynie 1/3 prądu znamionowego zasilania. Tylko połączenie szeregowe, zapewnia Ci równy prąd we wszystkich użytych strukturach/diodach, za to zwiększa się napięcie zasilania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
danioo94

Mam jeszcze takie dziwne pytanie gdzieś czytałem ze takiej lampki na dynamo nie można włączać podczas jazdy tylko na postoju bo wtedy dioda się przepali?
PS. Będę robił siódmy układ ze strony piloma czy była by możliwość dorobienia do niego jakiejś prostej regulacji mocy świecenia na potencjometrze czy coś?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Podczas pracy luzem, dynamo może generować stosunkowo wysokie napięcie, w porównaniu z obciążeniem, tak więc trudno jednoznacznie wykluczyć szkodliwe efekty takiego włączenia.
Zasada pracy tego układu opiera się na pewnej właściwości prądnic typu dynamo, do samoczynnego ograniczania prądu, który jest regulowany wysokością napięcia na zaciskach. chcąc zmniejszyć obciążenie, możesz doprowadzić do pojawienia się niebezpiecznie wysokiego napięcia na wejściu.
A po co Ci regulacja jasności, tą stosuje się przy zasilaniu z ogniw, w celu wydłużenia czasu pracy, tutaj to jest zbędne.
danioo94

Czyli lepiej nie włączać lampki w czasie pracy. Regulacja hmm nie wiem jeszcze jak to będzie świecić ale nie chciał bym oślepiać kierowców dróg publicznych tak więc przydał by się taki "mały" tryb świecenia.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Soczewki (kolimatory) mają zgoła inny rozkład światła, bardziej równomierny, niż reflektory, dlatego można lampkę ustawić tak, aby oświetlała tylko drogę i nikogo nie raziła.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Witaj Danioo94
Najlepsza soczewka nie oślepiająca innych jest owalna. Przy montarzu lampki na kierownicy (wysoko) i skierowaniu nisko tworzy w miarę prostokąt. Coś jak światła krótkie w samochodzie.
Soczewka Rocket-0/OWAL/ +/-3 x +/-20 ma dobre parametry. 6 stopni pion i dobrze doświetla pobocze.
Niezły wybór elementów jest w maritex.com.pl , rgblighting.pl , ledim.pl , mrelektronik.com.
Ciekawe co "wyrzeźbisz"? Obejrzę z zainteresowaniwm
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
danioo94

Zrobiłem dziś prototyp dynamo układ 7 pilom świeci dość fajnie, może wiecie ile to ma lumenów i czy przy tym zasilaniu potrzebuje jakiegoś dodatkowego radiatora. Trochę wstyd takim czymś się chwalić ;)
Awatar użytkownika
Dariusz70

Zrób zdjęcia i opisz co dokładnie zrobiłeś. Zmierz prąd w układzie pomiędzy lampką a driverem przy różnych prędkościach.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
danioo94

Wszystko już polutowane i zaklejone a więc nie będę tego ruszał. Zrobiłem sobie jeszcze lampkę do tylu na 12 led 5mm czy jeśli będę ją zasilał z dynama to stracę dużo mocy, dodam jeszcze ze równolegle do niej chce dać akumulator od zabawki 9,6v taki na postój już jest tak "wychechlany" :wink: ze już nic mu nie pomoże ale tu nada się świetnie, czy to ma prawo działać?
gregor10

Post autor: gregor10 »

Masz jakieś foty tego ustrojstwa ? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda.
ODPOWIEDZ