Propozycja dla administracji i userów (fundusz forumowy)

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
bartex

Post autor: bartex »

Fajna inicjatywa ;) Dodam jeszcze od siebie, gdy zakupiony przedmiot już się nam "znudzi" można zrobili licytację na sklepiku i pieniądze dodać do "puli" i wyjdzie dużo większa kwota = droższy sprzęt do testów, lub kilka mniejszych :)
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Cieszę się, że tyle osób pozytywnie podeszło do mojego pomysłu.
Jeśli z dnia na dzień będzie tyle osób zainteresowanych to ... hmmm pfu pfu lepiej może nie :mrgreen:

administracja wrzuca temat na ruszt

Teraz tylko pozostaje czekać aż "dziczyzna" się upiecze ;)
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

karlosboy pisze:O US bym się nie martwił, będzie to 12 drobnych przedmiotów po testach (sprzęt potestowy, który nie będzie sprzedawany z zyskiem) w ciągu roku, a znając życie pewnie i mniej bo coś wypadnie itp.
Problemem w tym przypadku nie jest sprzedaż, tylko pozyskanie funduszy. Osoba fizyczna bez problemu może sprzedać swój własny używany przedmiot o wartości mniejszej niż 1000 zł, bez potrzeby zgłaszania tego faktu w US.

Jeżeli chodzi o pozyskiwanie funduszy sprawa wygląda mniej różowo. Jedyną metodą, żeby pominąć ewentualne kłopoty z US (darowizny itp.) jest wysyłanie do osoby zbierającej fundusze forumowe gotówki listem zwykłym poleconym. To rozwiązanie posiada oczywiście wady w postaci kosztu listu poleconego (3,75 zł + koperta) i braku potwierdzenia wysokości przekazanej kwoty, ale za to nikt się do niczego nie przyczepi. Po zebraniu kasy osoba prywatnie kupuje latarkę, oddaje na testy, a po testach po prostu ją sprzedaje i sprawa pod względem podatkowym czysta.

Kolejną rzeczą, którą warto rozważyć jest to, czy testy nie powinny być dostępne wyłącznie dla osób które wspierają fundusz forum (a nie wszystkich zalogowanych). W takim przypadku jest to jakaś gratyfikacja dla tych, którzy czynnie korzystają z forum. No i dobrze by było opracować jakąś wspólną metodologię dla testów, jeśli testerzy mają się zmieniać.
clorox
Awatar użytkownika
kazik_23

Post autor: kazik_23 »

Ci którzy mają mniej postów tez może by chcieli się dorzucić-np.ja
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

clorox pisze:Problemem w tym przypadku nie jest sprzedaż, tylko pozyskanie funduszy. Osoba fizyczna bez problemu może sprzedać swój własny używany przedmiot o wartości mniejszej niż 1000 zł, bez potrzeby zgłaszania tego faktu w US.
Możemy w takim razie sprzedawać papierowe tzw. cegiełki. To, że nigdy nie zostaną one fizycznie wysłane, to już szczegół :wink:

Swoją drogą mój kolega jest administratorem serwera CS, zapytam się go w jaki sposób on zbiera składki od graczy, bo to w sumie podobna sytuacja.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
karlosboy

Volt,
Nie rozumiem co ma dać ta sprzedaż? Sprzedaż to sprzedaż i podlega opodatkowaniu, a mi tu chodzi o zbiórkę zł na określony cel ...

kazik_23, Każdy może brać udział w przedsięwzięciu (przelać 1zł i zaproponować swoją propozycje do testu), nie każdy może zostać testerem ;-)

Co do testów oczywiście można umieścić szablon, można się wzorować na DX recenzjach ;-)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

karlosboy,
clorox wspomniał o tym, że:
clorox pisze:Osoba fizyczna bez problemu może sprzedać swój własny używany przedmiot o wartości mniejszej niż 1000 zł, bez potrzeby zgłaszania tego faktu w US.
Ja zwróciłem uwagę, że można to wykorzystać do celu właśnie zbierania funduszy. Oficjalnie nie byłaby to zbiórka, tylko sprzedaż - przepięknych kolorowych (biały to też kolor) kawałków papieru, z nieco oddalonym o kilkadziesiąt lat terminem wysyłki.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
clorox

Volt pisze:Oficjalnie nie byłaby to zbiórka, tylko sprzedaż - przepięknych kolorowych (biały to też kolor) kawałków papieru, z nieco oddalonym o kilkadziesiąt lat terminem wysyłki.
Skoro byłaby to sprzedaż i to niestety, ale podlega opodatkowaniu, a tłumaczenie, że sprzedajesz np.: kawałki zużytego osobiście papieru toaletowego, który ma dla Ciebie znaczenie sentymentalne jest naciągane i wątpię, żeby US przyjął takie uzasadnienie za prawdziwe. Można założyć klub, ustalić składki, ale wtedy z tego co wiem musi być zarząd, skarbnik, sprawozdania finansowe itp. (tak mi się wydaje).
clorox
kPietrzak

Post autor: kPietrzak »

karlosboy pisze:Volt,
Co do testów oczywiście można umieścić szablon, można się wzorować na DX recenzjach ;-)
Można przygotować oddzielną stronę(oczywiście pod opieka światełek), na której znajdowałby się zdjęcia, teksty, system porównań, komentarze i co tylko dusza zamarzy;)
Mogę wykonać taka stronę w ramach mojego wkładu;)
karlosboy

Jeśli chodzi tu o używane/zużyte przedmioty to ja jestem za sprzedażą wypalonych zapałek :mrgreen:

A tak serio zbiórka chyba jest lepsza... Ile Owsiak płaci za zebrane pieniądze? W końcu z aspektu prawnego jego organizacja się bogaci...

Myślę, że zbiórka nawet jak będzie trzeba to wyjdzie to X% od całości w skali roku, a nie XX% :wink: jak za sprzedaż ;)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

karlosboy pisze:Ile Owsiak płaci za zebrane pieniądze? W końcu z aspektu prawnego jego organizacja się bogaci...
A wiesz co to jest organizacja pożytku publicznego? :)
Awatar użytkownika
clorox

Zbiórka to też bagno. Nie dość, że trzeba założyć co najmniej stowarzyszenie, to zgodę na zbiórki przez internet (cały kraj) uzyskuje się w ministerstwie. Poza tym to cała masa biurokracji, sprawozdań itp. Najprostsze byłoby założenie stowarzyszenia zwykłego, ale to też się wiąże z papierkologią, a z rozwiązań "prostych" - gotówka listem poleconym.
Ostatnio zmieniony środa 05 sty 2011, 19:22 przez clorox, łącznie zmieniany 1 raz.
clorox
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

A może zbiórka przez PayPal-a tam chyba urzędasy nie zaglądają, ale mogę się mylić.
karlosboy

Najprościej to będzie założyć konto tylko pod FF i co 6 miesięcy zamykać i tworzyć nowe ...
Mamy kilku adminów więc można by też zmieniać właścicieli :mrgreen:

[ Dodano: 5 Styczeń 2011, 19:25 ]
Rysiu_01_92, zbiórka przez PP jest realna ale tylko dla osób posiadających konto na PP(jak dobrze pamiętam) a nie wszyscy je tam mają- przez co automatycznie zawężamy sobie ilość potencjalnych osób...
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Myślę że jest dość spora grupa którzy kupują w HK za pomocą PP a do tego bardzo prosto zakłada się tam konto, a do tego przez zmiany kursów często zostaje kilka dolarów i można by na spokojnie te 2$ przekazać bo to chyba nie jest jakieś straszne obciążenie.
ODPOWIEDZ