Pichu pisze:Z przetwornicy prąd idzie dwu żyłowym kablem, w miejscu wtyczki rozdziela się na 2x po 2 żyły. Diody nie są połączone razem tylko każda na osobnej parze wychodzącej ze wtyczki
Czyli z tego co zrozumiałem to są połączone równolegle
Dominik pisze:Połącz ledy równolegle z zasilaniem bez przetwornicy i zobacz jaki będziesz miał prąd.
a) szeregowe, b) równoległe, c) szeregowo-równoległe
Połącz ledy szeregowo z zasilaniem bez przetwornicy i zobacz jaki będziesz miał prąd.
W takim razie mam podłączone równolegle Od samego początku miałem.
A co do sprawdzenia prądu to po włączeniu leda i dotknieciu miernikiem + i - dioda gaśnie. Jak sprawdza się prąd?? Sorry ale jestem zupełnym laikiem w tych sprawach.
A co do podłączania bez drivera. Mam podłączyć diodę bez ograniczenia prądowego?? przecież ten akumulator ma natężenie 12A!!
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2009, 17:11 przez Pichu, łącznie zmieniany 2 razy.
a) szeregowo (zielone to w twoim przypadku amperomierz, a pozostałe kolory to diody) b) równolegle (zielone to w twoim przypadku amperomierz, a pozostałe kolory to diody)
Plus zasilania - plus 1 diody, minus 1 diody - plus 2 diody, minus 2 diody - minus zasilania.
Zasilanie to oczywiście przetwornica.
Amperomierz włączasz np. pomiędzy plus zasilania i plus 1 diody, najlepiej plus amperomierza do plusa zasilania (przetwornicy).
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dominik pisze:Dać szeregowo bez przetwornicy i zmierzyć jeszcze raz
Ale przeciez tam jest 12A?? Takie natężenie zmierzyłem w akumulatorze. Nic nie będzie diodom?? ...piiii... zebym widzial ze beda takie problemy to wzialbym aku 12v... ale tu z kolei waga zabija 2,5kg...
Pichu pisze:przy równoległym po 0.40A na diodę....
Pewnie jest po ~0,5A tylko amperomierz fałszuje wynik
Pichu pisze:Radźcie co robić....
Albo dokupić lepsze zasilanie albo świecić tak jak jest (przy połączeniu równoległym LEDów masz teraz jakieś ~400lumenów w trybie 100% i ~200 lumenów w trybie 50%).
Pichu pisze:Ale przeciez tam jest 12A?? Takie natężenie zmierzyłem w akumulatorze. Nic nie będzie diodom??
A miernik się nie sfajczył
Dominik pisze:Dać szeregowo bez przetwornicy i zmierzyć jeszcze raz
Zrób tak jak Dominik pisze powinno być trochę więcej niż:
Pichu pisze:Przy zasilaniu szeregowo przetwornica daje w diody 0.15A
ale diody nie powinny się spalić.
UWAGA Nie podłączaj diod równolegle bezpośrednio do aku bo powiedzą pa pa