pogaduchy o "lampach" Nixie
pogaduchy o "lampach" Nixie
W końcu udało mi się zakupić w bardzo dobrej cenie komplet lamp Nixie do zegara który ma być prezentem dla żony
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2013, 12:40 przez MariuszB., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mam oryginalne podstawki i załatwiłem już sobie jedną IN-18 na zapas, tyle że używana ale ważne że po włączeniu nie odbiega niczym od tych nowych także na razie będę spał spokojnie
W planach mam jeszcze wykonanie zegara na bardzo dużych lampach, a mianowicie na B-7971...... ale to na razie tylko plany bo muszę skończyć to co zacząłem
W planach mam jeszcze wykonanie zegara na bardzo dużych lampach, a mianowicie na B-7971...... ale to na razie tylko plany bo muszę skończyć to co zacząłem
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
I ja mam mały zapas lamp, tyle że nie miałem IN-18 a zamarzyłem zrobić właśnie na nich zegar na alledrogo trafiają się cenowe okazje, kwestia upilnowania ich, raj to miałem jak w Polsce Radzieckie wojska stacjonowały wszystko można było kupić za parę groszy, ja wówczas kupiłem sporo sprzętu łączności i dobrze na tym wyszedłem, lampy wszelkiej maści sprzedawali nie na sztuki a na kartony...... to było życie
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Calineczka
- Kontakt:
Bardzo dziękujemy
Może tak tytułem rozszerzenia tematu na początek garść wiedzy co to za ustrojstwo ta lampa Nixie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_cyfrowa
http://en.wikipedia.org/wiki/Neon_lamp
I aby było już i w tym temacie bardziej świątecznie lampa Nixie własnej produkcji (nie mojej)
Może tak tytułem rozszerzenia tematu na początek garść wiedzy co to za ustrojstwo ta lampa Nixie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_cyfrowa
http://en.wikipedia.org/wiki/Neon_lamp
I aby było już i w tym temacie bardziej świątecznie lampa Nixie własnej produkcji (nie mojej)
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
To ja też coś dorzucę. Jak ktoś się jeszcze nie bawił, a chciałby spróbować to tu jest całkiem spore źródło wiedzy, a w szczególności baza lamp z wyprowadzeniami i parametrami. Tu zasilacz na dobry początek.
Mam kilka lamp LC-631 i LC-513 zdobytych wraz z podstawkami kilkanaście lat temu z wyrzucanych przez uczelnię starych mierników. Nie miałem wtedy pojęcia jak tym sterować i do czego wykorzystać, ale ładnie wyglądały Kiedy poszperałem w necie i udało się je uruchomić, wiedziałem już, że chcę zbudować zegar. Kupiłem nawet specjalne wysokonapięciowe rosyjskie odpowiedniki 74141. Niestety z powodu ciągłego braku czasu cały ten sprzęt leży w szufladzie i się marnuje. Może po skończeniu lampki rowerowej coś ruszy się w temacie zegara.
Mam kilka lamp LC-631 i LC-513 zdobytych wraz z podstawkami kilkanaście lat temu z wyrzucanych przez uczelnię starych mierników. Nie miałem wtedy pojęcia jak tym sterować i do czego wykorzystać, ale ładnie wyglądały Kiedy poszperałem w necie i udało się je uruchomić, wiedziałem już, że chcę zbudować zegar. Kupiłem nawet specjalne wysokonapięciowe rosyjskie odpowiedniki 74141. Niestety z powodu ciągłego braku czasu cały ten sprzęt leży w szufladzie i się marnuje. Może po skończeniu lampki rowerowej coś ruszy się w temacie zegara.
Widzę że temat pięknie nam się rozwija więc dorzucę link do bardzo fajnej i prostej konstrukcji, może ktoś się pokusi o jego wykonanie, tym bardziej że konstrukcja jest opisana od "A" do "Z"
Prosty zegar Nixie
Zegary na różnych lampach
Konstrukcji jest tak wiele jak wiele osób które takie zegary wykonały, są też producenci którzy produkują przepiękne zegary Nixie lecz cena czasami powala na kolana, od siebie dodam że cenę finalną dyktuje rodzaj zastosowanych lamp oraz..... obudowa
Tutaj znajdziemy Niemieckiego producenta przepięknych zegarów lecz cena finalna niejednego przyprawi o zawrót głowy , zwłaszcza jeśli chodzi o zegar oparty na lampach IN-18.
CDN.
Prosty zegar Nixie
Zegary na różnych lampach
Konstrukcji jest tak wiele jak wiele osób które takie zegary wykonały, są też producenci którzy produkują przepiękne zegary Nixie lecz cena czasami powala na kolana, od siebie dodam że cenę finalną dyktuje rodzaj zastosowanych lamp oraz..... obudowa
Tutaj znajdziemy Niemieckiego producenta przepięknych zegarów lecz cena finalna niejednego przyprawi o zawrót głowy , zwłaszcza jeśli chodzi o zegar oparty na lampach IN-18.
CDN.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Witam
Jeśli to jego to mam małą ciekawostkę, że jest amatorski projekt uruchomienia produkcji lamp elektronowych.
Pozdrawiam
Alka z triody?MariuszB. pisze:I aby było już i w tym temacie bardziej świątecznie lampa Nixie własnej produkcji (nie mojej)
Jeśli to jego to mam małą ciekawostkę, że jest amatorski projekt uruchomienia produkcji lamp elektronowych.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.